Οι προτάσεις Μαυρογιάννη για στεγαστική πολιτική – «Όραμά η διασφάλιση πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγη»

Στη δημοσιότητα έδωσε το εκλογικό επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη τις προτάσεις του υποψηφίου για την στεγαστική πολιτική αναφέροντας πως η ποιότητα του χώρου όπου ζει κάθε άνθρωπος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία, την ευημερία και την ποιότητα της ζωής του.


«Γι’ αυτό τον λόγο, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει το δικαίωμα στη στέγη θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ταυτόχρονα, ο παράγοντας «στέγη» επηρεάζει άμεσα και έμμεσα, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά την οργάνωση των αστικών κέντρων».

Αναλυτικά:

Ωστόσο στην Κύπρο του 2022, η πρόσβαση σε προσιτή κατάλληλη κατοικία δεν είναι αυτονόητη για όλους. Αποτελεί ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίζουν στο κοινωνικό σύνολο το δικαίωμα για αξιοπρεπή στέγαση.

Οι πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων, ενώ η απουσία λήψης ουσιαστικών μέτρων, έχουν δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις στην προσφορά οικιστικών μονάδων. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστούν τρομακτικές αυξήσεις, τόσο στις τιμές αγοράς, όσο και στα ενοίκια, που σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των εισοδημάτων, έχουν δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου στεγαστικό πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας.


Όραμά μας, είναι να μην υπάρξει κανένας πολίτης χωρίς αξιοπρεπή στέγη, κανένας πολίτης αποκλεισμένος από τα όσα του διασφαλίζουν συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Κάθε πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει το δικαίωμά του σε στέγαση που να ικανοποιεί τις ανάγκες του, με σύγχρονες υποδομές, σε πράσινες και ανθρώπινες πόλεις και οικισμούς σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στην ύπαιθρο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε:

 • Σύσταση Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, ο οποίος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και εφαρμογής όλων των σχεδίων. Ο Φορέας θα έχει κεντρικό, συντονιστικό και εποπτικό ρόλο. Θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα και θα του αναθέτει εργασίες, χωρίς ο ίδιος να έχει επιχειρηματικό ρόλο, καθώς θα διαχειρίζεται μόνο τα ακίνητα που θα εμπίπτουν στην Κοινωνική Στέγαση.

 • Παροχή φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, ώστε να ενθαρρυνθεί η προσφορά προσιτής αξιοπρεπούς κατοικίας τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση.
 • Για όσα ακίνητα παραδίδονται στον φορέα για Κοινωνική Στέγαση διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών, υπό τη μορφή ενοικίου, θα παρέχονται ειδικές φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις.
 • Για κάθε νέο ακίνητο που δίνεται γενικά για ενοικίαση στην ελεύθερη αγορά, θα χορηγούνται ειδικές εκπτώσεις στη φορολογία.
 • Πολεοδομικά κίνητρα σε όλους, όχι μόνο σε ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων γης, με στόχο την ένταξη περισσότερων πολεοδομικών ζωνών στα εν λόγω κίνητρα.
 • Ουσιαστική βελτίωση και απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

 • Παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων, ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον στεγαστικό απόθεμα και να επανέλθουν στην αγορά οικιστικές μονάδες που βρίσκονται σε αδράνεια.

 • Επιβολή ειδικού τέλους αδρανούς ακινήτου στα αστικά κέντρα, με ειδικά κριτήρια αξίας και χρήσης.

 • Μακροχρόνια μίσθωση από τον Φορέα ακινήτων σε αστικές περιοχές, που είναι εγκαταλελειμμένα ή και επικίνδυνα, ώστε να υπενοικιαστούν σε ιδιώτες οι οποίοι θα τα ανακαινίσουν και θα τα επανεντάξουν στην αγορά ενοικίων ή θα τα διαθέσουν ως φοιτητικές εστίες.

 • Αξιοποίηση κρατικής γης ή γης που ανήκει στις τοπικές Αρχές.
 • Προγράμματα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (του Φορέα και των τοπικών Αρχών), ώστε να ανεγερθούν σε κρατική γη οικιστικές μονάδες σε προσιτές τιμές, με αυξημένους συντελεστές δόμησης, με χώρους πρασίνου και ενεργειακή ουδετερότητα. Μέρος αυτών, θα παραχωρείται στον Φορέα για Κοινωνική Στέγαση.
 • Αγορά οικοπέδων από τον Φορέα, τα οποία στη συνέχεια θα εντάσσονται σε προγράμματα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για ανέγερση οικιστικών μονάδων σε προσιτές τιμές.

 • Νέα αποτελεσματικά σχέδια Κοινωνικής Στέγασης και ενεργειακής αναβάθμισης.
 • Επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμός των τρεχόντων προγραμμάτων στέγασης και δημιουργία νέων, σε συνδυασμό με την επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση.
 • Ένταξη της στεγαστικής πολιτικής στις δράσεις που τυγχάνουν στήριξης από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι προτάσεις μας για τη στεγαστική πολιτική, είναι αναρτημένες στον σύνδεσμο:  https://mavroyiannis.cy/programma-diakivernisis/steyastiki-politiki/

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.