Οι νοσηλευτές είναι ο πυρήνας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λέει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών

Φωτογραφία: Κάτια Χριστοδούλου-ΚΥΠΕ

Όντας στην πρώτη γραμμή της μάχης, οι νοσηλευτές κατέχουν κεντρικό ρόλο στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είπε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), η οποία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, ευχαριστεί δημοσίως όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και μαίες για το σκληρό και απαιτητικό έργο το οποίο επιτελούν καθημερινά.

Όπως αναφέρει η ΟΣΑΚ, το φετινό θέμα της Ημέρας των Νοσηλευτών είναι «Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες: Μια φωνή για να ηγηθούν – Επενδύστε στη Νοσηλευτική και σεβαστείτε τα δικαιώματα για να διασφαλίσετε την παγκόσμια υγεία», το οποίο αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών.

Ο ΠΟΥ, θέλοντας να δώσει φωνή στους νοσηλευτές, δημιούργησε το εικονικό δίκτυο Παγκόσμιας Κοινότητας Πρακτικής Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, ένα φόρουμ όπου νοσηλευτές και μαίες  έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται μεταξύ τους και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, σημειώνει η ΟΣΑΚ.

Οι οργανωμένοι ασθενείς σημειώνουν ότι η Πανδημία συνέβαλε στην ανάδειξη των κενών και στην ανάγκη διασφάλισης ενός σωστού εργασιακού περιβάλλοντος.

“Ας μη ξεχνάμε ότι οι νοσηλευτές βρίσκονται στο προσκέφαλο των ασθενών καθημερινά, προσφέροντας ακούραστα φροντίδα και υπηρεσίες υγείας. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση, έναν ιό, απειλητικό για την ανθρώπινη ζωή, υπερέβησαν τα όρια τους, έβαλαν στην άκρη προσωπικό χρόνο και οικογένεια, ώστε να συμβάλουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας”, αναφέρουν, προσθέτοντας ότι οι νοσηλευτές και οι μαίες αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας.

Γι’ αυτό, η ΟΣΑΚ καλεί σε επενδύσεις σε νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και μαίες, αλλά και σε επενδύσεις που να διασφαλίσουν ότι οι νοσηλευτές εργάζονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, εκπαίδευση, κίνητρα και ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

“Μέσα από τη διασφάλιση αυτών, βελτιώνεται η ελκυστικότητα του νοσηλευτικού επαγγέλματος, επιτυγχάνεται η βελτίωση της απόδοσης τους, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται εμπράκτως από τα κράτη η αναγνώριση της σημαντικότητας του επαγγέλματος”, αναφέρουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy