Οι πολιτικές ευθύνες έμειναν ορφανές

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, καθώς και οι έρευνες οι οποίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν από τις διωκτικές Aρχές στη βάση των συμπερασμάτων του πορίσματος, αφορούν τις ποινικές και αστικές ευθύνες. Αυτά τα θέματα -εάν και εφόσον προχωρήσουν οι έρευνες- θα κριθούν στα δικαστήρια. Πέραν όμως από τις ποινικές και αστικές ευθύνες, υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες για τις οποίες δεν απαιτούνται έρευνες και πρόσθετα πορίσματα. Άλλωστε πριν το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής προηγήθηκαν πολλά άλλα πορίσματα από θεσμούς όπως η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Αξιολόγησης Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), το ΔΝΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ, η Διεθνής Διαφάνεια, το Ινστιτούτο Basel, το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), Global Witness κτλ. Μάλιστα στο πόρισμα της Ερευνητικής επισημαίνεται ότι «από τον Απρίλιο του 2014 η ΕΕ επικοινώνησε επανειλημμένα με το Υπουργείο Εσωτερικών και υπέβαλε ξεκάθαρες εισηγήσεις προκειμένου να τροποποιηθεί το ΚΕΠ, ώστε να πολιτογραφούνται μόνο αλλοδαποί που διατηρούν γνήσιους δεσμούς με τη χώρα, κάτι που φαίνεται να αγνόησε η κυβέρνηση». Όπως αγνόησε και τις συστάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία φώναζε από το 2015 για τις παρανομίες, καθώς επίσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για την ακρίβεια, το 2014 που η ΕΕ έκανε παραστάσεις, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας έστειλε επιστολή σε τεχνοκράτη στο Υπουργείο Εσωτερικών και του ανέφερε ότι «ο κ. Πρόεδρος μού ζήτησε να σου στείλω τα ονόματα των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση για πολιτογράφηση για να του τα παραδώσεις».

Φανταστείτε πώς ένιωσε ο/η τεχνοκράτης την ώρα που πήρε αυτή την επιστολή, γνωρίζοντας ότι όλη η οικογένεια του Προέδρου Αναστασιάδη -και οι θυγατέρες και ο γαμπρός και οι πρώην συνεταίροι κτλ- εμπλέκεται στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων. Τι επιλογές είχε; Πώς θα πήγαινε κόντρα στον ίδιο τον Πρόεδρο, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση απέκρυψε απ’ όλους τις παρεμβάσεις της ΕΕ; Διερωτώμαι επίσης πώς νιώθει σήμερα ο/η πιο πάνω τεχνοκράτης που έχει εκτεθεί και ενδεχομένως να κινδυνεύσει για αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν από ανώτερούς του/της.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλουν να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Οφείλουν να απολογηθούν, γιατί με τις πράξεις και τις παραλείψεις έχουν κάνει την Κύπρο ρεζίλι διεθνώς. Επίσης το κυβερνών ΔΗΣΥ οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Προφανώς οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ γνώριζαν για τις παρεμβάσεις της ΕΕ. Για παράδειγμα, ο αν. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος την υπό αναφορά περίοδο ήταν Υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε. Ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

Όλοι οι πιο πάνω οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μόνο έτσι θα επέλθει η κάθαρση και θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η διαπλοκή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.