Οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ για το σχέδιο «Ενοίκιο αντί δόσης»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.Ζητά να εφαρμοστούν οι ίδιες πρακτικές που θα εφάρμοζαν ιδιώτες επενδυτές και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για φορολογούμενους

Σειρά προϋποθέσεων θέτει η Κομισιόν για τη μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την εφαρμογή του σχεδίου «Ενοίκιο αντί δόσης» για τις περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο (συστάσεις ανά χώρα), η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ «πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων (που βρίσκονται στην κατοχή της, καθώς και αυτών που θα αγοραστούν από τις τράπεζες στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου «Ενοίκιο αντί δόσης») θα γίνεται με τις ίδιες πρακτικές που εφαρμόζουν οι ιδιώτες επενδυτές, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους φορολογούμενους και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων». Αναφέρεται επίσης ότι πρέπει «να μετριαστούν οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες για την πειθαρχία πληρωμών», καθώς και ότι αποτελεί «προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου ένα σταθερό και σωστά λειτουργικό πλαίσιο εκποιήσεων».

Κίνδυνοι για νέα ΜΕΔ από την επικείμενη αύξηση επιτοκίων

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, η Κομισιόν σημειώνει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (8,1% το τρίτο τρίμηνο του 2021). Όπως αναφέρεται, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε πρόοδος, κυρίως λόγω της πώλησης δανείων. Σημειώνεται ωστόσο ότι «οι κυπριακές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη ΜΕΔ στην ΕΕ». Αναφέρεται επίσης ότι «πιθανή αύξηση των επιτοκίων (η οποία ήδη προαναγγέλθηκε από την ΕΚΤ) θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών που έχουν ως επί το πλείστο στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια». Δηλαδή, με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο μάλιστα θα αφορά τα στεγαστικά.

Ολιγοπώλιο πέντε τραπεζών

Στην έκθεση επισημαίνεται το ολιγοπώλιο το οποίο υπάρχει στον τραπεζικό τομέα, αλλά και ζητήματα τα οποία αφορούν τη χαμηλή απόδοση των τραπεζών κυρίως λόγω της εξάρτησής τους από τους τόκους και το λειτουργικό τους κόστος. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρονται τα ακόλουθα:

• Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο παραμένει ιδιαίτερα συγκεντρωτικός και κυριαρχείται από εγχώρια ιδρύματα. Το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα διαμορφώθηκε σχεδόν στο 310% του ΑΕΠ το 2021, εκ των οποίων οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες είχαν μερίδιο 86,5% στο τέλος του 2020, σχετικά σταθερό τα τελευταία χρόνια.

• Ο δείκτης χρηματοδότησης της αγοράς έχει σημειώσει αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά παρέμεινε πολύ χαμηλός το 2020, καθώς τα τραπεζικά δάνεια παραμένουν η κύρια μορφή εξωτερικής χρηματοδότησης για τις περισσότερες εταιρείες.

• Τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών είναι επαρκή, αλλά φαίνονται αδύναμα μπροστά στα σχετικά υψηλά επίπεδα κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους όσον αφορά στα δάνεια.

• Η κερδοφορία παραμένει χαμηλή, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα έσοδα από τόκους και αντιμετωπίζουν υψηλά λειτουργικά κόστη. Ο λόγος κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 72,1% το 2021, που είναι υψηλός σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 60,0%.

• Οι κυπριακές τράπεζες αποδίδουν χαμηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων στο 1,6% το 2021, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 7,2%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.