Οι πύργοι συνεχίζουν να μολύνουν τη θάλασσα της Λεμεσού

Οι έλεγχοι γίνονται από εργαστήρια των επιχειρηματιών. Κολυμβητές καταγγέλλουν ότι δεν έγιναν μελέτες

 

Είναι υποχρέωση των ίδιων των κατασκευαστικών εταιρειών να ελέγχουν την ποιότητα του νερού που απορρίπτεται στη θάλασσα μέσω των αγωγών των ψηλών κτιρίων στη Λεμεσό, αναφέρθηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, γεγονός που δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στους παρευρισκόμενους. Μάλιστα, ο κ. Θεοπέμπτου διερωτήθηκε αν περιμένουν από τους επιχειρηματίες να «αυτοκαταγγέλονται», με την εκπρόσωπο του Τμήματος Περιβάλλοντος να απαντά ότι είναι μια τακτική που ακολουθείται συχνά.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αλιείας, οι δειγματοληψίες γίνονται από εργαστήρια τα οποία πληρώνονται από τους ίδιους τους κατασκευαστές των πύργων, με τις εκθέσεις των εργαστηρίων να αποστέλλονται απευθείας στο Τμήμα Αλιείας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος και μόνο σε περιπτώσεις όπου κριθεί ότι γίνονται υπερβάσεις των ορίων, τότε τα εν λόγω τμήματα προχωρούν σε επιτόπου ελέγχους και σε περίπτωση που εξακριβωθούν οι παραβιάσεις, τότε επιβάλλονται εξώδικα πρόστιμα, ύψους μόλις 2 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τμήματος Περιβάλλοντος, οι όροι που επιβάλλονται προς τους επιχειρηματίες για την κατασκευή αγωγών, με συνέπεια την απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων νερού προς τη θάλασσα, είναι το νερό να απορρίπτεται σε 10 περίπου μέτρα βάθος ενώ η απόσταση από την ακτή να είναι γύρω στα 700 μέτρα. Επιπλέον, ο αγωγός θα πρέπει να είναι βυθισμένος με κάποια βαρίδια για να παραμένει στο βυθό και στην άκρη του αγωγού να υπάρχει διαχυτήρας ώστε να γίνεται καλή διάχυση του νερού απόρριψης. Σημειώνεται ακόμα ότι Τμήμα Περιβάλλοντος και Τμήμα Αλιείας ελέγχουν μόνο το νερό της θάλασσας καθώς το νερό που απορρίπτεται διά μέσω των αγωγών είναι υποχρέωση μόνο της κατασκευάστριας εταιρείας να το ελέγχει. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί από το Τμήμα Αλιείας αύξηση των επιτρεπτών ορίων σε ουσίες που ελέγχονται, όπως βαρέα μέταλλα, χημικοί ρύποι, θρεπτικά κ.ά.

Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η πρόεδρος του Ομίλου Χειμερινών Κολυμβητών και Φίλων Λεμεσού «Ακτή Ολυμπίων» κα Στυλιανίδου, ανέφερε τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κολυμβητές λόγω των ουσιών που βρίσκονται στο νερό της θάλασσας της Λεμεσού, ενώ τόνισε ότι υπάρχει παραβίαση στο νόμο, καθώς δεν έγινε περιβαλλοντική μελέτη πριν την κατασκευή των πύργων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία υπηρεσίας ακτοφυλακής η οποία να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, επιβλέποντας παραλίες και ακτές και επιβάλλοντας πρόστιμα, κατασχέσεις αλλά και να προχωρά σε καταγγελίες.

Κάλια Ανδρέου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy