
Σειρά εισηγήσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε προτείνει στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε το ΑΚΕΛ. Οι προτάσεις αφορούν τόσο τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και τις διακοινοτικές σχέσεις.
Ανάμεσα σ’ άλλα, το ΑΚΕΛ εισηγείται την ίδρυση Γραφείου Τ/κυπριακών Υποθέσεων που θα επιλαμβάνεται ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της τ/κ κοινότητας με την Κ.Δ. Εισηγείται επιπρόσθετα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τουρκόφωνους σε υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, καθώς και τη διεύρυνση της χρήσης της τουρκικής γλώσσας σε έγγραφα, αιτήσεις και πιστοποιητικά του δημοσίου. Περαιτέρω ένταξη Τουρκοκυπρίων σε τομείς του δημόσιου τομέα εκπαίδευσης όπου κρίνεται αναγκαίο για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την τ/κ κοινότητα.
Το ΑΚΕΛ εισηγείται διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων και υπηρεσιών που επιτρέπονται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, καθώς και μαθήματα επιμόρφωσης προς Τ/κ παραγωγούς / εμπόρους για συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο με εμπλοκή αρμοδίων φορέων τής Κ.Δ.
Εισηγείται ακόμη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και επίσπευση της συζήτησης στο επίπεδο της αρμόδιας Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για διάνοιξη οδοφραγμάτων σε Λευκωσία για πεζούς και οχήματα. Ρύθμιση του τρόπου ασφάλισης των ε/κυπριακών οχημάτων που διακινούνται στα κατεχόμενα ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς και ρυθμίσεις για ταχύτερη διέλευση για τους Τ/κ που εργάζονται, φοιτούν ή παίρνουν τα παιδιά τους σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές.
Άλλη εισήγηση αφορά την επίλυση των προβλημάτων με το ΤΚΑ και την ενθάρρυνση των Τ/κ για κατάρτιση σε επαγγέλματα που υπάρχουν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Διεύρυνση των κατηγοριών ασθενειών που μπορούν να καλύπτονται Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ.
Εισηγείται επίσης την ίδρυση ταμείου επιχορήγησης πρωτοβουλιών διακοινοτικής συνεργασίας, ενώ για τον Πολιτισμό εισηγείται τη θέσπιση επιχορηγήσεων δικοινοτικής πολιτιστικής δημιουργίας.
Εισηγήσεις κατατέθηκαν και για τον αθλητισμό, την επιχορήγηση προγραμμάτων ηλεκτρονικών ΜΜΕ που αφορούν και τις δύο κοινότητες, όπως και την αναβάθμιση των δικοινοτικών προγραμμάτων του ΡΙΚ.
Ιθαγένεια της Κ.Δ.
Ανάμεσα στις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ περιλαμβάνεται και η ανάγκη «να ενδιατρίψουμε στο ζήτημα κάποιων κατηγοριών Τουρκοκυπρίων, στους οποίους δεν δίνεται η ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως παιδιά μεικτών γάμων, αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή την πολιτική δυσκολία που προκαλεί ο κίνδυνος της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού».
Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι κατά την εκτίμησή του, οι συγκεκριμένες εισηγήσεις αποτελούν τους βασικότερους τομείς ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν ή να προωθηθούν από πλευράς του κράτους.
Το ΑΚΕΛ, υπογραμμίζεται, είναι έτοιμο για περαιτέρω διευκρινίσεις και υποβολή επιπρόσθετων προτάσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα σε σχέση με τα πιο πάνω.
Σημειώνει επίσης ότι αναντίλεκτα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ουσιαστικό πολιτικό καθήκον να διατηρεί και να προωθεί τα ζητήματα που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού.
