Οι προκλήσεις της Τουρκίας επιτάσσουν παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠΣτις 10 Ιουλίου ο Γ.Γ του ΟΗΕ θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεση του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη Πανίκο Παναγιώτου, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό θα συνδεθεί η πορεία του κυπριακού με την όποια νέα αναδιάρθρωση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αν τεθεί θέμα κατάργησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο είτε από τους Αμερικανούς είτε από τους Βρετανούς, η Ρωσία και η Γαλλία έχουν ήδη κάνει σαφές ότι δεν θα δεχθούν μια τέτοια εξέλιξη.

Πάντως αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν σε ποιον αναφέρονται.

Σε μια άλλη εξέλιξη αρκετοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ προτρέπουν τον Ντόναλντ Τράμπ να μην επισκεφτεί την Τουρκία εξαιτίας της πρόθεσης του Ταγίπ Ερτοάν να προμηθευτεί τους S-400.

Ο Ταγίπ Ερτοάν προσκάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να επισκεφθεί την Άγκυρα, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει απάντηση από μέρους του κυρίου Τράμπ.

Σε περίπτωση που ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνηθεί την πρόσκληση τότε οι 2 ηγέτες ενδέχεται να τα πουν στην σύνοδο της G-20 που θα γίνει τον Ιούλιο στην Ιαπωνία.