Οι συντεχνίες απαιτούν άμεσα στήριξη των εργαζομένων ενώ στο ΚΕΒΕ απυλούν με απολύσεις

Την άμεση λήψη μέτρων για στήριξη των εργαζομένων και συγκράτηση της ακρίβειας, ζητούν επιτακτικά οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ από την κυβέρνηση. Παράλληλα, απορρίπτουν κατηγορηματικά τις θέσεις των εργοδοτών για μη εισαγωγή του κατώτατου μισθού και μη καταβολή της ΑΤΑ το 2022, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς το Υπουργείο Εργασίας για ολοκλήρωση του διαλόγου εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Η ΠΕΟ σχολιάζοντας την επιστολή του ΚΕΒΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ειδικότερα την απαίτηση του Επιμελητηρίου για μη εισαγωγή του κατώτατου μισθού και μη καταβολή της ΑΤΑ το 2022, υπέδειξε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις επιδιώκουν να φορτώσουν το λογαριασμό και αυτής της κρίσης στους ώμους των μισθωτών και των ευάλωτων ομάδων, που ήδη υποφέρουν από την ακρίβεια. Κατήγγειλε επίσης ότι οι εργοδότες επιχειρούν ξανά να ασκήσουν πιέσεις για την περαιτέρω μείωση των μισθών, τη μονιμοποίηση της απορρύθμισης της εργασίας και την κατάργηση σημαντικών κατακτήσεων όπως η ΑΤΑ. Ακόμη, κατήγγειλε ότι οι πολιτικές τις οποίες ακολούθησε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν στην ανακατανομή του πλούτου. Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια τα εισοδήματα του κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ τα εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν μόλις κατά 6% και την ίδια ώρα μειώθηκε η αγοραστική τους δύναμη κατά 7% λόγω της ακρίβειας. Η ΠΕΟ υπέδειξε ότι απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων (διασφάλιση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, εισαγωγή κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος Μαΐου και περιορισμός της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων). Τόνισε επίσης ότι απαιτείται η αποκατάσταση της ΑΤΑ και η πλήρης απόδοση του τιμαριθμικού επιδόματος σε όλους τους εργαζομένους. Ακόμη, υπογράμμισε ότι απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για καταπολέμηση της ακρίβειας, καθώς και για ομάδων της κοινωνίας.

Από την πλευρά της η ΣΕΚ χαρακτήρισε ως «μονόδρομο χωρίς επιστροφή» την εισαγωγή κατώτατου μισθού. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, καθώς και στην εισαγωγή πλαφόν στα καύσιμα και την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για αποτροπή κρουσμάτων ακρίβειας και αισχροκέρδειας.

Ακόμη η ΔΕΟΚ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες και εκτός του πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται» τις απαιτήσεις του ΚΕΒΕ για μη εισαγωγή του κατώτατου μισθού και μη καταβολή της ΑΤΑ το 2022. Επεσήμανε επίσης ότι τα τελευταία δέκα χρόνια καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου αποδόμηση και απορρύθμιση των εργατικών κεκτημένων, καθώς και ότι «η κατανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος της μισθωτής εργασίας υπήρξε η χειρότερη των τελευταίων είκοσι ετών».

Απειλούν με απολύσεις

 

Εν τω μεταξύ, το ΚΕΒΕ επέμεινε χθες στις θέσεις του, παρά τις έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, Μάριος Τσιακκής, σε δηλώσεις του στον «Άστρα» απείλησε ευθέως με απολύσεις, λέγοντας ότι σε περίπτωση αύξησης του μισθολογίου τους κάποιες επιχειρήσεις ενδεχομένως να μην μπορέσουν να κρατήσουν όλους τους εργαζομένους τους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy