Οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση στο Ντονμπάς

epa09986990 Ukrainians cross a makeshift bridge built next to a destroyed structure in the Kharkiv area, Ukraine, 30 May 2022. Kharkiv, Ukraine's second-largest city, and surrounding areas had been the target of shelling and airstrikes from Russian forces. On 24 February, Russian troops invaded Ukrainian territory starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/SERGEY KOZLOV

Ένας αυτονομιστής ηγέτης που υποστηρίζεται από τη Μόσχα ανέφερε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο ήλπιζαν στη μάχη του Σιεβιεροντόνετσκ, της ανατολικής πόλης που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούσαν σε βασικούς στόχους στο Ντονμπάς, όπου ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη».

Η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς, που αποτελείται από το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, τα οποία η Μόσχα διεκδικεί για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Η κατάληψη των πόλεων Σιεβιεροντόνετσκ και Λισιχάνσκ στις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς θα έδινε στη Μόσχα αποτελεσματικό έλεγχο του Λουχάνσκ.

Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, δήλωσε στο TASS ότι το ένα τρίτο του Σιεβιεροντόνετσκ ήταν «ήδη υπό τον έλεγχό μας», αλλά η πρόοδος είναι λιγότερο γρήγορη από ό,τι αναμενόταν.

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων περιπλέχθηκε από την παρουσία πολλών μεγάλων χημικών εργοστασίων στην περιοχή Σιεβιεροντόνετσκ, μετέδωσε το TASS.

Στον νότο, το Κίεβο είπε ότι οι δυνάμεις του απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα σε αμυντικές θέσεις στα χωριά Andriyivka, Lozove και Bilohorka, που βρίσκονται στη νότια όχθη του ποταμού Ινχουλέτς που αποτελεί το σύνορο της επαρχίας της Χερσώνας, όπου η Μόσχα προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό της.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς από καμία πλευρά.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά το Χάρκοβο τη Δευτέρα, καθώς και τη συνοριακή περιοχή Σούμι, η οποία χτυπήθηκε από το εσωτερικό της Ρωσίας.

Ο ρωσικός βομβαρδισμός έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του Σιεβιεροντόνετσκ, αλλά η ουκρανική άμυνα έχει επιβραδύνει την ευρύτερη ρωσική εκστρατεία στην περιοχή του Ντονμπάς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy