Με αφορμή/ Ορίζοντας

Νέοι Χορογράφοι Κύπρου

Με αφορμή την 20η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου που πραγματοποιείται στο Θέατρο Ριάλτο στις 6, 7 και 8 Νοεμβρίου με 12 νέα έργα καθιερωμένων και νεότερων χορογράφων οι νέοι χορογράφοι που διαγωνίζονται για το Βραβείο Νέου Χορογράφου απαντούν σε ερωτήσεις του Ορίζοντα:

Platforma Poster2

Ήβη Χατζηβασιλείου, Šílený Posun, 15’, 7 Νοεμβρίου, 20:00

Τι θα παρουσιάσεις στην Πλατφόρμα Χορού; Πως διάλεξες αυτό το «θέμα» να ασχοληθείς;

Ο αρχικός σχεδιασμός της παράστασης γεννήθηκε μέσα από τα εμπόδια της «επιβαλλόμενης» συνύπαρξης, λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού, με το σώμα και το νου σε πλήρη μετατόπιση από τη συνήθεια. Η φυσική επαφή, ούσα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, αδύνατη, διοχετεύθηκε στην εξ αποστάσεως επικοινωνία, μέσω της τεχνολογίας. Εμπνευστήκαμε, μαζί με τον Δημήτρη Σπύρου, που είναι και ο μουσικός της παράστασης, από το ποίημα «Ορέστης» του Γιάννη Ρίτσου και ξεκινήσαμε τον μεταξύ μας διάλογο, ανταλλάσσοντας βίντεο. Η εμπειρία του εγκλεισμού και η ανάγκη για μια νέα ελευθερία, συνυφασμένη με την κανονικότητα της καθημερινότητας, ως επαναπροσδιορισμός της σχέσης με τους άλλους, τη φύση και τα πράγματα, μάς οδήγησαν στη βασική ιδέα και στο μοτίβο της παράστασης.

Είναι σημαντικός ο ρόλος της Πλατφόρμας, με την νέα μορφή της, στη στήριξη των νέων χορογράφων; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινες;

Η νέα μορφή της Πλατφόρμας συνιστά μια εξέλιξη του θεσμού προς την ορθή κατεύθυνση, αφού δίνεται, πλέον, έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες των νέων χορογράφων με τον θεσμό του μέντορα. Ωστόσο, η εισαγωγή της διαγωνιστικής διάστασης στην εκδήλωση, δεν με βρίσκει σύμφωνη, καθώς θεωρώ πως δεν συμβαδίζει με τον ουσιαστικό χαρακτήρα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θα πρότεινα τη θεσμοθέτηση αλληλοδραστικών συνεργασιών με διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ευρύτερης και αμεσότερης ανταλλαγής εμπειριών. Θα έλεγα ότι το φεστιβάλ μπορεί να γίνει περισσότερο εξωστρεφές, ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας με τα διαδραματιζόμενα στη διεθνή χορευτική σκηνή. Προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως θα ήταν μια σωστή επιλογή, η θεσμοθέτηση καλλιτεχνικού διευθυντή της Πλατφόρμας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, να επωμιστεί και αυτόν τον ρόλο. Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να επισημάνω ότι, η φετινή συνεργασία με τον μέντορα, Παύλο Κουντουριώτη, ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη και εκπλήρωσε, στο έπακρον, τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί.

Υπάρχει διάθεση συνεργασίας και στήριξης των νεότερων ανάμεσα στους δημιουργούς στο χώρο του χορού;

Θεωρώ ότι υπάρχει πνεύμα αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των νέων χορογράφων και χορευτών, και αυτό διαφαίνεται και έμπρακτα, μέσα από τις διάφορες συνεργασίες που προωθούνται. Πολλοί από εμάς είμαστε σε επικοινωνία, ανταλλάσσουμε εμπειρίες, ιδέες και απόψεις, συμμετέχουμε ή συμπράττουμε σε κοινά πρότζεκτ. Πιστεύω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ ενδιαφέρουσα δημιουργική όσμωση μεταξύ των νέων δημιουργών, η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα θα αποδώσει, τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη της τέχνης του χορού στην Κύπρο, όσο και για την ατομική βελτίωση του καθενός μας. Όσον αφορά, δε, την Πλατφόρμα, περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία να δω τη δουλειά όλων, ανεξαιρέτως!

Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Γενικά, θέλουμε να «ταξιδέψουμε» το κομμάτι αυτό, καθώς, κάθε έργο, μετά την εκτέλεσή του, πεθαίνει. Δεν υπάρχει διάρκεια προβολής στον χρόνο, έτσι ώστε το έργο να ωριμάσει και να πλαστεί μέσα από την επαναλαμβανόμενη διαδικασία παρουσίασης. Επόμενός μας σταθμός θα είναι το Dancewaves festival, ενώ περιμένουμε απαντήσεις και από festival του εξωτερικού για ενδεχόμενη συμμετοχή. Επίσης, στις προθέσεις μας είναι να εμπλουτίσουμε και να προεκτείνουμε τη συγκεκριμένη παράσταση, προσδίδοντάς της μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και πολυφωνία όσον αφορά τους συντελεστές. Προφανώς, παρότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και περατωμένο έργο στη συγκεκριμένη χρονική του διάρκεια και με τη δεδομένη δομή, ωστόσο, την αντιλαμβανόμαστε, ταυτόχρονα, ως ένα ανοικτό πειραματισμό για ανάπτυξη.

Θα πρότεινα τη θεσμοθέτηση αλληλοδραστικών συνεργασιών με διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ευρύτερης και αμεσότερης ανταλλαγής εμπειριών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως θα ήταν μια σωστή επιλογή, η θεσμοθέτηση καλλιτεχνικού διευθυντή της Πλατφόρμας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.