Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων μετά τις ανακοινώσεις των exit polls

Μετά και τη δημοσιοποίηση των exit polls, τα κόμματα εκφράζουν τις πρώτες τους εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ρευστό το αποτέλεσμα, μακρά η νύχτα, η πρώτη αντίδραση του ΑΚΕΛ

«Το αποτέλεσμα είναι ρευστό, η νύχτα θα είναι μακρά» είναι το πρώτο σχόλιο από την Εζεκία Παπαϊωάννου, όπου ο Γενικός Γραμματέας Αντρος Κυπριανού βρίσκεται στο γραφείο του με συνεργάτες και δεν αναμένεται να κάνει άμεσα δηλώσεις, καθώς θεωρείται από τα exit polls πως «το αποτέλεσμα είναι ρευστό».

Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσα κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή για να γίνει πρόβλεψη για τις έδρες που θα καταλάβει το ΑΚΕΛ, όπως λέχθηκε, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο πού θα τερματίσει η πρόβλεψη των exit polls για τα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι συγκρατημένοι στο ΑΚΕΛ, όπως αναφέρθηκε, καθώς το κόμμα μπορεί να πάρει είτε το υψηλότερο είτε το χαμηλότερο ποσοστό και αντίστοιχα ο ΔΗΣΥ. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου πιστεύουν ότι «η διαφορά είναι μικρή».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναμένεται ότι θα προβεί σε δηλώσεις όταν το αποτέλεσμα ξεκαθαρίσει.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στον ΔΗΣΥ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Πινδάρου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων εξόδου (exit polls).

“Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Παρακολουθούμε τα αποτελέσματα καθώς εξελίσσονται”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή του κόμματος.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα προβεί σε δήλωση πριν την τελική καταμέτρηση των ψήφων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται πως ο κ. Νεοφύτου βρίσκεται στο γραφείο του, στον ΔΗΣΥ, μαζί με τους στενούς τους συνεργάτες από όπου και παρακολουθεί τη ροή των αποτελεσμάτων.

Προβληματισμός σε σχέση με τα ποσοστά της αποχής επικρατεί στο ΔΗΚΟ

Προβληματισμός για τα υψηλά ποσοστά της αποχής ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα επικρατεί στο Δημοκρατικό Κόμμα, λίγη ώρα πριν το κλείσιμο των καλπών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ στέλεχος του κόμματος, η αποχή εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ιδιαίτερα της Λευκωσίας και της Λεμεσού και αυτό που εξετάζεται είναι πώς αυτό το φαινόμενο θα επηρεάσει τις επιλογές των ψηφοφόρων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκεται εδώ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μαζί με τους συνεργάτες του. Επίσημες δηλώσεις από το κόμμα θα γίνουν μόλις υπάρξει σαφείς εικόνα από τη ροή των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών, στη Λευκωσία μέχρι τις 17:00 ψήφισε ποσοστό 55,1% σε σχέση με 59% στις Βουλευτικές του 2016, ενώ στη Λεμεσό η προσέλευση μέχρι τις 17:00 βρισκόταν στο 54,5% σε σχέση με 59% στις Βουλευτικές του 2016.

Συγκρατημένα αισιόδοξη η ΕΔΕΚ – Δεν αναμένονται δηλώσεις πριν τις 21:00

Μάχη στήθος με στήθος θα διεξαχθεί μεταξύ Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, σε σχέση με την 4η έδρα και την είσοδο στη 3η κατανομή, συνάγεται από τις δημοσκοπήσεις εξόδου.

Σύμφωνα με πηγή από την ηγεσία του ΚΣ ΕΔΕΚ, η οποία επικαλέστηκε αποτελέσματα exit polls, η διαφορά του Κινήματος με το ΕΛΑΜ είναι γύρω στο 0,3%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ΕΔΕΚ φαίνεται να πλησιάζει το 6,7%, ενώ το ΕΛΑΜ το 7%, ενώ σημειώνει ότι λόγω της απόκλισης που έχει πάντα το ΚΣ ΕΔΕΚ στα  exit polls, σε σχέση με τα επίσημα αποτελέσματα, ουσιαστικά το Κίνημα βρίσκεται κοντά στο 7,2%.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, βαρόμετρο στα ποσοστά για το Κίνημα είναι η Λευκωσία, όπου προβλέπουν στο κόμμα, ποσοστό άνω του 8%.

Η ΕΔΕΚ εκτιμά πως το μίνιμουμ των ψήφων, που αναμένει είναι γύρω στις 25 χιλιάδες παγκύπρια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η ΕΔΕΚ πήρε 21.732 ψήφους και 6,2% στο τελικό αποτέλεσμα, καταλαμβάνοντας 3 έδρες.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του ΚΣ ΕΔΕΚ βρίσκεται ήδη στα γραφεία του Κινήματος, όπου μελετά τα αποτελέσματα, ενώ από πλευράς της επικρατεί  συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η όποια επίσημη δήλωση εκ μέρους της ΕΔΕΚ αναμένεται μεταξύ 21:00 και 22:00.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αυξημένη κοινοβουλευτική παρουσία στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η παρουσία του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών θα έχουν διευρυμένη παρουσία στη νέα Βουλή εξέφρασε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων κάλπης (exit polls) η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Έφη Ξάνθου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κ. Ξάνθου διατηρώντας κάθε επιφύλαξη καθώς τοποθετήθηκε σε αποτελέσματα exit polls «είπε ότι παρατηρούμε μια αύξηση στα ποσοστά του Κινήματος «και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εξασφαλίζεται διευρυμένη κοινοβουλευτική παρουσία στη νέα Βουλή».

Η κ. Ξάνθου ανέφερε ότι η αποχή λυπεί και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε τη διαπίστωση αυτή, κάλεσμα για να προωθήσουμε με αυξημένο ζήλο την οριζόντια ψηφοφορία».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.