Οι Πολύχρωµες Οικογένειες είναι εδώ και έχουν δικαιώµατα που πρέπει να αναγνωριστούν

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


  • Η αναγνώριση του πολιτικού γάµου, της τεκνοθεσίας από οµόφυλα ζευγάρια και της κηδεµονίας του παιδιού από τον/τη σύντροφο του οµόφυλου γονέα είναι τα κύρια ζητήµατα που απασχολούν τις Πολύχρωµες Οικογένειες
  • Αγάπη και στήριξη είναι όσα χρειάζεται ένα παιδί, επισηµαίνουν δύο µητέρες ενός δίχρονου παιδιού
  • «Είµαστε ένα ζευγάρι όπως κάθε ζευγάρι, είτε αυτό είναι ετερόφυλο είτε οµοφυλόφιλο. Και τα προβλήµατα στο σπίτι µε το µωρό είναι τα ίδια. «Τι θα φάει; Είναι άρρωστο; Πού θα πάµε βόλτα;»
  • ​Σε δύο περιπτώσεις το ∆ικαστήριο της Ε.Ε. (CURIA) µε αποφάσεις του καλεί τα κράτη-µέλη να διασφαλίζουν την προστασία και την ελευθερία διακίνησης των Πολύχρωµων Οικογενειών, δικαίωµα που έχουν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε.

 

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ως ένα πρώτο βήµα στην εξάλειψη διακρίσεων απέναντι στα οµόφυλα ζευγάρια ήταν η θεσµοθέτηση της Πολιτικής Συµβίωσης, ωστόσο υπάρχουν ακόµη πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα όλων των ζευγαριών που αφορούν στο γάµο αλλά και την τεκνοθεσία.

Για το λόγο αυτό το 8ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, που πρόκειται να γίνει στις 25 Σεπτεµβρίου, είναι αφιερωµένο στην ισότητα στο γάµο σε µια προσπάθεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την πλήρη ισότητα όλων των ζευγαριών και στο γάµο, µε ακριβώς τα ίδια δικαιώµατα και τις ίδιες υποχρεώσεις και µε πλήρη αναγνώριση των γάµων οµόφυλων ζευγαριών που τελούνται ήδη σε 31 χώρες στο εξωτερικό.

Μεταξύ των ζητηµάτων αυτών τίθεται και το θέµα της τεκνοθεσίας από οµόφυλα ζευγάρια που είναι συναρτώµενο µε το γάµο.

Πολύχρωµες Οικογένειες στην Κύπρο

Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου επισηµαίνει ότι σύµφωνα και µε έρευνες ο σεξουαλικός προσανατολισµός και το φύλο των γονέων δεν παίζει κανένα ρόλο στη σωστή ανατροφή των παιδιών. Η µια έρευνα µετά την άλλη επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει διαφορά στην ευηµερία, ψυχολογική κατάσταση και ανάπτυξη των παιδιών στις οµόφυλες και ετερόφυλες οικογένειες. Το παιδί έχει ανάγκη από αγάπη και φροντίδα κι όχι απαραίτητα την ύπαρξη ανδρικού και γυναικείου φύλου στο σπίτι.

Μάρτυρας δεν είναι µόνο οι διάφορες διεθνείς έρευνες, αλλά και οι Rainbow Families – Πολύχρωµες Οικογένειες Κύπρου.

Η αναγνώριση του πολιτικού γάµου και της τεκνοθεσίας από οµόφυλα ζευγάρια, όπως επίσης και η αναγνώριση της κηδεµονίας του παιδιού από τον/τη σύντροφο του οµόφυλου γονέα, είναι τα κύρια αιτήµατα αλλά και ζητήµατα που απασχολούν τις Πολύχρωµες Οικογένειες και στη χώρα µας.

Ο αριθµός των οικογενειών δεν είναι ξεκάθαρος, αφού οι Πολύχρωµες Οικογένειες δεν είναι δηλωµένες ως τέτοιες λόγω και της έλλειψης νοµοθεσίας. Ωστόσο υπάρχουν και παλεύουν στην προστασία των δικαιωµάτων των παιδιών τους.

Αντιµέτωπες µε ζητήµατα που αγγίζουν τα δικαιώµατα του παιδιού τους

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συνοµιλήσω µε την οικογένεια της Άννας και της Μαρίνας, οι οποίες είναι µητέρες ενός δίχρονου παιδιού.

Οι ίδιες δεν έχουν αντιµετωπίσει κάποιο ζήτηµα µέχρι τώρα, όµως γνωρίζουν ότι σε κάποιο στάδιο θα καλεστούν να αντιµετωπίσουν τις προκλήσεις που κουβαλά µαζί της η µη αναγνώριση της κηδεµονίας από τη µία σύντροφο.

Στα µάτια του νόµου µόνο η γυναίκα που γέννησε το παιδί είναι η µητέρα, συνεπώς η δεύτερη µητέρα στα χαρτιά δεν αναγνωρίζεται. «Αν χρειαστεί, για παράδειγµα, να πάει νοσοκοµείο το µωρό και η βιολογική µητέρα δεν είναι εκεί, ίσως προκύψει πρόβληµα». Ζητήµατα που για άλλους γονείς είναι ίσως αχρείαστο να συζητούνται, για τις ίδιες είναι ζητήµατα που έχουν να κάνουν πρωτίστως µε τη διασφάλιση των δικαιωµάτων του παιδιού τους.

