Οι πιο κρίσιμες στιγμές

Έλα στο Google News

Του Άριστου Δαμιανού*

 

Οι εξαγγελίες Ερντογάν, κατά την πρόσφατη παράνοµη επίσκεψή του στην κατεχόµενη Κύπρο, σηµατοδοτούν µια άκρως αρνητική εξέλιξη. Η υπαρκτή προοπτική εποικισµού και/ή αξιοποίηση της περίκλειστης περιοχής της Αµµοχώστου συνιστά παραβίαση σχετικών ψηφισµάτων του ΟΗΕ, ιδρυτικών αρχών της ΕΕ και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Για το ενδεχόµενο παράνοµου ανοίγµατος των Βαρωσίων, της περίκλειστης περιοχής, ως ΑΚΕΛ προειδοποιούσαµε εδώ και χρόνια και καταθέταµε προτάσεις για να προλάβουµε τα χειρότερα και για να δροµολογηθούν διαδικασίες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου, κάτι το οποίο µετ’ επιτάσεως ζητά ο Γ.Γ. και το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξάλλου, η ιστορία του κυπριακού τεκµηριώνει πως όποτε υπήρχε διαπραγµατευτικό κενό η Τουρκία προέβαινε σε νέα διχοτοµικά τετελεσµένα. Μετά το διπλό ναυάγιο σε δύο διαδοχικές διασκέψεις για την Κύπρο το 2017, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, ακολούθησε παρατεταµένο αδιέξοδο. Η άγονη έλευση του χρόνου, συνδυαζόµενη µε την απενοχοποίηση της Τουρκίας από τον ίδιο τον ΟΗΕ και τη χλιαρή στάση της ΕΕ, έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία να προχωρήσει σε νέες παράνοµες ενέργειες και σε νέα διχοτοµικά τετελεσµένα, τα οποία -ενδέχεται- να είναι µη αναστρέψιµα. Ουδόλως µας βοήθησε η παθητική ενατένιση των εξελίξεων. Και επί τούτου οι ευθύνες του κ. Αναστασιάδη είναι ασήκωτες.

Το νέο αρνητικό σκηνικό σηµατοδοτεί το τέλος των ψευδαισθήσεων. Αφενός για τους «Ευρωπαίους εταίρους που θα µας στήριζαν έµπρακτα και θα µας θωράκιζαν από την τουρκική παρανοµία». Αφετέρου για σκέψεις περί εγκατάλειψης του συµφωνηµένου πλαισίου λύσης δικοινοτικής διζωνικής οµοσπονδίας, είτε φλερτάροντας µε τη λύση δύο κρατών είτε µιλώντας για νεφελώδεις και ανεδαφικές «άλλες λύσεις».

Στο διαµορφούµενο αυτό περιβάλλον, που εµβαθύνει περαιτέρω το διχοτοµικό στάτους κβο, συνήλθε το Εθνικό Συµβούλιο. Ευτυχώς αποφεύχθηκαν -τουλάχιστον για την ώρα- αποφάσεις και ενέργειες που θα εξέθεταν την ελληνοκυπριακή κοινότητα, όπως το µονοµερές κλείσιµο οδοφραγµάτων. Αναµφίβολα ενέργειες καταγγελτικές, όπως η επιδίωξη δήλωσης από τον ΟΗΕ έπρεπε να γίνουν. Η στάση ορισµένων κρατών, προεξάρχουσας της Βρετανίας, και παραγόντων του ΟΗΕ παραµένει ανησυχητική.

Η δική µας θέση είναι ξεκάθαρη. ∆εδοµένων των δυσκολιών που προκαλεί η απαράδεκτη και παράνοµη τουρκική στάση και άρα κρατώντας µικρό καλάθι, οφείλουµε έµπρακτα ως ελληνοκυπριακή κοινότητα να αποδείξουµε την ετοιµότητά µας για διάλογο. Γιατί µόνο µε τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την εµπλοκή σε έναν ουσιαστικό διάλογο υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης λύσης που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό µας. Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας, αν µη τι άλλο, θα αποσείσουµε την ευθύνη, την οποία ο ΟΗΕ επιµερίζει στις δύο κοινότητες, αφήνοντας την κατοχική Τουρκία στο απυρόβλητο. Εµείς, είµαστε έτοιµοι να συνδράµουµε µε κάθε τρόπο την προσπάθεια αποτροπής νέων τετελεσµένων. Είναι ώρα ευθύνης και συλλογικής δράσης. Το γεγονός -ωστόσο- της επιµονής του κ. Αναστασιάδη να αρνείται να καταθέσει προτάσεις, όπως αυτήν που ως ΑΚΕΛ δώσαµε για αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως καταλύτη για τη λύση και η άρνησή του να αποδεχτεί τη σύγκλιση για την πολιτική ισότητα, δεν βοηθά την υπόθεσή µας. Πόσω µάλλον που η αξιοπιστία του Προέδρου διεθνώς βρίσκεται στο ναδίρ.

*Βουλευτής Λευκωσίας, μέλος Π.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.