Με αφορμή/ Ορίζοντας

Νέοι Χορογράφοι Κύπρου

Με αφορμή την 20η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου που πραγματοποιείται στο Θέατρο Ριάλτο στις 6, 7 και 8 Νοεμβρίου με 12 νέα έργα καθιερωμένων και νεότερων χορογράφων οι νέοι χορογράφοι που διαγωνίζονται για το Βραβείο Νέου Χορογράφου απαντούν σε ερωτήσεις του Ορίζοντα:

Βίκυ Κάλλα, Ανάμεσα, 10’, 6 Νοεμβρίου 20:00

Τι θα παρουσιάσεις στην Πλατφόρμα Χορού; Πως διάλεξες αυτό το «θέμα» να ασχοληθείς;

Το κομμάτι με τίτλο Ανάμεσα είναι ένα μοίρασμα που θίγει ένα ερώτημα που απασχολεί γενικότερα, κατά την άποψη μου, αρκετό κόσμο αλλά πιο συγκεκριμένα εμένα την ίδια. ‘’Ζούμε στο παρόν, παρελθόν ή μέλλον;’’  Σε αυτή τη χορογραφική πρόταση η πρόθεση μου είναι η εμπειρία της εν συνείδησης, της ικανότητας μας να βιώνουμε την ύπαρξη μας στον παρόντα χρόνο ‘’Ανάμεσα’’ στο παρελθόν και μέλλον.   Η πανδημία και το λοκτναουν έχουν άμεση σχέση με το θέμα που ασχολούμαι στο κομμάτι αυτό. Μια κατάσταση στασιμότητας και νεκρού χρόνου η οποία από την μία έφερε διάφορα ερωτήματα στην επιφάνεια. Αναθεώρηση για πράγματα που έχουν ήδη συμβεί και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον που έπρεπε να παρθούν. Από την άλλη, μου έδωσε το χρόνο που χρειαζόμουν όπου ένιωθα απαλλαγμένη από όλες τις ευθύνες της καθημερινότητας και μια υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι ο χρόνος για τον εαυτό μας και το να απολαμβάνουμε το παρόν μας.

Είναι σημαντικός ο ρόλος της Πλατφόρμας, με την νέα μορφή της, στη στήριξη των νέων χορογράφων; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινες;

Ζω μόνιμα στην Κύπρο μια δεκαετία τώρα και συμμετέχω – παρακολουθώ κάθε χρόνο την Πλατφόρμα. Γιορτάζοντας φέτος τα είκοσι χρόνια σαφώς και πιστεύω πως έχει εξελιχθεί ως προς το καλύτερο. Όντως στηρίζει και προωθεί νέους χορογράφους και το σημαντικότερο μέτρο που έχει λάβει για αυτούς πλέον, είναι η διαδικασία του μέντορινγκ. Η καθοδήγηση και η συζήτηση με κάποιον έμπειρο είναι πολύ βοηθητική και χρήσιμη. Ένα περαιτέρω μέτρο που θα μπορούσα να προτείνω είναι η διαδικασία του μεντορινγκ να απευθύνεται σε όλους τους συμμετέχοντες, νέους και παλιούς.

Υπάρχει διάθεση συνεργασίας και στήριξης των νεότερων ανάμεσα στους δημιουργούς στο χώρο του χορού;

Διάθεση συνεργασίας και στήριξης των νεότερων ανάμεσα στους δημιουργούς στο χώρο του χορού υπάρχει. Πολλοί ταλαντούχοι νέοι χορευτές έρχονται πίσω στον τόπο τους και έχουν ενέργεια να δουλέψουν, να συνεργαστούν, να γνωρίσουν κόσμο αλλά και να τους μάθει ο κόσμος. Κάποιες φορές όμως, παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω από ότι θα έπρεπε. Η λύση σε αυτό θα ήταν να ανοίγονται περισσότερες ακροάσεις για τις παραγωγές.

Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Τα επόμενα σχέδια μου μετά την ολοκλήρωση της  Πλατφόρμας είναι να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια στο στούντιο χορού που διοικώ τα τελευταία χρόνια και τον κόσμο μου. Θα ήθελα να ετοιμάσω μια παράσταση για να γιορτάσουμε μαζί τα πέντε χρόνια λειτουργίας του, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να γίνει τον περασμένο χρόνο, καθώς και την συγχώνευση μας με τη σχολή των T.E.A.M (True Enforcers of Advance Movement).

Γιορτάζοντας φέτος τα είκοσι χρόνια η Πλατφόρμα σαφώς και πιστεύω πως έχει εξελιχθεί ως προς το καλύτερο. Όντως στηρίζει και προωθεί νέους χορογράφους και το σημαντικότερο μέτρο που έχει λάβει για αυτούς πλέον, είναι η διαδικασία του μέντορινγκ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy