Οι σεισµοί µας κρούουν καµπανάκι για άµεση εφαρµογή «ΜΟΤ» στα κτίρια

Στην Κύπρο έχουµε ένα γερασµένο κτιριακό απόθεµα, για αυτό πρέπει να λάβουµε µέτρα άµεσα

Του Γιάννη Κακαρή

Με αφορµή τους πρόσφατους σεισµούς και µετασεισµούς, οι οποίοι προκάλεσαν εκατόµβες θυµάτων και τεράστιες καταστροφές σε Τουρκία και Συρία, οι επαγγελµατίες στο χώρο των κατασκευών κρούουν για ακόµη µια φορά τον κώδωνα του κίνδυνου. Προειδοποιούν ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισµογενή περιοχή και ότι βρισκόµαστε στο σηµείο µηδέν για τη λήψη προληπτικών µέτρων, προς αποφυγή ανάλογων καταστροφικών συµβάντων στη χώρα µας.

Τόσο ο Σύνδεσµος Πολιτικών Μηχανικών και ο Σύνδεσµος Αρχιτεκτόνων, όσο και συνολικά το ΕΤΕΚ ζητούν εδώ και χρόνια τη θεσµοθέτηση τακτικών επιθεωρήσεων των κτιρίων στην Κύπρο και την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού καταλληλότητας.

Η συζήτηση του σχετικού νοµοσχεδίου ξεκίνησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να οδηγηθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιµο της Βουλής. Αναµένεται ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στα τέλη Μαρτίου, όταν θα επαναλειτουργήσει η Βουλή και βρίσκεται στις προτεραιότητες, µε στόχο την ψήφισή του στις πρώτες συνεδρίες της Ολοµέλειας.

Το ρήγµα που επηρεάζει την Κύπρο είναι σε επαφή µε τα δύο ρήγµατα που είχαν τον µεγαλύτερο επηρεασµό στους πρόσφατους σεισµούς

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο αναπληρωτής διευθυντής Τµήµατος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, ουσιαστικά ο σεισµός έγινε στη συµβολή τριών ρηγµάτων -του ρήγµατος της Νεκρά Θάλασσας, του ρήγµατος της ανατολικής Ανατολίας και του κυπριακού τόξου.

Η κύρια σεισµική και µετασεισµική δραστηριότητα αναπτύσσεται στο τµήµα της Ανατολικής Ανατολίας, ενώ κάποια σεισµική δραστηριότητα φαίνεται να αναπτύσσεται στο βόρειο τµήµα του ρήγµατος της Νεκράς Θάλασσας. Σηµείωσε, όµως, ότι το ρήγµα που επηρεάζει την Κύπρο είναι σε επαφή µε τα δύο ρήγµατα που είχαν τον µεγαλύτερο επηρεασµό στους πρόσφατους σεισµούς.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται να οδηγείται σιγά-σιγά προς εκτόνωση το φαινόµενο, αλλά δεν είναι εύκολο να προβλέψει κάποιος αν θα υπάρξει άµεση µετακίνηση των τεκτονικών πλακών που µας επηρεάζουν.

Αναφερόµενος στη µετασεισµική δραστηριότητα, τόνισε ότι «δεν είναι εύκολο να πούµε αυτή τη στιγµή ότι η µετασεισµική δραστηριότητα θα εκτονωθεί άµεσα. Μπορεί να πάρει και ολόκληρους µήνες µέχρι να έρθει σε κάποια ηρεµία το συγκεκριµένο ρήγµα».

Ερωτώµενος για την πιθανότητα να πληγεί και η χώρα µας, επεσήµανε ότι «βλέπουµε να υπάρχει αυξηµένη και εξακολουθεί να υπάρχει αυξηµένη σεισµικότητα. Το µόνο που µπορούµε να κάνουµε είναι να είµαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση παρακολουθώντας τη σεισµική δραστηριότητα της περιοχής».

ΕΤΕΚ: Βρισκόµαστε στο σηµείο «0», άµεση εφαρµογή των ελέγχων

-Eίµαστε τυχεροί που µέχρι σήµερα δεν έχουµε θρηνήσει θύµατα και αυτό δεν είναι κινδυνολογία

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνο Κωνσταντή, το ΕΤΕΚ διαφωνεί σε κάποια ζητήµατα, ωστόσο ζητά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για το λεγόµενο «ΜΟΤ» κτιρίων… χθες. Χαρακτηριστικά σηµείωσε πως από το 0 που βρισκόµαστε σήµερα είναι καλύτερα να πάµε στο 90, παρά να καθυστερούµε διεκδικώντας να φτάσουµε στο 100. Σηµείωσε ότι «ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος» και πως «πρέπει να αποβάλουµε αυτή την αναβλητικότητα και να πάρουµε άµεσα αποφάσεις».

Υπογράµµισε ακόµη πως «λαµβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος πλήττεται συχνά από σεισµούς ή από έντονα καιρικά φαινόµενα, πρέπει να θεσµοθετηθεί η τακτική επιθεώρηση των κτιρίων και η έκδοση σχετικού πιστοποιητικού, έτσι ώστε να ενεργήσουµε προληπτικά και παράλληλα να δηµιουργήσουµε µια παιδεία στον κόσµο σε σχέση µε τη συντήρηση των κτιρίων». Την ίδια ώρα, επεσήµανε ότι «είµαστε τυχεροί που µέχρι σήµερα δεν έχουµε θρηνήσει θύµατα και αυτό δεν είναι κινδυνολογία», όταν για παράδειγµα καταρρέουν µπαλκόνια.

