Οι συμψηφισμοί στον Συνεργατισμό προγραμματίστηκαν στις αρχές του 2018

Παραδοχή ότι δεν τηρήθηκε η νομοθεσία για ενημέρωση των πελατών

Οι συμψηφισμοί καταθέσεων – δανείων στον Συνεργατισμό προγραμματίστηκαν από αρχές του 2018, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα η οποία έγινε τον Ιούνιο του 2018, όπως αποκαλύπτει έγγραφο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), η οποία είναι 100% θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ – πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα).

Ωστόσο ο σχεδιασμός έμεινε στο συρτάρι και υλοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες πριν τη μεταφορά των στοιχείων από τη Συνεργατική στην Ελληνική. Μάλιστα όπως παραδέχεται η ΚΕΔΙΠΕΣ οι συμψηφισμοί έγιναν με τρόπο παράτυπο, αφού «δεν κατέστη δυνατό να γίνει εκπρόθεσμα (η ειδοποίηση προς τους επηρεαζόμενους) όπως προνοείται στη σχετική νομοθεσία (προειδοποίηση δύο μηνών)».

Όπως αποκαλύπτει το έγγραφο η πρώην Συνεργατική ζήτησε και έλαβε νομικές γνωματεύσεις από τέσσερις εξωτερικούς νομικούς συμβούλους για το θέμα των συμψηφισμών, από τις αρχές του 2018.

Ωστόσο δεν προχώρησε επειδή «μέχρι το τέλος Μαΐου 2018 η Τράπεζα προέβαινε σε σχεδιασμούς στη βάση των υποδείξεων της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί», όπως αναφέρεται. Μάλιστα αναφέρεται ότι η ΣΚΤ κατέχει επιστολή της Ντ. Νουί με την οποία διαβεβαίωνε πως «η ΣΚΤ θα διατηρούσε περιορισμένη άδεια λειτουργίας ως Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα για μεταβατική περίοδο ακριβώς για να δοθεί χρόνος να ξεπεραστούν τέτοια προβλήματα». Παρά ταύτα, προστίθεται, στις 31 Αυγούστου 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακάλεσε την άδεια της ΣΚΤ, χωρίς να της παραχωρήσει ειδική περιορισμένη άδεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε η ΚΕΔΙΠΕΣ στη Βουλή, από τους συμψηφισμούς επηρεάστηκαν συνολικά 12.200 τρεχούμενοι λογαριασμοί, εκ των οποίων 1.900 ήταν ήδη τερματισμένοι και άλλοι 5.700 ήταν μη εξυπηρετούμενοι οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών. Οι υπόλοιποι 4.600 λογαριασμοί, όπως αναφέρεται, δεν συμπεριλήφθηκαν στα στοιχεία τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ελληνική με αποτέλεσμα να τερματιστούν, αφού η ΣΚΤ έχασε την άδεια λειτουργίας της.

Σημειώνεται ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν οι περισσότεροι από τους πιο πάνω λογαριασμούς (4.559 από τους 4.600) μεταφέρθηκαν τελικά στην Ελληνική. Πρόκειται για 3.670 λογαριασμούς οι οποίοι ανήκουν σε ιδιώτες και 889 οι οποίοι αφορούν εταιρείες, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ.

Προκαταρκτική έκθεση από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο

Εν τω μεταξύ ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου παρέδωσε χθες προκαταρκτική του έκθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τους συμψηφισμούς οι οποίοι έγιναν στον Συνεργατισμό.

Η έκθεση είναι έκτασης 200 σελίδων περίπου, ενώ όπως δήλωσε ο Π. Ιωάννου θα ετοιμάσει και τελική έκθεση η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη σύντομα.

Όπως δήλωσε ο Π. Ιωάννου υπήρξε άμεση ανταπόκριση απ’ όλες τις πλευρές για αντιμετώπιση του προβλήματος με τους 4.559 λογαριασμούς.

Ανέφερε ωστόσο ότι απομένουν ορισμένα επιμέρους προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων ασχολείται η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy