Οι στόχοι και οι προτεραιότητες του Υπ. Γεωργίας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής

Στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής βρέθηκε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος. Σε δηλώσεις του ο κ. Ξενοφώντος είπε πως το υπουργείο θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του την στήριξη του αγροτικού τομέα με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. Όπως είπε στόχος είναι η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 με συνολική χρηματοδότηση 454 εκ. ευρώ. Το 80% προέρχεται από ευρωπαϊκά ταμεία και το 20% από εθνικούς πόρους.

Ανάμεσα σε άλλα είπε πως στόχος είναι η δημιουργία του δημοπρατηρίου Αγροτικών προϊόντων για καλύτερο προγραμματισμό της παραγωγής, την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών, την έγκαιρη πληρωμή στους αγρότες και τη διαφάνεια στις τιμές.

Επίσης είπε πως θα διενεργηθεί μελέτη για την εισαγωγή της κάρτας του αγρότη σε συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου για διευκόλυνση κίνησης κεφαλαίου στους αγρότες. Ακόμα ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός για χρήση φυτοφαρμάκων και αντιβιωτικών σε γεωργία και κτηνοτροφία. Την ίδια ώρα είπε ότι θα γίνεται έλεγχος για προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο, στα εισαγώμενα προϊόντα και σε όσα έρχονται μέσω της πράσινης γραμμής. Επίσης είπε πως θα προωθήσουν τη βιώσιμη αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ είπε πως έχουν οξυνθεί τα προβλήματα και οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια στη νέα κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί και θα στηρίξει πολιτικές με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του αγροτικού κόσμου. Σημείωσε πως μπαίνει απευθείας στα βαθιά ο νέος Υπουργός. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής, στη βελτίωση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή και στα ανοικτά ζητήματα για κατοχύρωση του χαλουμιού ΠΟΠ.
Από την πλευρά του ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης του ΔΗΣΥ είπε πως ο κ. Ξενοφώντος όπως και κάθε Υπουργός θα κριθεί μέσα από το έργο του. Σημείωσε πως όπου χρειαστεί θα δίνουν τα εύσημα ή θα ασκούν κριτική.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy