Οι παλινδρομήσεις άφησαν αναξιοποίητη την πρόταση Χριστόφια για Βαρώσι

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η συντονισμένη κίνηση Ερντογάν – Τατάρ για άνοιγμα μικρού μέρους της κλειστής πόλης των Βαρωσίων παραβιάζει το υφιστάμενο στάτους κβο και δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί εδάφους. Είναι αρνητική εξέλιξη με άμεσες επιπτώσεις στο εδαφικό και περιουσιακό, αλλά και με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Είναι απόφαση που παραβιάζει ισχυρές αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία αναφέρονται ειδικά για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων και τα οποία προβλέπουν επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Η κίνηση Ερντογάν – Τατάρ έστω «πιλοτική», όπως την χαρακτήρισαν, είναι ίσως η πιο αρνητική εξέλιξη μετά από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους τον Νοέμβριο του 1983 από τον Ραούφ Ντενκτάς. Είναι νέα προκλητική και διχοτομική ενέργεια, αφού σε όλα σχεδόν τα υπό συζήτηση σχέδια για λύση του Κυπριακού, το Βαρώσι επιστρεφόταν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Οι νέες εξελίξεις στο Βαρώσι μάς υπενθυμίζουν το τρίπτυχο των προτάσεων Δ. Χριστόφια. Ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας είχε υποβάλει το καλοκαίρι του 2010 το γνωστό τρίπτυχο στο Κυπριακό που είχε στόχο την ώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Διασύνδεση των κεφαλαίων του εδαφικού, περιουσιακού και εποίκων, τη μορφή της διεθνούς διάσκεψης και την Αμμόχωστο. Στόχος της πρότασης για το Βαρώσι ήταν η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και άνοιγμα του λιμανιού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή της ΕΕ για εμπορική αξιοποίηση από τους Τουρκοκύπριους. Η Τουρκία, σύμφωνα με την πρόταση, θα επωφελείτο με την προώθηση της ενταξιακής της πορείας, αφού θα άνοιγαν νέα κεφάλαια που ήταν «παγωμένα». Αν η πρόταση αυτή υιοθετείτο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ιδιαίτερα μετά που αναδείχθηκε στην τουρκοκυπριακή ηγεσία ο Μουσταφά Ακιντζί, τότε η πρόταση ίσως να προωθείτο και θα μπορούσαν να είχαν γίνει θετικά βήματα για επιστροφή των Βαρωσίων. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα οκτώ χρόνια που διαχειρίζεται το Κυπριακό επέλεξε το δρόμο των υποχωρήσεων από τις συγκλίσεις και των παλινδρομήσεων. Αποτέλεσμα να επιτραπεί στην Άγκυρα σε μια περίοδο απραξίας και απουσίας ουσιαστικών συνομιλιών να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα για το Βαρώσι. Τετελεσμένα που εμποδίζουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, αλλά και δημιουργούν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είτε γίνονται άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις για επιστροφή στο σωστό πλαίσιο, είτε οδηγούμαστε στην οριστική διχοτόμηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy