Οι πρόεδροι Ε/κ-Τ/κ αριστερών οργανώσεων νεολαίας, μιλούν στην «Χαραυγή» για τις προσδοκίες της Πενταμερής

«Το Κυπριακό δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, καθώς ποτέ δεν διαγράφεται η θέληση του λαού»

Το έργο που άφησαν πίσω τους οι δολοφονηθέντες από την ακροδεξιά και σοβινιστική ΤΜΤ, Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστας Μισιαούλης  

Θεμέλιο της ομοσπονδίας το κοινό οικοδόμημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων

Οι πρόεδροι των τουρκοκυπριακών και ελληνοκυπριακών αριστερών οργανώσεων νεολαίας, Ντογιουκάν Ακντενίζ, Γιουσούφ Οσμάν και Σεβήρος Κούλας, μιλούν και αναλύουν στη «Χαραυγή»

Του
Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, είναι η μόνη λύση που μπορεί να θεμελιώσει την ειρήνη στο νησί και να επιφέρει την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ευημερία στις δύο κοινότητες. Οι πρόεδροι των τουρκοκυπριακών και ελληνοκυπριακών αριστερών οργανώσεων νεολαίας, Ντογιουκάν Ακντενίζ, Γιουσούφ Οσμάν και Σεβήρος Κούλας, μιλούν και αναλύουν στη «Χαραυγή» τις προσδοκίες που μπορούμε να έχουμε από την επικείμενη Πενταμερή, αλλά και τη σημαίνουσα σημασία της για την τροπή που θα λάβει το κυπριακό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά, έχοντας ως κύριο άξονα το πλαίσιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, τονίζουν ότι οι αγώνες και το έργο των τεσσάρων δολοφονηθέντων από την ακροδεξιά και σοβινιστική Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης (ΤΜΤ), Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη (11/04/1965) και Αχμέτ Γκουρκάν και Αϊχάν Χικμέτ (23-24/04/62), αποτελούν πυξίδα για την ειρήνη και επανένωση της πατρίδας μας.

Ντογιουκάν Ακντενίζ: Να αυξηθούν οι επαφές και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

«Η ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που γίνεται αποδεκτή ως εργα- λείο ενοποίησης του νησιού μας, η οποία γίνεται επίσης αποδεκτή από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», αναφέρει στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Νεολαίας του Ρεπουμπλικανι- κού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογιουκάν Ακντενίζ. Προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με τους δύο ηγέτες να έχουν ως κύριο στόχο τους τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, διασφαλίζοντας το τέλος του αφό- ρητου status quo.

Τονίζει επίσης ότι οι οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις των κοινοτήτων πρέπει να υποστηριχθούν, όπως η αναθεώρηση του κα- νονισμού της Πράσινης Γραμμής, προκειμένου να αυξηθούν οι επαφές. Ο Ν. Ακντενίζ αναφέρει ότι οτιδήποτε κοινό μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μπορεί να αυ- ξήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Με την υλοποίηση των άνωθεν, θα απο- δειχτεί επίσης ότι μπορούμε να συνεργαστού- με, επηρεάζοντας θετικά τις διαπραγματεύσεις. Μπορεί να θεωρηθούν ως θεμέλιο της μελλοντι- κής ομοσπονδίας. Μπορεί να αυξήσουν επίσης την εμπιστοσύνη προς στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στον ΟΗΕ», εξηγεί.

Καθώς το χαλλούμι ή και hellim έγινε αποδε- κτό ως κυπριακό προϊόν και προστέθηκε στους κανονισμούς της Πράσινης Γραμμής, προσθέτει, θα ενισχυθούν τα ποσοστά απασχόλησης στον τομέα της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, ανοί- γοντας ένα νέο πεδίο. «Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται λόγω της πανδημίας, το χαλλούμι μάς δίνει τη δυνατότη- τα για από κοινού συνεργασία και αύξηση της απασχόλησης και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού», εξηγεί. Όσον αφορά το ζήτημα της ιδιοκτησίας, ο Ν. Ακντενίζ θεωρεί ότι πρέπει να επιλυθεί με σεβασμό και στα δικαιώματα των χρηστών. Με άλλα λόγια, ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμά- των δεν πρέπει να επιλυθεί δημιουργώντας ένα άλλο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κα- νείς δεν πρέπει να μείνει άστεγος μετά τη λύση. «Οι μη Κύπριοι στη βόρεια Κύπρο που ζουν για πολλά χρόνια, οι οποίοι έχτισαν μία ζωή εδώ, πρέπει να έχουν μία μορφή ασφάλειας μετά τη λύση», τονίζει.

