Οι πολίτες θέλουν εφαρμογή του ΣΒΑΚ, οι Τοπικές Αρχές;

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Ξεκάθαρες είναι οι διαπιστώσεις και οι υποδείξεις που καταγράφονται στη μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για το τι πρέπει να γίνει ώστε η Λεμεσός και ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης να ανασάνει κυκλοφοριακά και να καταστεί πιο ασφαλές, αλλά και πιο ελκυστικό για τους κατοίκους και τους ξένους επισκέπτες.

Κάτι περισσότερο από σαφής και κατηγορηματική είναι η θέση ότι βασικός πυλώνας του ΣΒΑΚ είναι η απαλλαγή, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, του κέντρου της Λεμεσού από την παρουσία του ιδιωτικού αυτοκινήτου και η προώθηση εναλλακτικών μέσων διακίνησης, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες και το ποδήλατο.

Βασική, βέβαια, προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΣΒΑΚ αποτελεί κατά κύριο λόγο να αντιληφθούν πραγματικά οι Τοπικές Αρχές τη σημασία και τη χρησιμότητα του Σχεδίου και να προχωρήσουν στην εφαρμογή και υλοποίησή του. Η απόφαση για τις αλλαγές που απαιτούνται θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (όχι μόνο ο Δήμος Λεμεσού αλλά και οι περιφερειακοί δήμοι) ότι αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Και το ξεκίνημα θα πρέπει να γίνει κυρίως μέσα από την ενημέρωση και την ουσιαστική διαβούλευση με τους άμεσα επηρεαζόμενους που είναι οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι (κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν εκείνοι που παίρνουν τις προφάσεις στους δήμους), όχι μόνο δεν αντιδρούν αλλά επιζητούν την εφαρμογή του ΣΒΑΚ γιατί ακριβώς έχουν αντιληφθεί την πολυδιάστατη ωφελιμότητά του. Και αυτό έχει εκφραστεί μέσα από διάφορες συζητήσεις και άλλες ευκαιρίες, τόσο από περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και άλλους οργανωμένους φορείς όσο και από τους πολίτες γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Λεμεσού οι αλλαγές που άμεσα χρειάζεται να γίνουν ειδικότερα στο κέντρο της πόλης, ώστε η εφαρμογή του ΣΒΑΚ να αρχίσει να λειτουργεί και να την αισθάνονται οι πολίτες αφορούν μονοδρομήσεις και πεζοδρομοποιήσεις δρόμων που σήμερα πνίγονται στα αυτοκίνητα και στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων που θα δώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης από όλες τις γειτονιές και την περιφέρεια στο κέντρο της πόλης και στο παραλιακό μέτωπο.

Κινήσεις που θα κάνουν τη διαφορά και θα δημιουργήσουν νέα κυκλοφοριακή κουλτούρα, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία και την εξέλιξη ενός σύγχρονου και ευέλικτου δικτύου αστικών συγκοινωνιών. Και αναπόφευκτα θα υπάρξει και αναβάθμιση και επέκταση των χώρων πρασίνου που στο κέντρο της πόλης είναι ανύπαρκτοι.

Η όποια, λοιπόν, δυστοκία ή επιφυλακτικότητα υπάρχει εκ μέρους των Τοπικών Αρχών (κάποιοι δήμοι επικαλούνται και το υψηλό κόστος που θα επωμισθούν), θα πρέπει να ξεπεραστεί μέσα από την ειλικρινή συνεργασία και την από κοινού διεκδίκηση των όσων οφείλει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να εφαρμοστεί το ΣΒΑΚ σε όλες του τις διαστάσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.