Οι θαλασσαιμικοί αξίζουν περισσότερης στοργής και αλληλεγγύης!

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Την περασμένη βδομάδα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας είχαμε την ευκαιρία να τύχουμε μιας ευρείας ενημέρωσης από τους εκπροσώπους των ατόμων με Θαλασσαιμία. Είναι φορές που πραγματικά αξίζει κανείς να υποκλιθεί μπροστά στο μεγαλείο, τη δράση και την προσφορά των ατόμων αυτών. Ένα έργο υποδειγματικό. Δεκαετίες τώρα οι θαλασσαιμικοί δίνουν τις μάχες, κάνουν το δικό τους αγώνα, πολλές φορές εντελώς μόνοι, με την πολιτεία να φαντάζει αδύνατη και αδύναμη να ανταποκριθεί.

Σήμερα στην Κύπρο καταγράφονται 650 περιπτώσεις θαλασσαιμικών ατόμων, ο μεγαλύτερος αριθμός κατά αναλογία πληθυσμού, έχοντας το μεγαλύτερο αριθμό κατ’ αναλογία άνω των 65 ετών. Αυτό ασφαλώς έχει να κάνει πρώτα και κύρια με τη συλλογική προσπάθεια, την ατομική και συλλογική ευθύνη των θαλασσαιμικών, που στην πορεία του χρόνου οικοδόμησαν ένα ισχυρό σύστημα βοήθειας και στήριξης.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι οι Κύπριοι θαλασσαιμικοί σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο εξακολουθούννα στερούνται τις νέες σύγχρονες και πολύ προχωρημένες καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες θα ανακουφίσουν πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχείς μεταγγίσεις αίματος, την αποσιδήρωση, τις επιπλοκές και την ταλαιπωρία τους εφ’ όρου ζωής. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τα θαλασσαιμικά άτομα της Κύπρου, που δεν γνωρίζουν πότε θα έχουν στη διάθεσή τους τις θεραπείες που οι γιατροί άρχισαν να χρησιμοποιούν σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν διανύσει ήδη απόσταση στο Γενικό Σύστημα Υγείας του.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την παραχώρηση φαρμάκων χρειάζεται ακόμα να γίνει πολλή δουλειά και σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται και σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ που χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Τα αιτήματα των θαλασσαιμικών είναι και δίκαια και τεκμηριωμένα. Είναι ζήτημα ζωής και ασφαλώς οι ζωές των ανθρώπων τίθενται πάνω από οποιαδήποτε λογιστική διαδικασία. Ούτε εξοικονομήσεις ούτε και φειδώ χρειάζεται. Η υγεία των ανθρώπων είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Η πολιτεία και κυρίως η εκτελεστική εξουσία οφείλει να επαναπροσδιορίσει τις
πολιτικές της και να θέσει προτεραιότητες. Ο διαχρονικός αγώνας των θαλασσαιμικών της Κύπρου έχει γράψει ήδη την δική του Ιστορία. Πλείστες φορές μοναχικός, όμως με όραμα ζωής που κινητοποιεί ολόκληρη την κοινωνία σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Οι θαλασσαιμικοί έχουν κάθε δικαίωμα αλλά και ελευθερία στην πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των γιατρών τους. Κάθε ζωή αξίζει πολλά εκατομμύρια και η αύξηση των δαπανών για την υγεία των θαλασσαιμικών δεν αποτελεί ούτε κόστος, ούτε οικονομική εκτροπή. Αντίθετα, σώζει ζωές και η οικονομία κερδίζει, αλλά κυρίως κερδισμένοι είναι η κοινωνία και το ανθρώπινο πρόσωπο της χώρας. Οι θεραπείες οι οποίες προτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, το φάρμακο REBLOZYA, όσο και η γονιδιακή θεραπεία αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για τη χώρα μας. Στηρίζουμε τον αγώνα των θαλασσαιμικών, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους και απαιτούμε όπως τα αιτήματά τους ικανοποιηθούν. Γιατί ακριβώς αποτελούν επένδυση ζωής.

* Βουλευτής, Ε.Γ. ΑΚΕΛ Λεμεσού

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.