Αναμφίβολα το Street Live Festival θεωρείται πλέον από όλους ως μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις πολιτισμού και όχι ως μια από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Λεμεσό. Αν και στην αρχή κάποιοι «παλαιών αρχών» και περισσότερο «ευπρεπείς» έβλεπαν με μισό μάτι την όλη διοργάνωση και με επιφυλάξεις, που είχαν να κάνουν κυρίως με το «λέρωμα» τοίχων και άλλων τσιμεντένιων επιφανειών, ωστόσο στην εξέλιξη του θεσμού κι αφού προφανώς μέσα από το τελικό αποτέλεσμα κατάλαβαν τα οφέλη που προκύπτουν για την πόλη, αγκάλιασαν το φεστιβάλ.

Δεν είναι μόνο το χρώμα και η ζωντάνια που αποκτά κάθε χρόνο και περισσότερο το κέντρο της πόλης, με τα γκράφιτι που δημιουργούνται και σκεπάζουν την ασχήμια των εγκαταλειμμένων κτιρίων και τα γκρίζα ντουβάρια που περιβάλλουν τους άχαρους χώρους στάθμευσης, αλλά κυρίως είναι τα μηνύματα που βγαίνουν από αυτά τα σχέδια και τις ζωγραφιές, που, όπως αποδεικνύεται, αγγίζουν τον πολύ κόσμο, αφού δεν απέχουν από τη δική του καθημερινή πραγματικότητα.
Από την άλλη, μέσα από το φεστιβάλ δίνεται η ευκαιρία σε νέα παιδιά να προβάλουν το ταλέντο και τις καλλιτεχνικές ικανότητες και δεξιότητές τους και να συναναστραφούν με δημιουργικό τρόπο με άλλους ανθρώπους. Και βέβαια, καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι η ημέρα διοργάνωσης του φεστιβάλ, με τη συγκέντρωση τόσων χιλιάδων ανθρώπων σε μια μικρής έκτασης περιοχή (οδοί Σαριπόλου και Αθηνών), σημαίνει κίνηση και δουλειά για αρκετά καταστήματα. Πλεονεκτήματα μιας εκδήλωσης που αποτελούν ή θα έπρεπε να αποτελούν και στόχους του δήμου, ο οποίος είναι και συνδιοργανωτής του φεστιβάλ. Και είναι γι’ αυτό το λόγο που θεωρούμε ότι ο δήμος έχει και θα πρέπει να παίξει έναν πιο σημαντικό ρόλο.

Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, να μπει μπροστάρης και να δώσει κίνητρα, ιδιαίτερα στον φοιτητόκοσμο και γενικότερα στους νέους, για τη διοργάνωση πολλών άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε άλλα σημεία που χαρακτηρίζουν το κέντρο πόλης και τα οποία αφέθηκαν να αργοσβήνουν. Είναι κάτι που το αναζητούν οι νέοι καλλιτέχνες και άλλοι δημιουργοί της πόλης.

Και υπάρχουν αρκετά τέτοια σημεία, όπως η πλατεία Ηρώων, που αν και στεγάζει 3-4 φοιτητικές εστίες και άλλες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, ωστόσο είναι «νεκρή», αν εξαιρέσει κανείς τα δεκάδες αυτοκίνητα που της ταράζουν την ησυχία καθώς διακινούνται περιμετρικά της μέχρι να βρουν χώρο στάθμευσης ή κατευθυνόμενα προς άλλες περιοχές.
Χρήστος Χαραλάμπους

Η Λεμεσός ετοιμάζεται για τη μοναδική Street Life εμπειρία

Πέραν από 20.000 συμμετοχές και επισκέψεις αναμένονται στο φετινό Street Life Festival, που διοργανώνεται στις 4 Μαΐου

Κάθε προηγούμενο αναμένεται να ξεπεράσει, αριθμητικά και ποιοτικά, το φετινό Street Live Festival, που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πολιτιστική διοργάνωση που γίνεται τα τελευταία 12 χρόνια στη Λεμεσό με επίκεντρο ενδιαφέροντος την καλλιτεχνική και ψυχαγωγική δημιουργία, κυρίως από νέους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής ή άλλων διαφορετικοτήτων και ιδιαιτεροτήτων.

Το φετινό Street Life Festival θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαΐου στα στενά της πόλης, με επίκεντρο τις οδούς Αθηνών και Σαριπόλου και αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες, Κύπριοι και ξένοι, θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 20.000.

