Οι νέοι δεν είναι ανεύθυνοι, αλλά απελπισμένοι

Έλα στο Google News

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Οι νέοι δεν είναι ανεύθυνοι, αλλά απελπισμένοι

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στους νέους δεν αποτελεί μέτρο για το βαθμό τής υπευθυνότητάς τους. Άλλωστε πολλοί απέδειξαν επανειλημμένα ότι έχουν πολύ πιο υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, σε σύγκριση με όσους παριστάνουν τους σοφούς γέροντες. Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στους νέους σχετίζεται με το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα είναι απελπισμένοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Κύπρο, σχεδόν ένας στους πέντε νέους 20 – 34 ετών βρίσκεται σε συνθήκες παντελούς αδράνειας, αφού δεν είναι ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην απασχόληση, ούτε σε πρόγραμμα κατάρτισης. Επίσης, απ’ αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στην απασχόληση, σχεδόν ένας στους πέντε είναι άνεργος/η. Ενδεικτικά, στις λίστες του Υπουργείου Εργασίας είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 12 χιλιάδες νέοι κάτω των 39 ετών οι οποίοι αναζητούν εργασία, οι περισσότεροι για μεγάλη χρονική περίοδο. Επίσης χιλιάδες άλλοι σταμάτησαν να ανανεώνουν την εγγραφή τους, επειδή απελπίστηκαν. Ακόμη, μια μεγάλη μερίδα νέων οι οποίοι εργάζονται αμείβονται με μισθούς πείνας των 800 – 1,000 ευρώ.

Η κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, στέρησε από τους νέους την ελπίδα. Και είναι τουλάχιστον ανήθικο να τους κατηγορεί και από πάνω για το βαθμό τής υπευθυνότητάς τους.

Οι νέοι δεν χρειάζονται κίνητρα για να πάνε να εμβολιαστούν. Αυτό το οποίο χρειάζονται είναι η αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους· Να τους δοθεί ξανά το δικαίωμα στην ελπίδα. Βαρέθηκαν να ζούνε με χαρτζιλίκι από τους γονείς και τους παππούδες τους ή στην καλύτερη περίπτωση με μισθό πείνας των 800 – 1,000 ευρώ. Απηύδησαν με τους αυτοαποκαλούμενους άμωμους και αμόλυντους. Αηδίασαν με τα σκάνδαλα των συμπεθέρων, των θυγατέρων, των γαμπρούδων, των κουμπάρων, των Γιαννάκηδων και των άλλων βολεμένων. Βαρέθηκαν να ακούνε υποσχέσεις. Το καλύτερο κίνητρο για τους νέους θα ήταν να ψηφιστεί αύριο το πρωί πακέτο νομοσχεδίων το οποίο να τερματίζει την εκμετάλλευσή τους και να τους δίνει ελπίδα και προοπτική. Ένα πακέτο το οποίο να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θεσμοθέτηση των βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων και επέκτασή τους σε όλο τον κλάδο στον οποίο αναφέρονται, καθορισμό ελάχιστων μισθών και ωφελημάτων για όσους δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, ρύθμιση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, κατάργηση του πέναλτι 12% ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας, προγράμματα στέγασης κ.τ.λ.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιδείξει αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νέους; Είναι πρόθυμη να τους δώσει πίσω το δικαίωμα στην ελπίδα το οποίο τους στέρησε;

(Σ.Σ: Εκτιμώ ότι αργά ή γρήγορα οι νέοι θα πάνε να εμβολιαστούν γιατί έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Παρά ταύτα δεν είμαι το ίδιο αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα και θα επιδείξει επιτέλους αίσθημα ευθύνης. Αυτούς, το μόνο που τους νοιάζει είναι τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου).

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.