Οι σχέσεις θα ακμάσουν ακόμη περισσότερο, λέει ο ΥΠΕΞ Ισραήλ, που συναντήθηκε με ΠτΔ και ΥΠΕΞ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δέχεται τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Eli Cohen.

Η Κύπρος είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός για τους Ισραηλινούς τόνισε ο ΥΠΕΞ της χώρας Eli Cohen, ο οποίος έφτασε την Πέμπτη στο νησί για την αυριανή τριμερή σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι υπό τη νέα διακυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να ακμάζουν ακόμη περισσότερο από ποτέ.

Doc.20230330.4755668.President Ypex Israel1
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας νίκος χριστοδουλίδης δέχεται τον υπουργό εξωτερικών του ισραήλ eli cohen.

Απευθείας από το αεροδρόμιο μετέβη στο Προεδρικό για συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ακολούθησαν συνομιλίες με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο.

Ο κ. Cohen αναφέρθηκε στη στενότατη σχέση και στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, έστειλε μηνύματα στο Ιράν με αφορμή και την πρόσφατη αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ελλάδα και επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στο Κυπριακό.

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου μίλησε για στενή εταιρική σχέση ειδικά και την ανάγκη να προωθηθούν ευκαιρίες και προοπτικές ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική αξία του μηχανισμού 3+1 με τις ΗΠΑ.

Doc.20230330.4755668.President Ypex Israel1
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας νίκος χριστοδουλίδης δέχεται τον υπουργό εξωτερικών του ισραήλ eli cohen.

Cohen: Υπό την νέα κυβέρνηση οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να ακμάζουν ακόμη περισσότερο

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον Κωσταντίνο Κόμπο στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην αμοιβαία φιλία και τη βαθιά συνεργασία των δύο χωρών, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι υπό τη νέα διακυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ θα συνεχίσουν να ακμάζουν ακόμη περισσότερο από ποτέ.

Doc.20230330.4755932.Ypex Cy Israel
O υπουργός εξωτερικών δρ κωνσταντίνος κόμπος σε συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών του ισραήλ eli cohen.

Ανέφερε ότι η Κύπρος ως το πλησιέστερο νησί στο Ισραήλ είναι ένας από τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς και ότι μόνο πέρσι, 300.00 τουρίστες από το Ισραήλ επισκέφθηκαν την Κύπρο. Ο κ. Cohen είπε ότι αναμένονται περισσότερες από 55 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Κύπρο αναφέροντας ότι και ο ίδιος ήλθε στο παρελθόν με την οικογένεια του για διακοπές στο νησί.

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ εξέφρασε εκτίμηση για τη βαθιά διμερή σχέση και τη στενή στρατηγική συνεργασία και διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται σε καθημερινή βάση και σε όλα τα επίπεδα για να ενισχύσουν αυτούς τους διμερείς δεσμούς.

Doc.20230330.4755931.Ypex Cy Israel1
O υπουργός εξωτερικών δρ κωνσταντίνος κόμπος σε συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών του ισραήλ eli cohen.

Ανέφερε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη και ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση βάσει του συμφωνημένου πλαισίου, εκφράζοντας την ελπίδα η πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να είναι επιτυχής στην αναζωογόνηση της δυναμικής της διαδικασίας.

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Κύπρου προς το Ισραήλ στα διάφορα διεθνή φόρα, λέγοντας ότι με τον ομόλογό του συζήτησαν τις αμοιβαίες προκλήσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να βρούμε μαζί λύσεις για την ενεργειακή προοπτική και συνεργασία.

Doc.20230330.4755929.Ypex Cy Israel2
O υπουργός εξωτερικών δρ κωνσταντίνος κόμπος σε συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών του ισραήλ eli cohen.

 Μίλησε για τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας στη σταθερότητα της περιοχής και πρόσθεσε ότι με τον κ. Κόμπο συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως η ενεργειακή τεχνολογία και σε άλλους, προς όφελος των χωρών και των λαών.

Αναφορά έκανε στην πρόσφατη αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στην Ελλάδα λέγοντας ότι εμπλέκεται τρομοκράτης που στάληκε από το ιρανικό καθεστώς για να βλάψει Ισραηλινούς τουρίστες και Έλληνες Εβραίους πολίτες.

Μίλησε για ιρανικό δάκτυλο και για το γεγονός ότι το ιρανικό καθεστώς δεν είναι πλέον μόνο ένα περιφερειακό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Doc.20230330.4755928.Ypex Cy Israel3
O υπουργός εξωτερικών δρ κωνσταντίνος κόμπος σε συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών του ισραήλ eli cohen.

Ο κ. Cohen είπε ότι το Ιράν δεν είναι αξιόπιστο και επέκρινε τις πυρηνικές δραστηριότητες των Ιρανών και τις επιθετικές τους ενέργειες στην Ευρώπη τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ιρανική πυρηνική κούρσα είναι μέσω διπλωματικής και οικονομικής πίεσης.