Κατά γενική παραδοχή, πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση στο είδος της που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εναρμονισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ της κουλτούρας και της τέχνης του δρόμου με τον υπόλοιπο κόσμο και την ντόπια αντίληψη και νοοτροπία. Στη διάρκεια των δώδεκα χρόνων ζωής του, το φεστιβάλ, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του, κατάφερε να κάνει το graffiti και γενικότερα το street art, που είναι η βάση του, πιο αποδεκτό στο ευρύ κοινό και παράλληλα να χρωματίσει προκαθορισμένα κτίρια και περιοχές που το είχαν ανάγκη, αφού παρουσίαζαν μια καταθλιπτική εικόνα λόγω τη εγκατάλειψης και της έλλειψης συντήρησης.

Με αυτό τον τρόπο, οι καλλιτέχνες και κατ’ επέκταση το ίδιο το φεστιβάλ, προσφέρουν όμορφες εικόνες στους καθημερινούς επισκέπτες και εργαζόμενους στο πολύβουο κέντρο της Λεμεσού, κάνοντας τον κόσμο να αναθεωρήσει ως προς το τι είναι τέχνη και τι βανδαλισμός αλλά και για το πώς θα μπορούσαν να είναι οι δημόσιοι χώροι.
Καλλιτέχνες από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό, αναγνωρισμένοι και μη, βάζουν κάθε χρόνο το ατομικό ή ομαδικό τους το λιθαράκι, μετατρέποντας τους ψυχρούς άσπρους και συχνά βρομισμένους τοίχους σε έργα τέχνης και έμπνευσης.
Φέτος θα φιλοξενηθούν και πάλι καλλιτέχνες διεθνούς επιπέδου, δημιουργοί εξαιρετικοί στο είδος τους και γνωστοί ανά το παγκόσμιο για τη δουλειά και τα εγχειρήματά τους σχετικά με το graffiti και το street art.

Εκτός όμως από το γκράφιτι, που προσφέρει έκπληξη και ενθουσιασμό, την όλη εκδήλωση θα εμπλουτίσουν και φέτος πολλές άλλες πτυχές της κουλτούρας του δρόμου. Όπως κάθε χρόνο το skate και το B.M.X. έχουν πάντα θέση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους προσελκύοντας επίσης επισκέπτες που θέλουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά που τους αρέσει να κάνουν τα δικά τους κόλπα στους 2 και 4 τροχούς. Ζογκλέρ, μουσικοί του δρόμου και άλλοι δημιουργοί συνθέτουν το πολιτιστικό αυτό παζλ προσφέροντας όμορφες εικόνες που δυστυχώς δεν βλέπουμε συχνά στη Λεμεσό και γενικότερα στα κέντρα των κυπριακών πόλεων.

Μεγάλο αριθμό επισκεπτών αναμένεται να συγκεντρώσει η σκηνή που θα στηθεί στη Σαριπόλου, η οποία θα φιλοξενεί ντόπιους και ξένους μουσικούς και DJ που αναλαμβάνουν την ψυχαγωγία του κοινού με δυνατούς ήχους μουσικής Rock, Reggae, Hip Hop, Funky, Alternative. Μπροστά από τους μουσικούς, οι street dancers θα προσφέρουν το δικό τους εξαιρετικό θέαμα, ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί το καθιερωμένο παζαράκι του φεστιβάλ με διάφορες χειροτεχνίες, παιχνίδια και πολλά άλλα. Όλα τα έσοδα από την ενοικίαση των χώρων για το παζαράκι θα δοθούν στο Ίδρυμα «Θεοτόκος», το οποίο επίσης συμμετέχει στο φεστιβάλ.

Το Street Life Festival άρχισε να διοργανώνεται το 2007 με σκοπό να δώσει ζωντάνια στο κέντρο της παλιάς πόλης και μέσα από δημιουργίες χρωμάτων και σχεδίων να εμπνεύσει την έκφραση και να φέρει τον κόσμο πιο κοντά. Κάτι που πέτυχε, αφού αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της Λεμεσού.

Με δεδομένη την αυξημένη κίνηση που θα υπάρξει, οι διοργανωτές προτρέπουν τους επισκέπτες με αυτοκίνητα να προσεγγίσουν το κέντρο της πόλης από τον παραλιακό δρόμο, χρησιμοποιώντας τους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν στην περιοχή του παλιού λιμανιού και της Επίχωσης και με τα πόδια να καταλήξουν στους χώρους των εκδηλώσεων που απέχουν μόνο 150 μέτρα από την παραλία. Συνιστούν, βέβαια, στον κόσμο να αδράξει την ευκαιρία και να κινηθεί με ποδήλατα αλλά και με τα πόδια.

Χρήστος Χαραλάμπους