Οι σκανδιναβικές χώρες σχεδιάζουν κοινή αεράμυνα για την αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής»

Οι διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία δήλωσαν την Παρασκευή ότι υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης σκανδιναβικής αεράμυνας με στόχο την αντιμετώπιση της «αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία».

Πρόθεση των σκανδιναβικών χωρών είναι να μπορέσουν να επιχειρήσουν από κοινού με βάση ήδη γνωστούς τρόπους λειτουργίας υπό το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις των ενόπλων δυνάμεων των τεσσάρων χωρών.

Η κίνηση για την ενσωμάτωση των αεροπορικών δυνάμεων προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της δανικής αεροπορίας, υποστράτηγος Γιαν Νταμ.

«Ο συνδυασμένος στόλος μας μπορεί να συγκριθεί με μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα», είπε ο Νταμ.

Η Νορβηγία διαθέτει 57 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 37 μαχητικά αεροσκάφη F-35 με άλλα 15 F-35 κατόπιν παραγγελίας. Η Φινλανδία έχει κατά παραγγελία 62 F/A-18 Hornet και 64 F-35, ενώ η Δανία έχει κατά παραγγελία 58 F-16 και 27 F-35. Η Σουηδία διαθέτει περισσότερα από 90 τζετ Gripens.

Δεν ήταν σαφές πόσα από αυτά τα αεροπλάνα ήταν επιχειρησιακά.

Στην υπογραφή στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα παρευρέθηκε ο αρχηγός της Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, Στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, ο οποίος επίσης επιβλέπει την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία πέρυσι. Ωστόσο, η διαδικασία ανακόπηκε από την Τουρκία, η οποία μαζί με την Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις προσχωρήσεις.

Οι διοικητές της σκανδιναβικής αεροπορίας συζήτησαν για πρώτη φορά τη στενότερη συνεργασία σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο στη Σουηδία.

«Θα θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να αυξήσουμε την επιτήρηση του εναέριου χώρου μας, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε δεδομένα ραντάρ από τα συστήματα επιτήρησης των άλλων χωρών και να τα χρησιμοποιούμε συλλογικά», είπε ο Νταμ. «Δεν το κάνουμε αυτό σήμερα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy