Οι πλείστες αποφάσεις της Ε.Ε. βασίζονται σε πολιτικά δεδομένα

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με την προσπάθεια αναχαίτισης του αυξανόμενου πληθωρισμού εντός της Ευρωζώνης και ολόκληρης της Ένωσης. Η διαφωνία μας σχετικά με το θέμα και τις αποφάσεις της ΕΚΤ ήταν για ακόμα μια φορά κάθετη, αφού είναι φανερό ότι οι πλείστες αποφάσεις της δεν βασίζονται πάνω σε οικονομικά δεδομένα, αλλά ξεκάθαρα πάνω σε πολιτικά δεδομένα και πιέσεις. Πιέσεις που ως γνωστό έρχονται κυρίως από τη Γερμανία, η οποία προσπαθεί να ελέγξει την οικονομία της Ευρώπης αγνοώντας τις συνέπειες για τους υπόλοιπους.

Η πρόσφατη ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ήρθε να ενισχύσει περισσότερο τις ανησυχίες μας για το μέλλον της οικονομίας της Ένωσης. Μια ομιλία η οποία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς οικονομικούς αναλυτές σε ολόκληρη την Ένωση, και όχι μόνο, σαν μια ωραία προεκλογική ομιλία, με πολλά «θα», χωρίς όμως ποτέ να μπαίνει στην ουσία των πραγματικών προβλημάτων, χωρίς να αναγνωρίζει τις συνέπειες, χωρίς να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, και το πιο σοβαρό, χωρίς να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα των προβλημάτων των 450 εκατομμυρίων πολιτών της Ένωσης.

Ήταν δεδομένο ότι η ομιλία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την «κατάσταση της Ένωσης» θα ήταν διανθισμένη από πολλές υποσχέσεις και κατηγορίες κατά της Ρωσίας. Η ρωσική εισβολή αναντίλεκτα αποτελεί τροπή για τη σύγχρονη Ευρώπη και ως τέτοια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και θα πρέπει να καταδικάζεται. Η καταδίκη αυτή ήταν θεμιτή και θα έπρεπε να γίνει. Αυτό που δεν έγινε όμως είναι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είχε σε καμιά περίπτωση αναφορά στις οικονομικές πραγματικότητες, τουναντίον ήταν βασισμένη σε γενικόλογα που σε καμιά περίπτωση δεν θα λύσουν τα προβλήματα.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75% ήταν η μοναδική απάντηση των χρυσοπληρωμένων τραπεζιτών της Ένωσης, οι οποίοι, ως καλά στρατιωτάκια, εκτελούν εκ των άνωθεν διαταγές. Δεν εξηγείται διαφορετικά η συγκεκριμένη κατάσταση. Η αύξηση των επιτοκίων γίνεται όταν η οικονομία είναι σε κανονικές συνθήκες και έχει σκοπό να μειώσει το δανεισμό, να μειωθεί το διαθέσιμο χρήμα στην αγορά και να συγκρατηθούν οι τιμές. Ακούγεται κλισέ, αλλά αυτό το γνωρίζουν ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών. Στην προκειμένη περίπτωση, η αύξηση του πληθωρισμού είναι εξωγενής, αφορά στην αύξηση της τιμής της ενέργειας και ως εκ τούτου και των τιμών των αγαθών, και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Είναι γι’ αυτόν το λόγο που θεωρούμε ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν συνειδητά και στοχευμένα λένε ψέματα.

Τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων θα είναι οικτρά και παραθέτουμε αυτούσια τα όσα είχαμε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα. Απλά επειδή μεσολάβησε η ομιλία της κ. Φον ντερ Λάιν, και επειδή δεν αναμέναμε να πει τόσες ανακρίβειες, θεωρούμε σημαντικό να το κάνουμε.

·  Το κόστος της ενέργειας από άλλες πηγές θα είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 30%.

·   Το ευρώ έχει χάσει πέραν του 13% έναντι του δολαρίου. Δεδομένου ότι η ΕΕ αποτελεί εισαγωγέα ενέργειας και ότι οι αγορές γίνονται σε δολάρια, τότε το κόστος το επωμίζεται η Ένωση.

· Τέλος, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 7% τους τελευταίους μήνες και αυτό μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Όλα τα πιο πάνω αθροίζονται σε 50% κόστος, το οποίο θα το αναλάβουν:

· Οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες εάν το μετακυλίσουν στους καταναλωτές, πιθανόν να μην μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ως εκ τούτου να οδηγηθούν σε κλείσιμο.

· Οι καταναλωτές, αφού τα κράτη-μέλη της Ένωσης δεν είναι ικανά να απορροφήσουν.

Με ψέματα μπορείς να κάνεις την καλύτερη προπαγάνδα, με ψέματα όμως δεν λύνεις τα προβλήματα των πολιτών κα Φον ντερ Λάιν. Για όσους από εμάς πιστεύουμε και πάντα πιστεύαμε στην Ένωση, για όσους από εμάς είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με άτομα από αρκετές χώρες της Ένωσης, η ομιλία σας αποτελεί ταφόπλακα στα όνειρα και τις προσδοκίες μας.

* Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

[email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy