Οι σχέσεις τους με τους τραπεζίτες και η διάλυση του Συνεργατισμού

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Είναι γνωστές οι σχέσεις Προεδρικού – Πινδάρου και τραπεζιτών. Σχέσεις που επιβεβαιώνονται από τα προγράμματα στήριξης των τραπεζών που παρέχει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και από τις νομοθεσίες που προωθούνται και ψηφίζονται στη Βουλή με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και το κυβερνών κόμμα που υπερασπίζονται εντός και εκτός Βουλής τα συμφέροντα των μεγαλοτραπεζιτών σε βάρος των συμφερόντων των δανειοληπτών αλλά και των μικρών επιχειρήσεων.

Το γεγονός ότι η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) βγήκε δημόσια και επικρίνει την κυβέρνηση ΔΗΣΥ ότι «ενθαρρύνει απολύσεις και χαϊδεύει την Ελληνική Τράπεζα» επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την εξυπηρέτηση των τραπεζικών συμφερόντων από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Αβέρωφ.

Η ΕΤΥΚ επικρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι ανέχεται παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων εκ μέρους της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας. Καταγγέλλει επίσης ότι η «Διοίκηση της Ελληνικής προσβλέπει σε παρεμβάσεις πολιτικών κύκλων που θα ασκήσουν πίεση στη Γενική Εισαγγελία».

Χωρίς να γνωρίζουμε το παρασκήνιο το οποίο η ΕΤΥΚ οφείλει να αποκαλύψει και να τεκμηριώσει, γνωρίζουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν και οι δύο πρώην υπουργοί στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Οι καταγγελίες της ΕΤΥΚ ότι η Ελληνική Τράπεζα στηρίζεται από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ έρχονται να δέσουν με το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, όπου ουσιαστικά το υγιές κομμάτι του δόθηκε εξ ολοκλήρου στο πιάτο στην Ελληνική Τράπεζα. Η κυβέρνηση μάλιστα ανέλαβε και εγγυητής για τα κέρδη της Ελληνικής και  καταβάλλει πολλά εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις για «ζημιές»…

Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού και η στήριξη των εμπορικών τραπεζών από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στέλνουν πολλαπλά μηνύματα. Ακολουθούν πολιτικές που εξυπηρετούν και εξυπηρετούνται από το μεγάλο τραπεζικό κεφάλαιο. Εφάρμοσαν πολιτικές διάλυσης του Συνεργατισμού, ο οποίος αποτελούσε ισχυρή κοινωνική κατάκτηση και στήριξε τα φτωχά και μεσαία στρώματα του λαού μας, τα νοικοκυριά στην ύπαιθρο, τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οι εξελίξεις και τα όσα σήμερα συμβαίνουν δείχνουν την ανάγκη επανασύστασης του Συνεργατισμού. Ιδέα η οποία άρχισε να ωριμάζει και μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει μια ωραία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι χρέος όλων μας να την στηρίξουμε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.