Προσθέτει ακόμη ότι οι υδρογονάνθρακες δεν πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης πριν από τη λύση και να θεωρηθούν ως ενθάρρυνση για οικονομικό όφελος και για τις δύο κοινότητες. Αναφερόμενος, τέλος, στους τέσσερις αριστε- ρούς δολοφονηθέντες από την ΤΜΤ, υπογραμ- μίζει ότι καθώς η άκρα δεξιά βρίσκεται σε άνοδο και στις δύο κοινότητες, «θα πρέπει να συνεχί- σουμε τους αγώνες που έχουν δώσει προωθώ- ντας την ειρήνη».

 

Γιουσούφ Οσμάν: Η νίκη του Τατάρ, αντανάκλαση της πολιτικής του Αναστασιάδη

 

«Δεν πιστεύουμε ότι ο διαχωρισμός σε δύο κράτη ή και η συνομοσπονδία είναι ρεαλιστικός στόχος, ούτε θα βοηθήσει θετικά κάποια από τις δύο κοινότητες του νησιού μας», αναφέρει στη «Χ» ο πρόεδρος της Νεολαίας του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Γιουσούφ Οσμάν. Επισημαίνει ότι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση του Κυπριακού είναι η ομοσπονδιακή λύση, όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ και ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξή της αποτελεί το πλαίσιο Γκουτέρες.

Αναφερόμενος στις «προεδρικές εκλογές», υπογραμμίζει ότι ο Ερσίν Τατάρ κατάφερε να εκλεγεί γιατί ο κ. Αναστασιάδης ξέφυγε από το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού. «Η νίκη του Τατάρ είναι, αν θέλετε, η αντανάκλαση της πολιτικής του Αναστασιάδη, που είτε με τις δηλώσεις του είτε διά της απραξίας των τελευταίων χρόνων μεγάλωσε την απόσταση και το χάσμα. Τώρα ο Αναστασιάδης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το “οικοδόμημα” που έχτισε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο Τατάρ δεν ακολουθεί μία ατζέντα των Τ/κ, καθώς μιλάει για δύο κράτη ή για οτιδήποτε άλλο μακριά από τη ΔΔΟ και δεν εκπροσωπεί την πλειονότητα των Τ/κ», εξηγεί. Ερωτηθείς εάν η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, ο Γ. Οσμάν απάντησε ότι τα ζητήματα μπορούν να λυθούν μεταξύ Τ/κ και Ε/κ. «Όλα είναι σχεδόν συμφωνημένα και συγκεκριμενοποιημένα. Βέβαια, αν η ΕΕ θέλει να στηρίξει τη διαδικασία επίλυσης, μπορεί να το κάνει, οι συνομιλητές όμως είναι οι Ε/κ και οι Τ/κ», προσθέτει.

«Το παράδειγμα των Καβάζογλου, Μισιαούλη και των Γκουρκάν και Χικμέτ αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα της συμφιλίωσης και της συνεργασίας των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων. Οι φασίστες έπαιξαν έναν άσχημο ρόλο σε αυτή την ιστορία και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνούμε», υπογραμμίζει. Προσθέτει, τέλος, πως μπορεί να έχουμε διαφορετική γλώσσα ή θρησκεία, αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο νησί και ναι μεν η λύση θα δοθεί από τους πολιτικούς, η ειρήνη όμως κτίζεται από τους απλούς ανθρώπους. «Πρέπει να δούμε μαζί το μέλλον μας και να κτίσουμε την παιδεία της ειρήνης, χωρίς μίσος και χωρίς αντιπαλότητες», καταλήγε

