Οι προκλήσεις του 2022

Του Βαλεντίνου Φακοντή*

Κάθε νέος χρόνος φέρνει στις ζωές µας κάτι καινούργιο, φέρνει την ελπίδα όλων µας για κάτι καλύτερο. Όλοι έχουµε την ανάγκη να βλέπουµε το µέλλον µε ένα διαφορετικό τρόπο και η αρχή της χρονιάς είναι µια καλή ευκαιρία για να εκτιµήσουµε πώς θέλουµε να πάει το 2022.

Πρώτο, η πανδηµία. Χωρίς αµφιβολία αποτελεί αυτή τη στιγµή µια παγκόσµια και βέβαια κυπριακή απειλή. Όλοι µας αγωνιούµε για το πότε η επιστηµονική κοινότητα θα βρει την τελική λύση µε κάποιο φάρµακο που θα την αντιµετωπίζει οριστικά. Μέχρι τότε οι τρόποι αντιµετώπισής της είναι γνωστοί και όλοι µας τους γνωρίζουµε. Ως πολίτης που πέρασα από την εµπειρία της νόσησης, λέω σε όλους πως είναι πολύ σηµαντικό να ακολουθούµε τις κατευθύνσεις των ειδικών, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βγούµε από τον φαύλο κύκλο της πανδηµίας. Οφείλουµε ταυτόχρονα να επαινέσουµε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

∆εύτερο, κάθε εξέλιξη µέσα στο 2022 επιβεβαιώνει ακόµα µια φορά πως ο ψηφιακός κόσµος υπάρχει σε κάθε µας βήµα. Από την εργασία και τις µεταφορές, από τα σχολεία µέχρι την προσωπική µας επικοινωνία. Ο ψηφιακός κόσµος ήρθε και θα µείνει, κατά συνέπεια έχει µεγάλη σηµασία να τον αξιοποιήσουµε, ώστε η κυπριακή κοινωνία να βρίσκει λύσεις πιο γρήγορα και πιο απλά.

Βέβαια αυτά δεν γίνονται µε συνθήµατα ή µε γενικόλογες διακηρύξεις. Γίνονται µόνο µε µεγάλες πολιτικές αποφάσεις και αξιοποίηση ειδικών που διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία. Η Κύπρος έχασε πολύτιµο χρόνο για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της και τώρα χρειάζεται να τρέξει µε ταχύτητα για να καλύψει το χάσµα. Η πρόοδος αυτή αφορά όλη την Κύπρο, θα διευκολύνει τη ζωή όλων, αλλά αφορά και ειδικότερα τις πιο αποµακρυσµένες από το κέντρο περιοχές, όπως είναι η Πάφος.

Η «Ψηφιακή Πάφος» είναι η απάντηση στα σηµερινά προβλήµατα που συνδέονται µε τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των συµπολιτών µας. Όλα όµως είναι ένα ψηφιακό πακέτο: βάρος στoν ψηφιακό µετασχηµατισµό της Κύπρου για να µπορέσουµε όλοι µαζί να εργαστούµε πάνω σε νέα βάση.

Τρίτο, το 2022 µπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά της οριστικής ψήφισης και υλοποίησης του χάρτη της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η µεταρρύθµιση είναι αναγκαία και όλοι συµφωνούµε ότι ο τόπος µας την χρειάζεται. Η συνένωση δήµων, οι συνέργειες ανάµεσα σε γειτονικούς δήµους και κοινότητες, η αξιοποίηση της ειδίκευσης που έχει ένας δήµος από κάποιον άλλο δήµο, µόνο όφελος θα φέρουν στον τόπο µας. Οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν παρά µόνο την απαξίωση της πολιτικής και τη µη επίλυση προβληµάτων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται νέα πνοή, γιατί κορυφαία ζητήµατα της καθηµερινότητας, όπως η βιώσιµη ανάπτυξη, οι δηµόσιες συγκοινωνίες, η κυκλική οικονοµία, η δηµιουργία και αξιοποίηση υποδοµών σε τοπικό επίπεδο για την ποιότητα ζωής θα µπουν σε νέα βάση. Οφείλουµε να εργαστούµε ακούραστα, ώστε το νοµοσχέδιο να πάρει σάρκα και οστά το συντοµότερο δυνατό.

Το 2022 µπήκε µε δυσκολίες και προκλήσεις. Ό,τι εξαρτάται από τη δική µας θέληση και αποφασιστικότητα, χρειάζεται να το διεκδικήσουµε και να το θέσουµε σε εφαρµογή.

Έτσι υπηρετούµε µε τον καλύτερο τρόπο την Κύπρο µας.

* Βουλευτής Πάφου, ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες ∆υνάµεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy