Οι θερμίδες στο πασχαλινό πιάτο, η υπερβολική κατανάλωση και η επόμενη ημέρα…

«Φεστιβάλ» θερμίδων... με φλαούνες και σούβλα και η κατάχρηση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας

Συμβουλές από τον διατροφολόγο Ανδρέα Σάββα για το τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια του πασχαλινού τραπεζιού, αλλά και τρόποι αποτοξίνωσης από τις κραιπάλες

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Αρχή θα κάνουμε με το τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μεγά­λου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα.

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο δια­τροφόλογος Ανδρέας Σάββα ανέφερε ότι στο βραδινό τραπέζι της Ανάστα­σης, καλό είναι οι πολίτες να περιορι­στούν μόνο στην κατανάλωση της πα­ραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. Τόνισε ότι στο ίδιο γεύμα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση του «κόκ­κινου» αβγού ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, για να μη γίνει η πέψη πιο δύσκολη. Σημείωσε ότι οι φυτικές ίνες από λαχανικά και σαλάτες, τόσο στο βραδινό δείπνο όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής, παίζουν καθορι­στικό ρόλο.

Την Κυριακή το πρωινό δεν πρέπει να είναι πολύ πλούσιο. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκια μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας «κρατήσει» μέ­χρι το μεσημέρι.

Στο γεύμα, καλό είναι να αποφεύ­γεται το τσιμπολόγημα και το πιάτο να περιλαμβάνει λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο, αφού είναι πηγή ενέργειας. Δίνουν ωστόσο λιγό­τερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα και τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Το βραδινό της Κυριακής μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, μία χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει τη δια­δικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι.

Το μενού και οι ποσότητες

Οι φλαούνες, η σούβλα, το παραδοσιακό αρνί και κατσικάκι, ο οβελίας, η μαγειρίτσα, τα πασχαλιvά αβγά, κουλούρια και τσουρέκια είναι κάποια από τα κύρια φαγητά που αναμένεται και φέτος να έχουν την τιμητική τους στο πασχαλινό τραπέζι. Αυτά τα προϊόντα έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τα περισσότερα είναι πλούσια σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη. Χρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο οργανισμός.

Ο διατροφόλογος και μέλος του Συνδέσμου Διατροφολόγων Κύπρου, Ανδρέας Σάββας, δίνει απλές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα και τι ποσότητες πρέπει να καταναλώνουμε. Μας μιλά ακόμα για το ποτό, τις θερμιδικές «ωρολογιακές βόμβες», γιατί πρέπει να καταναλώνουμε σαλάτες κατά τη διάρκεια των γευμάτων και ποια είναι η θρεπτική αξία της μεσογειακής διατροφής. Επίσης, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτοξίνωση μετά το Πάσχα, ενώ τονίζει το ρόλο του καλού ύπνου και της γυμναστικής στη ζωή μας.

Οι θερμιδικές «βόμβες» του πασχαλινού τραπεζιού

Πλούσια σε θερμίδες και λίπος είναι αρκετά εδέσματα που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σάββα, οι παραδοσιακές φλαούνες είναι πλού­σιες σε περιεκτικότητα θερμίδων, κο­ρεσμένου λίπους, χοληστερόλης και νατρίου. Συγκεκριμένα, 90 γραμμάρια παραδοσιακής φλαούνας περιέχουν 458 θερμίδες. Η κατάχρησή τους μπο­ρεί να συμβάλει στο πρόβλημα των ατόμων που πάσχουν από καρδιοπά­θειες ή έχουν ψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, πρόβλημα βάρους ή είναι διαβητικοί. Ο κ. Σάββα συστήνει στους καταναλωτές να προτιμούν τις φλαούνες με αναρή, καθώς έχουν σχε­δόν τις μισές θερμίδες και το 1/3 των λιπαρών σε σύγκριση με την παραδο­σιακή φλαούνα.

Μια μερίδα σούβλα περιέχει γύρω στις 300 θερμίδες, ενώ η παραδοσιακή φλαούνα 458 θερμίδες. Η φλαούνα με αναρή έχει σχεδόν τις μισές θερμίδες. Συγκεκριμένα, μια μερίδα (120 γρ.) αρνί στη σούβλα ισοδυναμεί με 340 θερμίδες, ενώ μια μερίδα (120 γρ.) κα­τσίκι στη σούβλα περιέχει 240 θερμί­δες. Ωστόσο είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και βιταμινών, σιδήρου και φω­σφόρου. Επίσης είναι πλούσια σε λί­πος. Επίσης, στις 225 είναι οι θερμίδες από μια μερίδα κοκορέτσι.

Άλλη μεγάλη κατηγορία είναι τα «κόκκινα» αβγά. Κάθε αβγό μέτριου με­γέθους δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χο­ληστερίνης. Η κατανάλωση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου ή μόνο ενός κρόκου μπορεί να μειώσει αυτή την ποσότητα (κατά 213 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο). Επίσης, 60 γραμμάρια πασχαλινών κουλουριών δίνουν περίπου 230 θερμίδες, με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη, ενώ 70 γραμμάρια ενός τσουρεκιού περιέχουν 68 θερμίδες, 44 γραμμάρια υδατάνθρακες και 74 χιλι­οστόγραμμα χοληστερίνης. Είναι όμως πηγή υδατανθράκων και λίπους.

