Οι πολιτικές της κυβέρνησης στραγγάλισαν την κοινωνία

Προτάσεις ΑΚΕΛ για τη στήριξη μικρομεσαίων και όσων έχουν περισσότερη ανάγκη

 

Υπάρχει κόσμος που έλαβε πενιχρή ή και καθόλου στήριξη και η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού όφειλε να παρέμβει για να προστατεύσει όλο αυτόν τον κόσμο, τόνισε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στη Λεμεσό, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι τα έξοδα και οι υποχρεώσεις για την πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μπορούν να καλυφθούν με τις δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Το ΑΚΕΛ, είπε, με το ξέσπασμα της πανδημίας κατέθεσε στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις και αποτέλεσε τον βασικό πόλο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να εφαρμοστούν μέτρα. Μιλώντας για την πρόταση για προστασία από εξώσεις με αναστολή εφαρμογής των προνοιών του περί ενοικιοστασίου νόμου, ώστε να παρασχεθεί λογικό χρονικό διάστημα μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων για να καταφέρουν οι επηρεαζόμενοι να επανακτήσουν την οικονομική δυνατότητά τους για να ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αποσύρει την αναφορά που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να εφαρμοστεί η αναστολή.

Ο  Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παρέθεσε σειρά προτάσεων που έγιναν, όπως η προστασία επιχειρήσεων από τις διαδικασίες εκποιήσεων με στοχευμένο τρόπο και η παραχώρηση εγγυήσεων σε όσους έχουν την περισσότερη ανάγκη και «κυρίως Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και όχι γνωστούς και φίλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η απευθείας χρηματοδότηση των ΜμΕ και οι κρατικές εγγυήσεις να αποτελούσαν συμπληρωματικό εργαλείο.

Επιπλέον, το ΑΚΕΛ έχει προτείνει με στοχευμένο τρόπο να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω αναστολής των τραπεζικών δόσεων -ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και όχι με τον τρόπο που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες- να επιδοτηθεί το ενοίκιο σε όλες τις επηρεαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να γίνουν ρυθμίσεις ώστε να καθοριστεί νέα περίοδος εντός της οποίας οφειλέτες ληξιπρόθεσμων εισφορών να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με μηνιαίες δόσεις για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Πέραν τούτων, το ΑΚΕΛ επιμένει στη λήψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων με τη δημιουργία ταμείου και εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για χρηματοδότηση και επαναδραστηριοποίηση, με ειδικές ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για ενίσχυση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, με τερματισμό του εταιρικού τέλους και αποκατάσταση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη όταν υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες και παράνομες χρεώσεις από τράπεζες.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.