Διαμαρτυρία Γονέων στο Προεδρικό – Ζητούν άνοιγμα των σχολείων

Απέχει και διαχωρίζει τη θέση της η ΟΕΛΜΕΚ - Αποφασίζει η ΠΟΕΔ - Στηρίζει η Συνομοσπονδία Γονέων - Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία λένε οι επιδημιολόγοι

Έξω από το προεδρικό θα βρεθούν σήμερα στις 4.30 το απόγευμα οι οργανωμένοι γονείς μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης με αίτημα το άνοιγμα των γυμνασίων. Η εκδήλωση αφορά επίσης και τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στα σχολεία τόσο πρακτικά όσο και μαθησιακά.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου είπε ότι στην εκδήλωση αναμένεται να λάβουν μέρος κι άλλες οργανώσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση.

Η εκδήλωση, πρόσθεσε, διοργανώνεται και με τη συμμετοχή της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής οργάνωσης και ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς αν αναμένουν κάποιες αποφάσεις είπε ότι κρατάνε μικρό καλάθι προσθέτοντας ότι το τοπίο είναι θολό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Διονυσίου είπε είναι εφικτή η επέκταση της διδακτικής χρονιάς για τα γυμνάσια μέχρι το τέλος Ιουνίου, και ότι πάνω σε αυτό γίνονται σκέψεις και από το υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς, πρόσθεσε, είναι έτοιμοι να υποβάλουν και σχετικές εισηγήσεις που θα αφορούν και τη σμίκρυνση των διακοπών του Πάσχα.

Στηρίζει η Συνομοσπονδία Γονέων

Στο πλευρό των γονέων της Μέσης Εκπαίδευσης θα βρεθούν και οι γονείς της Δημοτικής εκπαίδευσης, δήλωσε στον Άστρα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Σωτήρης Χριστοφή.

Είναι κι αυτοί γονείς, είπε, και κατανοούν τι σημαίνει για τρεις μήνες οι μαθητές να μην πηγαίνουν σχολείο.

Αναφορικά με το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ο κ. Χριστοφή είπε ότι το Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού, αποφάσισαν την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη έξω από το επαρχιακό γραφείο Παιδείας.

Ήδη, πρόσθεσε, οι μαθητές έχουν χάσει αρκετά μαθήματα και γι’ αυτό δεν ζήτησαν τον τερματισμό των εξ αποστάσεως μαθημάτων.

Αποφασίζει η ΠΟΕΔ

Η ΠΟΕΔ αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των γονιών, δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα η πρόεδρος της οργάνωσης των Δασκάλων Μύρια Βασιλείου, σημειώνοντας ότι σήμερα η Γραμματεία της οργάνωσης θα αποφασίσει κατά πόσον θα βρεθούν σήμερα μαζί με τους γονείς έξω από το προεδρικό.

Η ευρύτερη στάση απέναντι στο θέμα της φοίτησης και το κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων στη Λεμεσό θα εξεταστεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της οργάνωσης.

Σημείωσε ότι τα νηπιαγωγεία είναι ανοικτά, όμως έχουν παρουσιαστεί κάποια κρούσματα σε μερικά από αυτά.
Πάντως, πρόσθεσε, τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη Λεμεσό είναι αντιφατικά.

Πρέπει να βρεθούν εκείνες οι λύσεις, σημείωσε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ ώστε να μην ξανακλείσουν τα σχολεία.

Απούσα η ΟΕΛΜΕΚ

Η ΟΕΛΜΕΚ διαμήνυσε στη συνομοσπονδία γονέων μέσης εκπαίδευσης ότι η οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία δεν θα πρέπει να γίνεται κάτω από πίεση, δήλωσε στον Άστρα ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών Κώστας Χατζησάββας.

Συνεπεία τούτου, ανέφερε, η ΟΕΛΜΕΚ συμπαρίσταται στους γονείς αλλά δεν θα δώσει σήμερα το παρόν της έξω από το προεδρικό. Δεν θα εξυπηρετήσει κανένας, πρόσθεσε, να επιστρέψουν άρον άρον τα παιδιά και τις επόμενες βδομάδες να ξανακλείσουν τα σχολεία.

Όπως ανέφερε, υπέβαλαν στον κ. Τσιούτη κάποιες προτάσεις ζητώντας του όπως όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία, να επιστρέψουν σε συνθήκες ασφάλειας έστω και με πιο αυστηρά μέτρα. Στόχος, σημείωσε, θα πρέπει να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό αλλά με ασφάλεια.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης για επέκταση της σχολικής χρονιάς για τα γυμνάσια μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και διερωτήθηκε ότι αν επεκταθεί η σχολική χρονιά, πότε και πώς θα γίνουν οι τελικές εξετάσεις αλλά και οι παγκύπριες εξετάσεις.

Επιδημιολόγοι: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία

Η επιδημιολογική ομάδα ενημερώνεται απόψε για την επανεξέταση των πρωτοκόλλων για τα σχολεία που επεξεργάστηκε ο επικεφαλής της ομάδας Κωνστνατίνος Τσιούτης, δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα η επιδημιολόγος και μέλος της ομάδας Μαρία Κολιού.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία έστω και κάτω από πιο αυστηρά μέτρα. Συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα και δεν ανεβαίνουν με τους ρυθμούς που αυξάνονταν τις τελευταίες βδομάδες κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ακόμα και η Λεμεσός, είπε, έπεσε κάτω από το 1%.

Τα δείγματα αυτής της βδομάδας, σημείωσε, θα δείξουν επίσης αν σημειώθηκαν αλυσίδες κρουσμάτων από την εκδήλωση του Καρναβαλιού που έγινε στη Λεμεσό. Σε ότι αφορά την κατάργηση ή όχι των sms η κα Κολιού απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι και γι’ αυτά θα συζητήσουν σήμερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο από το υπουργικό συμβούλιο. Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων η κα Κολιού είπε ότι οι εμβολιαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την επιλογή ποιο εμβόλιο θα χρησιμοποιήσουν, σημειώνοντας και υπογραμμίζοντας ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι υποδεέστερο των άλλων. Όμως, για να είναι εφικτή όμως η επιλογή του εμβολίου, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονική η διαδικασία αφού ξεπεραστούν κάποια τεχνικά προβλήματα.

Επί τόπου η Αστυνομία

Η Αστυνομία δεν θα παρεμποδίσει τη σημερινή εκδήλωση έξω από το προεδρικό, όπως δεν παρεμπόδισε άλλες εκδηλώσεις, δήλωσε στον Άστρα ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου. Εκείνο που θα γίνει και σήμερα, είπε, είναι η αστυνόμευση και ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων προστασίας.

Σε σχέση με τις παραβιάσεις των διαταγμάτων, ο κ. Ανδρέου είπε ότι καταγγέλθηκαν δύο πρόσωπα και αναμένεται να καταγγελθεί σήμερα ακόμα ένα διότι χόρευαν σε ταβέρνα. Όσον αφορά τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ανδρέου είπε ότι η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τα διατάγματα. Σε σχέση με την αποκοπή του συρματοπλέγματος στην περιοχή Αστρομερίτη, ο κ. Ανδρέου είπε ότι διερευνάται η πρόκληση ζημιάς στο συρματόπλεγμα, αφού κάποιοι το έκοψαν και το μετακίνησαν. Εξασφαλίστηκαν τεκμήρια από τη σκηνή, είπε, και αναμένεται να γίνει ταυτοποίηση προσώπων προκειμένου να παραπεμφθούν στο δικαστήριο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.