Ένα ποτήρι αλκοόλ για γυναίκες, δύο για άνδρες

Παράλληλα, προσοχή στη χρήση αλκοόλης συστήνει ο διατροφολόγος. Όπως ανέφερε, το αλκοόλ χρησιμο­ποιείται στον οργανισμό όπως και το λίπος, καθώς 1 γραμμάριο αλκοόλ πε­ριέχει 7 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο λί­πους είναι 9 θερμίδες. Η συνιστάμενη δόση για τις γυναίκες είναι μια μερίδα αλκοόλ -ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα- και για τους άνδρες δύο. Συγκεκριμένα, 150ml κρασί ή σαμπάνια περιέχει 120 θερμίδες, 330ml μπίρα έχει 153 θερμί­δες, 45ml ουίσκι (80% proof alcohol) 90 θερμίδες, ενώ 330 ml αναψυκτικό περιέχει 40 θερμίδες.

Στο μεταξύ, η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που αντιμε­τωπίζουν όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από τα πασχαλινά εδέσμα­τα. Άτομα με προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας, μπορούν επίσης να βρουν εξαιρετικά δύσκολο να χωνέψουν τις παραδοσια­κές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού.

Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχα­λινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Επίσης είναι πιθανές οι ενοχλήσεις της χολής, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστο­ρικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσο­τήτων κορεσμένων λιπών και χολη­στερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λει­τουργία της χολής.

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα

Το Πάσχα θα περάσει και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στον γνώριμο τρόπο ζωής μας ξεχνώντας τη σούβλα, τον οβελία, τα «κόκκινα» αβγά και τα τσου­ρέκια. Η ζυγαριά σε κάποιες περιπτώ­σεις «κτυπά» καμπανάκι και τα λίγα παραπάνω κιλά (2-3) υπενθυμίζουν τις ανάγκες του σώματος.

Η αποτοξίνωση με την έννοια που χρησιμοποιείται από τους περισσό­τερους (αποφυγή κρέατος, γαλακτο­κομικών και αυγών) συνίσταται για τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα, ειδικότε­ρα γι’ αυτούς που το παράκαναν αυτό το διάστημα. Στατιστικά, το διάστημα μετά τις γιορτές διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών­λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, γλυκών και αλκοόλ.

Μια «μαλακή δίαιτα» (έμφαση σε ρύζι, πουρέ, μακαρόνια, φρούτα και λαχανικά) θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για την ομαλοποίηση της στομαχικής λειτουργίας.

Ο διατροφολόγος τόνισε ότι τα κιλά που προκύπτουν από το πασχαλινό τραπέζι χάνονται εύκολα, αρκεί να ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος.

Οι εφτά κανόνες και οι ρεαλιστικοί στόχοι

 

Επτά είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε, σύμφωνα με τον διατρο­φολόγο Ανδρέα Σάββα.

1ος κανόνας είναι η μεσογειακή δι­ατροφή. Να δοθεί δηλαδή έμφαση στην κατανάλωση οσπρίων και ψαριών έναντι του κόκκινου κρέατος (βοδινό, μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί και κατσίκι). Είναι επίσης καλύτερο να καταναλώ­νονται άπαχα γαλακτοκομικά.

2ος κανόνας είναι να ακολουθείται κατάλληλα σχεδιασμένο υποθερμιδικό διαιτολόγιο από διατροφολόγο της τά­ξεως των 1200 – 1500 kcals ημερησί­ως εάν πρόκειται για γυναίκα και περί­που 1600 – 1900 kcals ημερησίως εάν πρόκειται για άντρα.

3ος κανόνας είναι μετά το Πάσχα να αποφεύγεται ή να περιοριστεί σημαντι­κά η κατανάλωση αλκοόλ, αναψυκτι­κών, καφέ, αλατιού και ζάχαρης.

4ος κανόνας είναι η μέτρια φυσική δραστηριότητα, όπως αερόβια γυμνα­στική ή περπάτημα με σταθερό βημα­τισμό, για τουλάχιστον μία ώρα και συ­χνότητα 5-6 φορές την εβδομάδα.

5ος κανόνας η σημασία της δια­τροφικής εκπαίδευσης, ώστε μετά την απώλεια βάρους να απαλλαχθούν από κακές διατροφικές συνήθειες και να δι­ατηρηθεί το απολεσθέν βάρος.

6ος κανόνας η ενυδάτωση, καθώς ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι πιο ικανός να κάψει το περιττό λίπος και να απομακρύνει τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Κύριες πηγές ενυδά­τωσης είναι νερό, φρέσκοι χυμοί, τσάι και σούπες. Σημαντική και η καθημε­ρινή κατανάλωση φρούτων και λαχα­νικών.

7ος κανόνας ο ύπνος, καθώς η έλ­λειψη ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών -λεπτίνης και γκρελίνης- που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα πείνας και κορεσμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.