Οι πόλεις αντιµέτωπες µε την κλιµατική αλλαγή

Έκθεση ΟΗΕ: Φέρουν το µεγαλύτερο µέρος της ευθύνης

Τον καταλυτικό ρόλο που µπορούν να διαδραµατίσουν στην αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης οι Αρχές των µεγάλων πόλεων, τόνισαν επιστήµονες του ΟΗΕ µε πρόσφατη έκθεσή τους. Στην έκθεση της ∆ιακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίµατος διαπιστώνεται πως η υποδοµή των πόλεων και οι δραστηριότητες σ’ αυτές προκαλούν περίπου τα δύο τρίτα των σηµερινών εκποµπών αερίων που προκαλούν το φαινόµενο του θερµοκηπίου. Αυτό σηµαίνει πως οι πόλεις µπορούν «να επιλύσουν τα δύο τρίτα του προβλήµατος», λέει η γεωγράφος του πανεπιστηµίου του Γέιλ, Κάρεν Σέτο, η οποία είναι από τους κύριους συγγραφείς του κεφαλαίου.


Πολλές πόλεις έχουν ήδη αναλάβει δράση. Το Λονδίνο έχει επιβάλει τέλη στα πολύ ρυπογόνα οχήµατα που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και το Παρίσι έχει αποκλείσει τα ντιζελοκίνητα οχήµατα. Άλλες δράσεις, που µπορούν να αναλάβουν οι πόλεις, περιλαµβάνουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, το σχεδιασµό δρόµων µε τρόπο ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συµφόρηση, τη φύτευση «πράσινων στεγών» και την ενσωµάτωση περισσότερων πάρκων και δένδρων, που βοηθούν στην εξουδετέρωση κάποιων εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ βοηθούν επίσης να παραµένουν οι πόλεις πιο δροσερές, αναφέρεται στην έκθεση.

Συνιστάται, επίσης, ο σχεδιασµός για αυξηµένη πυκνότητα πληθυσµού για να αποφεύγεται η επέκταση σε αγροτικές και προαστιακές περιοχές, όπου η ενεργειακή απόδοση είναι µικρότερη, ενώ καταστρέφονται επίσης φυσικά οικοσυστήµατα.

Φιλικές για το κλίµα πολιτικές στις πόλεις θα βελτιώσουν επίσης τη δηµόσια υγεία µειώνοντας την ατµοσφαιρική ρύπανση, αναφέρεται στην έκθεση.


«Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των πόλεων, καθώς θα προσδιοριστεί από µια µαζική αύξηση των παγκόσµιων αστικών πληθυσµών», αναφέρεται στην έκθεση. Περίπου 55% του παγκόσµιου πληθυσµού ζούσε το 2018 σε πόλεις, ένα ποσοστό που αναµένεται να αυξηθεί στο 68% µέχρι το 2050 -µε τις πόλεις της Ασίας και της Αφρικής να καταγράφουν τις µεγαλύτερες αυξήσεις.

Το 2020 οι πόλεις ήταν υπεύθυνες για έως και το 72% των παγκόσµιων εκποµπών των αερίων που προκαλούν το φαινόµενο του θερµοκηπίου, από 62% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2015. Μια επιθετική δράση για το κλίµα θα µπορούσε να εκµηδενίσει τις καθαρές εκποµπές από τις πόλεις µέχρι το 2050. Όµως, αν δεν αναληφθεί δράση, οι εκποµπές από τις πόλεις θα µπορούσαν αντίθετα να διπλασιαστούν µέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστηµα, σύµφωνα πάντα µε την έκθεση.

Πρέπει, λοιπόν, οι πόλεις να ενεργήσουν γρήγορα -και η χρηµατοδότηση πρέπει να αυξηθεί σηµαντικά, αναφέρεται στην έκθεση.


Ανάγκη για επιθετική δράση

Το 2020 οι πόλεις ήταν υπεύθυνες για έως και το 72% των παγκόσµιων εκποµπών των αερίων που προκαλούν το φαινόµενο του θερµοκηπίου, από 62% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2015. Μια επιθετική δράση για το κλίµα θα µπορούσε να εκµηδενίσει τις καθαρές εκποµπές από τις πόλεις µέχρι το 2050.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.