Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης

Του Νεοκλή Συλικιώτη*

Το πρόσφατο πόρισμα για τον Συνεργατισμό αποτέλεσε κόλαφο για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και αποκάλυψε τα συνεχιζόμενα ψέματα που έλεγαν για τον Συνεργατισμό. Πλέον είναι ξεκάθαρο πως η λαϊκή αυτή κατάκτηση που ξεκίνησε με τον ιδρώτα των Κύπριων αγροτών στις αρχές του 20ού αιώνα ξεπουλήθηκε προς τέρψιν ημετέρων. Το πόρισμα είναι ξεκάθαρο: «Η τελική κατάρρευσή του το 2018 δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013. Πρέπει να αναζητηθεί σε λάθη, παραλείψεις, απραξία, ανικανότητα, εγκληματική αμέλεια και ίσως και παράνομες πρακτικές, τα οποία διαπράχθηκαν απ’ όσους ανάλαβαν να χειρισθούν τις υποθέσεις του ΣΠΤ από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν».

Μεγαλύτερη πρόκληση όμως αποτελεί η αντιμετώπιση του πορίσματος από την ίδια την κυβέρνηση. Ότι δηλαδή με τις ενέργειές τους έσωσαν τις καταθέσεις του κόσμου, ή ότι ο Συνεργατισμός ήταν χρεοκοπημένος πριν αναλάβει η πρώτη κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Τότε γιατί εδώ και πέντε χρόνια ισχυρίζονταν το αντίθετο, φόρτωσαν 5,2 δισ. ευρώ στις πλάτες του φορολογούμενου πολίτη, διόριζαν ημετέρους, φίλους και συμμαθητές δήθεν για να διορθώσουν την κατάσταση στον Συνεργατισμό, ή γιατί περίμεναν να φτάσει ο Συνεργατισμός σε χρεοκοπία για να την πουλήσουν σε συγκεκριμένη τράπεζα, μάλιστα με τεράστια έκπτωση και εγγύηση μελλοντικών κερδών; Προφανώς γιατί ο Συνεργατισμός δεν θα χρεοκοπούσε αν δεν τον έφερναν μέχρι εκεί. Θα μπορούσε να διασωθεί. Κάτι που άλλωστε έκριναν όχι μόνο οι εσωτερικοί, αλλά και οι εξωτερικοί δανειστές του, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι πολικές ευθύνες βαραίνουν τον ΥΠΟΙΚ, αλλά και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. Το αν αυτές οι ευθύνες είναι ποινικές ή αστικές, θα το κρίνουν οι αρμόδιοι και ευχόμαστε ο Γενικός Εισαγγελέας να διατάξει περαιτέρω διερεύνηση. Οι ευθύνες βαραίνουν όμως και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πολύ σωστά αναφέρει το πόρισμά: «Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τα όσα οδηγούσαν στην εσπευσμένη πώληση μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, είναι γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε. Η απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών, έστω και καθυστερημένα, ενδεχομένως να έδιδε στο ΣΠΤ μια άλλη προοπτική μακριά από τις παλινωδίες, τις εμμονές για διατήρηση μη ικανών διευθυντικών στελεχών στην ΣΚΤ και αδυναμία αντίληψης των κινδύνων στους οποίους οι πολιτικές του με βεβαιότητα οδηγούσαν».

Οι περιπτώσεις ΜΕΔ πολιτικών προσώπων και ελάχιστων δανείων, με τον τρόπο που επιλεκτικά βγαίνουν στη δημοσιότητα από συγκεκριμένα ΜΜΕ, δεν υπηρετούν τη διαφάνεια ούτε το δημόσιο συμφέρον. Αποτελούν μόνο προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το πόρισμα και τις ευθύνες της κυβέρνησης, του Προέδρου και του ΥΠΟΙΚ. Αλλά και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης  αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την πλήρη αναξιοπιστία της, καθώς και την πλήρη ανακολουθία σε σχέση με αυτά που έλεγαν Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ σε υψηλούς τόνους ως αντιπολίτευση για τον δείκτη πολιτικής ευθιξίας που πρέπει να διακρίνει τους πολιτικούς αξιωματούχους και για τον δήθεν σεβασμό τους στα πορίσματα.  Οι ευθύνες είναι λοιπόν αυταπόδεικτες και ο Πρόεδρος από τη στιγμή που δεν έπαψε τον Υπουργό του, φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Ανέλαβαν ένα υγιή Συνεργατισμό και τον οδήγησαν όχι μόνο στη χρεοκοπία, αλλά και στο ξεπούλημα.

Κυρίως όμως αποκαλύπτεται το πραγματικό τους σχέδιο αναφορικά με τον Συνεργατισμό. Δεν έκαναν λάθος στη διαχείρισή του. Επεδίωκαν το ξεπούλημά του από την αρχή. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος πρέπει να αναλάβει τις αυταπόδεικτες ευθύνες του και να παύσει τον ΥΠΟΙΚ. Πέραν όμως αυτού, χρειάζονται κινητοποιήσεις για καταγγελία του ξεπουλήματος των κατακτήσεων του λαού μας, χρειάζεται να διεκδικήσουμε να δοθούν τα κτίρια του Συνεργατισμού στις κοινότητες, αλλά να διατηρηθεί ο υγιής εμπορικός τομέας του Συνεργατισμού.

* Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ/ Αντιπρόεδρος ΕΕΑ/ΒΠΑ

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.