Τόνισε πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί ποτέ να αποδεχθεί ένα πυρηνικό Ιράν.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών Κύπρου και Ισραήλ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση.

Doc.20230330.4756133.Ypex Cy Israel Diloseis
O υπουργός εξωτερικών δρ κωνσταντίνος κόμπος και ο υπουργός εξωτερικών του ισραήλ eli cohen προβαίνουν σε δηλώσεις στα μμε.

Σίγουρα, τόνισε,  η Κύπρος είναι ένα ασφαλές μέρος για τον τουρισμό μας και για τον λαό μας και εξέφρασε βεβαιότητα ότι αυτή τη στιγμή που ξεκινάνε οι διακοπές για το εβραϊκό Πάσχα θα έρθουν περισσότεροι Ισραηλινοί να επισκεφτούν το νησί και τις ομορφιές του.

Αναφέρθηκε και στην περιφερειακή συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας-Ισραήλ με αφορμή την αυριανή τριμερή και το σχήμα 3+1  με ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα επικοινωνήσει απόψε με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν ημερομηνία για μια νέα σύνοδο 3+1 .

Είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως αυτόν τον μηχανισμό για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Doc.20230330.4756130.Ypex Cy Israel Diloseis1
O υπουργός εξωτερικών δρ κωνσταντίνος κόμπος και ο υπουργός εξωτερικών του ισραήλ eli cohen προβαίνουν σε δηλώσεις στα μμε.

Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας, λέει ο Κόμπος

Ο κ. Κόμπος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημασία του γεγονότος ότι φιλοξενεί, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πρώτο τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ και αυτό αποδεικνύει την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο γενικός στόχος, είπε, είναι να συζητήσουμε πώς να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία που σήμερα επιβεβαιώθηκε και αφορά τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, οι επιχειρήσεις, η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η υγειονομική περίθαλψη και η καινοτομία.

Ανέφερε ότι συμφώνησαν να επεκταθεί και η τριμερής συνεργασία με Ελλάδα και την προώθηση των ευκαιριών και προοπτικών ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Αυτό, τόνισε,  πρέπει να αντικριστεί ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της απρόκλητης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και της ανάγκης για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασύνδεση.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι με τον ομόλογό του είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για πρακτικούς τρόπους ενίσχυσης των μορφών περιφερειακής συνεργασίας, ξεκινώντας από την Τριμερή Συνεργασία μας με την Ελλάδα και τη γεωπολιτική αξία του μηχανισμού μας 3+1 με τις ΗΠΑ.

Doc.20230330.4756129.Ypex Cy Israel Diloseis2
O υπουργός εξωτερικών δρ κωνσταντίνος κόμπος και ο υπουργός εξωτερικών του ισραήλ eli cohen προβαίνουν σε δηλώσεις στα μμε.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η απτή συνεργασία οικοδομείται σε μια κοινή περιφερειακή προοπτική και κοινές ευκαιρίες και πηγάζει από τη διπλωματία και τον περιφερειακό πολυμερισμό που βασίζεται σε κανόνες και είναι ο σοφός δρόμος προς τα εμπρός.

Ο κ. Κόμπος εξέφρασε στον ομόλογό του θερμά συλλυπητήρια για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και την καταδίκη της Κύπρου για ενέργειες που στοχεύουν αθώους πολίτες.

Ειδικά ενόψει των θρησκευτικών εορτών του εβραϊκού Πάσχα, του Ραμαζανιού και του Πάσχα, εξέφρασε την ανησυχία για την αύξηση της βίας και υπογράμμισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης και της διαφύλαξης του ιστορικού status quo στους Ιερούς Τόπους της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων χώρων λατρείας για τους Ορθόδοξους.

Τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της θετικής ατζέντας της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ισραήλ, καθώς και του ειλικρινούς διαλόγου για βασικά ζητήματα, στα οποία η ΕΕ και το Ισραήλ δεν συμφωνούν απαραίτητα.

Επιβεβαίωσε, είπε, εκ νέου την ετοιμότητα της Κύπρου ως στενού φίλου και εταίρου, να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα που θα επέτρεπε την επανέναρξη των άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με την παλαιστινιακή πλευρά, με αποτέλεσμα μια βιώσιμη λύση δύο κρατών σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους. Αυτό, τόνισε, πρέπει να διασφαλίσει πλήρως την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

 Για το Κυπριακό είπε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας δυστυχώς αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη αρχών του Ισραήλ στο Κυπριακό.

 Ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη θέση της Κύπρου, η οποία είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ κυρίαρχων κρατών δεν είναι μια υπόθεση «μηδενικού αθροίσματος». Η συνεργασία μας, είπε, βασίζεται σε στέρεο έδαφος και δεν είναι ευάλωτη στην επιρροή εξωτερικών παραγόντων πολιτικής σκοπιμότητας.

Ανέφερε ότι «είναι συνεπής άποψή μας ότι, μόλις η Τουρκία άρει τα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μπορούμε και θα αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy