Οι παρεμβάσεις υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΗΣΥ έφεραν άδειες για κατασκήνωση – Πολλά τα ερωτηματικά

Γλείφουν… το κάμπινγκ που έφτυσαν στα Λουτρά της Αφροδίτης

Έλα στο Google News

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και αψηφώντας τις συστάσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση έδωσε τις απαιτούμενες άδειες, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του παραθαλάσσιου ιδιόκτητου κατασκηνωτικού χώρου, εντός περιοχής Natura 2000, στο Νέο Χωριό της Πάφου.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Βουλής, επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκαν όλες οι απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου, μέρος του οποίου βρίσκεται σε τουρκοκυπριακή γη. Ο υπό ανέγερση κατασκηνωτικός χώρος, ο οποίος βρίσκεται πλησίον των Λουτρών της Αφροδίτης, έχει έκταση περίπου 30.000 τ.μ., ενώ το 60% εξ αυτών εμπίπτει σε ζώνη προστασίας της παραλίας.

Loutra

«Νομιμοποίησαν» αυτά που αρχικά απέρριπταν!

Ο κατασκηνωτικός χώρος θα φιλοξενεί 17 τροχόσπιτα και 43 αντίσκηνα, ενώ θα κατασκευαστούν και τέσσερα λυόμενα κτίρια υπηρεσιών. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να υποδέχεται 180 άτομα.

«Οι πληροφορίες που έρχονται κοντά μας σχετικά με τον κατασκηνωτικό χώρο δημιουργούν τεράστια ερωτήματα. Σήμερα μαθαίνουμε ότι δόθηκε πολεοδομική άδεια με διάρκεια 5 χρόνων χωρίς ιδιαίτερες απαγορεύσεις και απορούμε τι έχει αλλάξει», ανέφερε στη «Χαραυγή» η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου. Διερωτήθηκε πώς σήμερα το ίδιο τεμάχιο δίνεται για ανάπτυξη μεγέθους που προηγουμένως δεν μπορούσε να γίνει, αφού θα προκαλούσε σωρεία προβλημάτων. «Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, αφού η αίτηση χρονολογείται και οι συστάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, όπως τονίζεται στη γνωμάτευση, ήταν για εναλλακτική λύση με μείωση του αριθμού επισκεπτών και της έκτασης, καθώς επηρεάζει προστατευόμενες περιοχές, και κυρίως να μην εμπίπτει στη ζώνη προστασίας της παραλίας», πρόσθεσε.

Akamas

Υπογράμμισε ότι το ΑΚΕΛ αντιλαμβάνεται την ανάγκη για ανέγερση οργανωμένων κατασκηνωτικών χώρων, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να διαφυλάσσεται ο περιβάλλοντας χώρος τηρώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις που ισχύουν. Η Χ. Νικολάου παρατήρησε ότι κάθε φορά που προκύπτουν παρόμοια θέματα, οι αρμόδιες Αρχές βρίσκουν τρόπους να τα νομιμοποιούν. «Έχουμε δει πολλές φορές να τίθενται όροι και προϋποθέσεις για έργα, αλλά ποτέ δεν έχουμε δει αυστηρούς ελέγχους και αναστολή τους εάν αυτά δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε», τόνισε.

Έστω και την υστάτη να μεταφερθεί ο κατασκηνωτικός χώρος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν έπεσαν στο κενό. «Ο κατασκηνωτικός χώρος εγείρει μεγάλους κινδύνους, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιών, ενώ δεδομένη θεωρείται η οχληρία, κάτι που θα έχει ριζικό οικολογικό αντίκτυπο στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Περδίκης. Ανέφερε, δε, ότι η πρόταση των Οικολόγων, έστω και την υστάτη, είναι να μεταφερθεί ο κατασκηνωτικός χώρος μακριά από το πάρκο του Ακάμα και τα Λουτρά της Αφροδίτης, φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή του Λατσιού, καθώς θα παρέχεται μία απόσταση ασφάλειας από τον οικότοπο και θα είναι πιο βιώσιμο και εξυπηρετικό για τους ίδιους τους κατασκηνωτές.

