Παράθυρα/ Ορίζοντας

 Οι νταντάδες του Σκούρτη από την Υπόγεια Σκηνή /Πολυχώρος Συνεργείο

«Οι νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη ένα εμβληματικό θεατρικό έργο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, γράφτηκε και ανέβηκε για πρώτη φορά το 1970 στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα. Τότε στην αντίληψη του κοινού λειτούργησε ως συγκαλυμμένη, λόγω της λογοκρισίας, αλληγορία κατά του καθεστώτος της χούντας.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Μέσα από τον αλληγορικό και υπαινικτικό χαρακτήρα του έργου, ο Γιώργος Σκούρτης ξεδιπλώνει μέσα από το κείμενο του τρεις ολοζώντανους χαρακτήρες με έμμεσες πλην σαφείς αναφορές σε ήρωες του παραδοσιακού θεάτρου σκιών, τον Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη και τον Βεζίρη. Ταυτόχρονα οι ίδιοι χαρακτήρες υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο ενός «εν είδει θεατρικού έργου του παραλόγου», τοποθετημένο όμως μέσα στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο Πέτρος και ο Παύλος, αδελφικοί φίλοι, λούμπεν προλετάριοι, πλακατζήδες, με έντονη την αίσθηση του λαϊκού χιούμορ και ο Σταύρος ο «μάστρος», ο εκπρόσωπος μιας σκοτεινής δύναμης. Οι τρεις τους θα συναντηθούν στο σημείο όπου η δύναμη του πλούτου και της εξουσίας συγκρούεται με τα όνειρα ανίσχυρων ανθρώπων αναδεικνύοντας τη βασική συνθήκη μιας κοινωνίας που κλονίζεται ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά.

Το έργο ανεβαίνει σε ελεύθερη απόδοση/διασκευή στην Κυπριακή διάλεκτο.

Ελεύθερη απόδοση στην Κυπριακή διάλεκτο: Άδωνις Φλωρίδης
Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης, Σκηνικά/Κοστούμια: Τζούλια Γεωργιάδου, Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης, Μουσικός επί σκηνής/Χειριστής Φωτισμού και Ήχου:Ηλίας Σωφρονίδης , Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Παναγή
Επί σκηνής: Στέλιος Ανδρονίκου, Αντρέας Μακρής, Ανδρέας Ιωάννου
Παραγωγή: Υπόγεια Σκηνή Πολυχώρος Συνεργείο

 

Πολυχώρος Συνεργείο , Λεμεσός

Πρεμιέρα: Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2022

9, 11, 12, 13, 24, 25 και 26 Νοεμβρίου

 

 Θέατρο FLEA, Λευκωσία:

17, 18, 19 Νοεμβρίου

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 08.00 μμ.

  • Πληροφορίες /κρατήσεις: 96740757

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.