 

Σεβήρος Κούλας: Nα απομονώσουμε όσους προσπαθούν να ξανασπείρουν τον εθνικισμό

«Δυστυχώς οι προσδοκίες που έχουμε σαν ΑΚΕΛ για την επικείμενη Πενταμερή είναι περιορισμένες», αναφέρει στη «X» ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας και τονίζει ότι ακόμα και τα ίδια τα ΗΕ κρατούν χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις ελπίδες που υπάρχουν γι’ αυτή. Εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους. O πρώτος, αναφέρει, έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία αλλά και η νέα ηγεσία της τ/κ κοινότητας διακηρύσσουν και προτάσσουν θέσεις πέρα από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Όσον αφορά το δεύτερο λόγο, προσθέτει πως είναι εξίσου ανησυχητικός.

Ασχέτως αν υπάρχει σαφώς διαφορά στη βαρύτητα και τη σημαντικότητα, είναι φανερό πως η δική μας πλευρά -και εννοούμε τον ΠτΔ- αποτυγχάνει να πείσει για την ετοιμότητα και την ειλικρίνεια των προθέσεών της για να προχωρήσει ουσιαστικά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού από εκεί που μείναμε στον Κραν Μοντανά. «Είναι ξεκάθαρο σε κάθε Κύπριο πως το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνο σημείο», συμπληρώνει και τονίζει ότι «βρισκόμαστε -και ας ακούγετε τετριμμένο- στο και πέντε της οριστικής διχοτόμησης, παρ’ όλ’ αυτά η επικείμενη Πενταμερής -και το Κυπριακό συνολικά- δεν είναι “τελειωμένη υπόθεση”, καθώς ποτέ δεν πρέπει και δεν μπορεί στην ιστορία να διαγράφεται ο λαϊκός παράγοντας και η ίδια η θέληση του λαού».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός για αποτροπή των τετελεσμένων της κατοχής από τις ίδιες τις συνομιλίες, σε όσο αρνητικό περιβάλλον και αν αυτές γίνονται. «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως η τουρκική διπλωματία δεν θα επιχειρήσει να εκπλήξει τους πάντες στην άτυπη Πενταμερή, άλλωστε το έχει κάνει και στο παρελθόν», παρατηρεί. «Γι’ αυτό, από τη δική μας πλευρά», εξηγεί ο ΓΓ της ΕΔΟΝ, «επαναλαμβάνουμε φορτικά πως ο ΠτΔ οφείλει να πάει κατάλληλα προετοιμασμένος και προσηλωμένος στη βάση της λύσης και στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, χωρίς παλινδρομήσεις». Αναφερόμενος στις τέσσερις δολοφονίες της ΤΜΤ, υπογραμμίζει ότι, οι δολοφονημένοι ήρωες του Λαϊκού Κινήματος και της ελληνοτουρκικής φιλίας είναι ταυτόχρονα πυξίδα για τους αγώνες τού σήμερα και παράσημα αίματος για τους ιστορικούς αγώνες του παρελθόντος.

«Τα εγκλήματα της ακροδεξιάς και της δεξιάς στον τόπο μας δεν μετρούνται μόνο σε αριθμούς μελών του ΑΚΕΛ, προοδευτικών και δημοκρατικών που δολοφόνησαν, αλλά και από τη συνειδητή στάση τους έναντι στην ενότητα του λαού μας, που οδήγησε στο σοβινισμό, τη μισαλλοδοξία και εν τέλει στο βίαιο μοίρασμα της πατρίδας μας», αναφέρει. «Οι νέοι και νέες της Κύπρου», επισημαίνει, «έχουμε μόνο μια επιλογή, να απομονώσουμε όσους προσπαθούν να ξανασπείρουν τον εθνικισμό και τη διχόνοια. Ο εχθρός και στις δύο κοινότητες ήταν και παραμένει το παιδί του ιμπεριαλισμού, ο εθνικισμός – σοβινισμός», καταλήγει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.