Άδειες και δίκτυο Natura

Μιλώντας στη «Χ», ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου, ανέφερε ότι οι άδειες του κατασκηνωτικού χώρου εγκρίθηκαν τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. «Ο κατασκηνωτικός χώρος πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες του Τμήματος Δασών, ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε αλλοίωση του περιβάλλοντος», πρόσθεσε. Ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι πιθανόν ο κατασκηνωτικός χώρος να υποδεχθεί τους πρώτους του επισκέπτες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Akamas2

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, στην Κύπρο η εφαρμογή των μέτρων προστασίας που απορρέουν από το δίκτυο Natura υλοποιούνται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών οικιστικών αναπτύξεων εντός των περιοχών Natura σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Αυτό που γίνεται στη δική μας περιοχή είναι να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Natura υπέρ του δέοντος, έχοντας ως αποτέλεσμα να μένει υπανάπτυκτη η περιοχή μας», τόνισε και έκανε λόγο για «καρτέλ» της νοτιοανατολικής Κύπρου, το οποίο δεν αφήνει την περιοχή να αναπτυχθεί.

«Εδώ και δεκαετίες μάς βλέπουν ανταγωνιστικά και δεν μας αφήνουν να αναπτυχθούμε. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο δρόμος ΠάφουΠόλης Χρυσοχούς, για τον οποίο εδώ και χρόνια ακούμε μόνο υποσχέσεις», κατέληξε.

Καταχωρίστηκε προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος του σωματείου Οικολογική Παρέμβαση – Φίλοι του Ακάμα, Χρίστος Θεοδώρου, δήλωσε ότι το σωματείο και η Οικολογική Κίνηση Κύπρου αναμένουν εντός του έτους τις αποφάσεις που θα προκύψουν από την προσφυγή που έχουν καταθέσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εκμετάλλευση τεμαχίου από μη εκτοπισθέντα;

Αρκετά είναι τα ερωτηματικά που πλανώνται γύρω από το όλο έργο, καθώς πέραν από τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρονται σε μία τόσο ανεκτίμητης φυσικής αξίας περιοχή, προκύπτει θέμα και από την αδειοδότηση του εν λόγω τεμαχίου.

Όπως έχει καταγγελθεί στη «Χαραυγή», στους αιτητές παρουσιάζεται άτομο που κατέχει προσφυγική ταυτότητα, ούτως ώστε να δικαιούται να διαχειριστεί τουρκοκυπριακό τεμάχιο, ενώ πίσω από το όλο έργο βρίσκεται στενά συνδεδεμένο πρόσωπο με ηγετικό στέλεχος μεγάλου πολιτικού κόμματος, το οποίο δεν είναι εκτοπισθέντας, όπως προνοεί ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Νόμος. Συγκεκριμένα, ο νόμος υπογραμμίζει ότι η εκμετάλλευση τουρκοκυπριακής γης γίνεται αποκλειστικά από πρόσωπα τα οποία κατέχουν προσφυγική ταυτότητα.

Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να τύχουν διερεύνησης.

Kampin

Όροι χρήσεως της γης

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θέτει συγκεκριμένους όρους για την άδεια παραχώρησης για το εν λόγω τεμάχιο, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση μη τήρησής τους η ανάπτυξη θα πρέπει να διακοπεί.

Το Τμήμα τονίζει ότι δεν πρέπει να ανεγερθεί καμία οικοδομή εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, εκτός από τις ελαφριές κατασκευές (χώροι στάθμευσης, χώροι αντίσκηνων και τροχόσπιτων, αναψυκτήριο, χώρος παιχνιδιών) που έχουν ήδη εγκριθεί. Καλεί σε δημιουργία αντιπυρικής λωρίδας, η οποία θα πρέπει να διατηρείται καθαρή από οποιαδήποτε βλάστηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια ισχύος της άδειας, έχει καθοριστεί στα 5 έτη από την ημερομηνία της γνωστοποίησης χορήγησής της, ενώ δίνεται η ευχέρεια, κατόπιν αίτησης του διαχειριστή, να παραταθεί μία ή περισσότερες φορές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.