Οι Ουκρανοί εισαγγελείς ζητούν ισόβια κάθειρξη για Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς ζήτησαν την Πέμπτη ισόβια κάθειρξη για τον πρώτο Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της εισβολής στη Μόσχα, δήλωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου του Κιέβου.

Εισαγγελέας ζήτησε από τον δικαστή «να επιβάλει ποινή με τη μορφή ισόβιας κάθειρξης» στον 21χρονο λοχία του ρωσικού στρατού Βαντίμ Σισιμάριν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι σκότωσε έναν 62χρονο πολίτη τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης.

Ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε «συγγνώμη» σε δικαστήριο του Κιέβου την Πέμπτη, καθώς έδωσε λεπτομερή περιγραφή για το πώς σκότωσε έναν άμαχο πολίτη νωρίς στην εισβολή της Μόσχας.

«Ξέρω ότι δεν θα μπορέσετε να με συγχωρήσετε, αλλά παρόλα αυτά σας ζητώ συγχώρεση», είπε στο δικαστήριο ο 21χρονος Ρώσος λοχίας Βαντίμ Σισιμάριν, απευθυνόμενος στη σύζυγο ενός 62χρονου πολίτη τον οποίο παραδέχτηκε ότι σκότωσε, τις πρώτες μέρες της εισβολής.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε στο δικαστήριο ότι πυροβόλησε τον άνδρα καθώς αυτός και αρκετοί άλλοι Ρώσοι στρατιώτες υποχωρούσαν και προσπαθούσαν να ενταχθούν ξανά στις μονάδες τους στη Ρωσία.

Οι στρατιώτες βρήκαν ένα αυτοκίνητο πολιτών, το οποίο άρπαξαν.

«Θέλαμε να φτάσουμε εκεί που ήταν ο στρατός μας και να επιστρέψουμε στη Ρωσία», είπε ο Σισιμάριν.

«Στο δρόμο μας καθώς οδηγούσαμε, είδαμε έναν άντρα. Μιλούσε στο τηλέφωνο. Είπε ότι θα μας πρόδιδε».

Ο Σισιμάριν είπε ότι ένας άλλος Ρώσος στρατιώτης στο αυτοκίνητο, ο οποίος είπε ότι δεν ήταν ο διοικητής του και τον οποίο αποκάλεσε «άγνωστο» στρατιώτη, «μου είπε να πυροβολήσω».

«Άρχισε να λέει με έντονο ύφος ότι πρέπει να πυροβολήσω», είπε στο δικαστήριο.

«Είπε ότι δημιουργώ έναν κίνδυνο αν δεν το κάνω. Τον πυροβόλησα από μικρή απόσταση. (Αυτό) τον σκότωσε», πρόσθεσε.

Ο νεαρός στρατιώτης, ντυμένος με γκρι και μπλε φούτερ, κοίταξε προς το έδαφος με το κεφάλι του ακουμπισμένο στο γυάλινο προστατευτικό κουτί όπου κρατούνταν καθώς η Κατερίνα Σελίποβα κατέθεσε για τον θάνατο του συζύγου της.

Άλλοι Ρώσοι στρατιώτες αναμένεται να δικαστούν στην Ουκρανία σύντομα, καθώς το Κίεβο λέει ότι έχει ανοίξει χιλιάδες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.