Προειδοποίησε πως «στην Κύπρο έχουµε ένα γερασµένο κτιριακό απόθεµα» και επεσήµανε ότι «υπάρχουν αρκετά ζητήµατα που πρέπει να εξεταστούν για την ασφάλεια αυτών των κτιρίων», τα οποία, όπως παραδέχθηκε, δεν είναι καταγεγραµµένα.

Σηµείωσε ακόµα ότι µεγάλος αριθµός κτιρίων κατασκευάστηκε γρήγορα και µε κακά υλικά µετά την τουρκική εισβολή το 1974, προκειµένου να κατοικίσουν οι πρόσφυγες και αναφέρθηκε στην ύπαρξη εγκαταλελειµµένων κτιρίων στην Κύπρο για τα οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται, όπως είπε, «ούτε αν είναι επικίνδυνα για τους περίοικους, ούτε αν µετά από ένα έντονο καιρικό φαινόµενο µπορεί να καταρρεύσουν». «Είναι δυνατό να µου επιβάλει η νοµοθεσία να έχω πιστοποιητικό καταλληλότητας για το αυτοκίνητο και να αδιαφορώ για την κατοικία που µένει µέσα κόσµος;» διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου εξήγησε ότι η επιθεώρηση των κτιρίων θα αφορά την έκδοση πιστοποιητικού, το οποίο θα καταδεικνύει πως «το κτίριο ελέγχθηκε προληπτικά και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να παρέχει το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας στον κόσµο είτε που διαµένει είτε που µπορεί να κυκλοφορεί γύρω από τα κτίρια».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Κωνσταντή τόνισε ότι πρέπει «να δοθούν κίνητρα για αντισεισµική δοµοστατική αναβάθµιση αυτών των κτιρίων, όπως γίνεται και µε την ενεργειακή αναβάθµιση των κτιρίων.

Αν το κράτος αδυνατεί να δηµιουργήσει τη δοµή για να παρακολουθεί, να ελέγχει και να εκδίδει τα πιστοποιητικά, το Επιµελητήριο έχει ήδη δηλώσει έτοιµο να αναλάβει τη σχετική διαδικασία.

ΣΠΟΛΜΗΚ: Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για ελέγχους
-Με την εφαρµογή του ΜΟΤ θα γίνει µια πρώτη καταγραφή για να µπορέσουµε να πάρουµε µέτρα ανάλογα µε το µέγεθος του προβλήµατος

Τον υπαρκτό κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών στην Κύπρο τονίζει και ο πρόεδρος του Συνδέσµου Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΟΛΜΗΚ), Ανδρέας Θεοδότου. Την ανησυχία επιτείνει η µεγάλη ηλικία πολλών οικοδοµών στην Κύπρο, η απουσία κουλτούρας συντήρησής τους, αλλά και το γεγονός ότι ένας µεγάλος αριθµός από αυτές έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν την εφαρµογή του Κυπριακού Αντισεισµικού Κανονισµού το 1994.

Σχετικά µε το κατά πόσο είναι καταγεγραµµένες οι επικίνδυνες οικοδοµές, ο Α. Θεοδότου ανέφερε ότι καταγεγραµµένα είναι µόνο µερικές εκατοντάδες κτίρια που κρίθηκαν ως ακατάλληλα από τους δήµους. Για αυτό οι πολιτικοί μηχανικοί επιµένουν στην άµεση νοµοθετική ρύθµιση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτιρίων (ΜΟΤ) και της έκδοσης σχετικού Πιστοποιητικού ως μέτρο πρόληψης για αποφυγή καταστροφικών συµβάντων. Το ΜΟΤ θα µας δώσει τη δυνατότητα «να εντοπίσουµε και να καταγράψουµε ποιες οικοδοµές έχουν πρόβληµα. Έτσι, θα γίνει µια πρώτη καταγραφή», πρόσθεσε.  Από εκεί και πέρα, θα µπορέσει η Πολιτεία να πάρει µέτρα και να δώσει κίνητρα ανάλογα µε το µέγεθος του προβλήµατος.

Υπέδειξε ότι τώρα είναι µια καλή συγκυρία να πείσουµε την ΕΕ για να δώσει προληπτικά κάποια λεφτά, ώστε να µη δίνει εκ των υστέρων αποζηµιώσεις στις πληγείσες περιοχές.

Σύµφωνα µε τον Α. Θεοδότου, σε πρώτο στάδιο δεν θα είναι µεγάλο το κόστος. Ο οπτικός έλεγχος στοιχίζει µερικές εκατοντάδες ευρώ και όταν εντοπιστούν σοβαρά προβλήµατα, τότε θα προχωρήσει στο επόµενο στάδιο τεστ αντοχών στα µπετόν, τα σίδερα ή σε πιο εξειδικευµένες µελέτες για την επάρκεια του κτιρίου.

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί µηχανικοί προσφέρουν ήδη αυτή την υπηρεσία και ότι το ΕΤΕΚ έκανε ήδη εκπαιδευτικά σεµινάρια και ετοίµασε σχετικά έντυπα, ενώ σηµείωσε ότι ήδη πολλοί ιδιώτες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να πραγµατοποιήσουν έλεγχο στα κτίριά τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy