Οι πύργοι των ναυαγοσωστών µετατρέπονται τα βράδια σε καταφύγια για άστεγους

Τα προβλήµατα που προκύπτουν από τους πύργους των ναυαγοσωστών δεν έχουν να κάνουν µόνο µε την επάρκεια, τη λειτουργικότητα και τον εξοπλισµό τους, αλλά και µε τη διαπίστωση ότι η κρατική Αρχή -και συγκεκριµένα το Υπουργείο Εσωτερικών και η Επαρχιακή ∆ιοίκηση που έχουν την αρµοδιότητα και την ευθύνη της συντήρησης και της προστασίας των πύργων- µάλλον σφυρίζουν αδιάφορα.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι ναυαγοσώστες, φεύγοντας µετά την τελευταία βάρδια από τους πύργους, το πρωί που επιστρέφουν θα τους βρουν στην ίδια κατάσταση που τους είχαν αφήσει. ∆υστυχώς, όµως, δεν συµβαίνει ούτε καν αυτό, αφού, όπως διαπιστώνεται σε αρκετές περιπτώσεις, µε την αποχώρηση των ναυαγοσωστών αλλά και του κόσµου από την παραλία οι πύργοι καταλαµβάνονται τις νύχτες από άστεγους.

Και ενδεχοµένως αυτό να είναι το λιγότερο και να επιδέχεται κάποια ανοχή, αφού οι κοινωνικοοικονοµικές πολιτικές των τελευταίων ετών κατάντησαν πολλούς συµπατριώτες µας να µην έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης του ανθρώπινου δικαιώµατος της στέγης και µιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Όµως από την άλλη «δεν γίνεται να πηγαίνει το πρωί ο ναυαγοσώστης  στον πύργο και να βρίσκει µέσα άτοµα να κοιµούνται ή να έχουν αφήσει πίσω τους αποφάγια και σκουπίδια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παναγίδης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα κάποιους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να τηρούν όλοι όσοι χρησιµοποιούν τις παραλίες.

Κύρια συµβουλή είναι να επιλέγουν οι πολίτες παραλίες µε ναυαγοσώστες και να είναι θετικοί σε υποδείξεις και επισηµάνσεις για τη δική τους ασφάλεια. Σηµαντικό επίσης είναι να σέβονται τις παραλίες, γιατί «δεν είναι σωστό να διοργανώνονται πάρτι και να φεύγουν αφήνοντας πίσω τους σπασµένα µπουκάλια και κάθε είδους άλλα άχρηστα αντικείµενα, που όχι µόνο βροµίζουν την παραλία, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τον υπόλοιπο κόσµο».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.