«∆εν πρέπει να αφήνουµε τους φόβους µας να υπερνικούν τα θέλω µας»

Η απόφασή τους να τεκνοποιήσουν ήρθε µετά από συζητήσεις και ώριµη σκέψη, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόµος. Ξέρουν ότι το παιδί σε κάποια φάση της ζωής του ίσως δεχθεί bullying για το γεγονός ότι έχει δύο µητέρες, όµως οι ίδιες δηλώνουν δυνατές να στηρίξουν το παιδί τους.

Άλλωστε το bullying είναι κάτι που βιώσαν και οι ίδιες σε µικρότερη ηλικία, σηµειώνοντας πως δεν πρέπει να αφήνουµε τους φόβους µας να υπερνικούν τα «θέλω» µας.

Συµπαραστάτες στο δρόµο που επέλεξαν οι οικογένειές τους, αν και, όπως σηµειώνουν, αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο, αφού αρχικά είχαν να αντιµετωπίσουν το θέµα της ανακοίνωσης στους δικούς τους ανθρώπους ότι είναι οµοφυλόφιλες. Υπάρχει ο χρόνος της αποδοχής και της κατανόησης.

Στο θέµα του παιδιού υπήρχε µια επιφυλακτικότητα, ωστόσο µε τον ερχοµό του εγγονιού φάνηκε ότι οι δεσµοί µεταξύ τους είναι δυνατοί.

Τόσο η Άννα όσο και η Μαρίνα νιώθουν τυχερές, γιατί δεν είχαν να αντιµετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες ή προκλήσεις, όπως αναφέρουν. Το πιο δύσκολο κοµµάτι ήταν να αντιληφθούν οι ίδιες αυτά που ένιωθαν και να κατανοήσουν τη διαφορετικότητά τους. Έχοντας πίσω τους ανοικτόµυαλες οικογένειες, δεν δυσκολεύτηκαν στο θέµα αυτό. Γνωρίζουν όµως και άλλες περιπτώσεις που άτοµα εκδιώχθηκαν ακόµη και από τις οικογενειακές εστίες µετά που ανακοίνωσαν στους γονείς τους την οµοφυλοφιλία τους.

«Είµαστε ένα ζευγάρι όπως κάθε ζευγάρι, είτε αυτό είναι ετερόφυλο είτε οµοφυλόφιλο. Και τα προβλήµατα στο σπίτι µε το µωρό είναι τα ίδια. «Τι θα φάει; Είναι άρρωστο; Πού θα πάµε βόλτα;»

∆ικαστήριο της Ε.Ε.: Οι Πολύχρωµες Οικογένειες έχουν το δικαίωµα διακίνησης και διαµονής

​​​​​​Σε δύο περιπτώσεις το ∆ικαστήριο της Ε.Ε. (CURIA) µε αποφάσεις του καλεί τα κράτη-µέλη να διασφαλίζουν την προστασία και την ελευθερία διακίνησης των Πολύχρωµων Οικογενειών, δικαίωµα που έχουν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε., µεταξύ των οποίων και τα άτοµα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Η Σάρα και η Σοφία είναι δύο βρέφη που προφανώς δεν µπορούν να αντιληφθούν πώς συνέβαλαν σε αλλαγές για τις Πολύχρωµες Οικογένειες εντός Ε.Ε.

Γεννηµένες και οι δύο στην Ισπανία από ζευγάρια οµοφυλόφιλων γυναικών, βρίσκονταν αντιµέτωπες µε αρκετά νοµικά ζητήµατα.

Η Σοφία, κόρη Ιρλανδής και Πολωνής και η Σάρα, κόρη Αγγλίδας και Βουλγάρας, για αρκετό καιρό δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης και δεν µπορούσαν να ταξιδέψουν εκτός Ισπανίας. Ο λόγος ήταν γιατί η Πολωνία από τη µια και η Βουλγαρία από την άλλη δεν αναγνωρίζουν το πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών, εφόσον σε αυτό αναγράφονται ως γονείς άτοµα του ιδίου φύλου.

Οι µητέρες σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις προσέφυγαν στο ∆ικαστήριο της Ε.Ε.

Στα τέλη του 2021 το ∆ικαστήριο αποφάνθηκε για την περίπτωση της Σάρα ότι από τη στιγµή που µία χώρα-µέλος της Ε.Ε. αναγνωρίζει τη γονική σχέση του παιδιού τότε και οι υπόλοιπες χώρες οφείλουν να το πράξουν. Κάλεσε τη Βουλγαρία να εκδώσει ταυτότητα ή διαβατήριο για τη µικρή.

Πριν από δύο µήνες, τον Ιούνιο του 2022, το ∆ικαστήριο, µε αφορµή προσφυγή των µητέρων της µικρής Σοφίας, αποφάσισε ότι όταν µια χώρα της Ε.Ε. αναγνωρίσει ως γονείς ενός παιδιού άτοµα του ιδίου φύλου, στη συνέχεια η χώρα της Ε.Ε., της οποίας είναι υπήκοος αυτό το παιδί, θα πρέπει να εκδώσει έγγραφα ταυτότητας στο παιδί µε τους δύο γονείς του και όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να προστατεύουν το δικαίωµα ελεύθερης κυκλοφορίας του παιδιού και της οικογένειάς του. Η Πολωνία έχει επίσης ενηµερωθεί ότι πρέπει να παράσχει στο παιδί έγγραφα ταυτότητας και να εγγυηθεί σε αυτήν και στους γονείς της το δικαίωµα να κυκλοφορούν και να διαµένουν ελεύθερα στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.