Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) με τίτλο «Ταραγμένοι καιροί για τον τουριστικό τομέα», σημειώνει πως «οι Γερμανοί κάνουν σχέδια για διακοπές. Όμως, το 2020 πιθανόν να μην είναι μια εύκολη χρονιά για την τουριστική βιομηχανία. Η διάδοση του κορωνοϊού δημιουργεί αβεβαιότητα».

Όπως αναφέρεται ειδικότερα, οι καιροί είναι ταραγμένοι για τη γερμανική τουριστική βιομηχανία. Πτώχευση της Thomas Cook, διάλογος για την κλιματική αλλαγή και διάδοση του κορωνοϊού. Όμως, οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες δηλώνουν αύξηση των κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν, που παραδοσιακά έχει και τα μεγαλύτερα έσοδα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η τάση θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά για το υπόλοιπο του 2020.

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο (ΙΤΒ, 4-8 Μαρτίου) ο επικεφαλής της TUI, FritzJoussen, ρίχνει νερό στο κρασί του. Ο Γιούσεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία και τη Βρετανία θα κάνουν λιγότερες πτήσεις φέτος, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία κρατήσεων στην αγορά. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να είναι εντελώς σίγουρος.

«Πιθανόν να γίνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος. Η TUI καταγράφει ανοδική ζήτηση κρατήσεων, επιπλέον λόγω της πτώχευσης της ανταγωνίστριας εταιρείας ThomasCook.Και άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η FTIGroup και η Schauninsland-Reisen καταγράφουν σημαντική άνοδο της ζήτησης για την καλοκαιρινή σεζόν.

«Οι κρατήσεις μας εξελίσσονται πολύ θετικά και η αύξηση του ποσοστού είναι διψήφια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», δηλώνει εκπρόσωπος της FTI.

Η Schauninsland Reisen έχει καταγράψει σημαντική άνοδο σε σύγκριση με το περασμένο έτος, ενώ η Altours έχει θέσει υψηλούς στόχους, καθώς σχεδιάζει 20% περισσότερες κρατήσεις για όλο το χρόνο συνολικά.

Συγκεκριμένα, οι FTI και η SchauninslandReisen δεν έχουν διαπιστώσει αβεβαιότητα των πελατών λόγω της μετάδοσης του ιού Sars-CoV-2.

«Για κάποιους προορισμούς μόνο, όπως η Ταϊλάνδη υπάρχει κάποια διστακτικότητα των πελατών, αλλά όχι ακυρώσεις», αναφέρει η FTI.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BAT Foundation, σχεδόν τα 2/3 των Γερμανών είναι σίγουροι ότι θα ταξιδέψουν για διακοπές τουλάχιστον για πέντε ημέρες φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ερευνών για Διακοπές και Ταξίδια (FUR), η ταξιδιωτική διάθεση των Γερμανών παραμένει σταθερή για χρόνια.

Ο Lohmann, επιστημονικός σύμβουλος της FUR και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνάς για τον Τουρισμό στη Βόρεια Ευρώπη (NIT), θεωρεί πιθανό ότι κάποιοι ταξιδιώτες που αναζητούν ηλιόλουστους προορισμούς θα κάνουν τις κρατήσεις τους αργότερα, με την ελπίδα εξασφάλισης ευνοϊκότερων όρων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της FUR σχετικά με τους κορυφαίους προορισμούς που επιλέγουν οι Γερμανοί, και αυτή τη χρονιά η Γερμανία παραμένει στην κορυφή.

Άλλοι αγαπημένοι προορισμοί είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Αυστρία. Η Κροατία και η Ελλάδα συγκαταλέγονται επίσης στους κορυφαίους προορισμούς.

Εξάλλου, ο κορωνοϊός πιθανόν να επηρεάσει τον τομέα της κρουαζιέρας. Ο Χέλγκε Γκράμερστορφ, επικεφαλής στη Γερμανία της διεθνούς Ένωσης για τις Κρουαζιέρες (CLIA) είναι πεπεισμένος ότι άνθηση στον τομέα της κρουαζιέρας που υφίσταται εδώ και χρόνια θα συνεχίσει.

Υπάρχει μεγάλο ποσοστό κρατήσεων για τα κρουαζιερόπλοια.Σύμφωνα με στοιχεία της CLIA, 1,8 εκ. Γερμανοί επιβιβάστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο τους τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Περίπου 43.000 (2,4%) ταξίδεψαν στην Ασία και την Κίνα. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί παραμένουν ακόμα η Βόρεια Ευρώπη, η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και οι Κανάριοι Νήσοι.