Οι θεσμικές ανεπάρκειες παραπέμπουν ευθέως σε πολιτικές ευθύνες

Έλα στο Google News

«Κενά και παραλείψεις» για διόρθωση βλέπει η κυβέρνηση

H κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη αντιδρά έντονα σε όσους υποδεικνύουν τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν από την κατάσταση στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, και οι αντιδράσεις της όμως ούτε αναιρούν ούτε συγκαλύπτουν αυτές τις ευθύνες, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφορικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσείσει τις βαριές πολιτικές της ευθύνες για το θάνατο του 15χρονου Στυλιανού.

Το ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν οι θεσμικές ελλείψεις, ανεπάρκειες και στρεβλώσεις που αφορούν μια κυβέρνηση που διοικεί για επτά χρόνια, παραπέμπουν ή όχι ευθέως σε πολιτικές ευθύνες.

Συμπλήρωσε διερωτώμενο αν υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι η τραγωδία με τον 15χρονο Στυλιανό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν έχει καμία σχέση με τις σοβαρές θεσμικές ανεπάρκειες του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Ακόμα και όταν η Επίτροπος Διοικήσεως κάνει λόγο ότι η περίπτωση του αδικοχαμένου παιδιού βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο για επτά ολόκληρα χρόνια (2013-2019) μπορεί κάποιος στα σοβαρά να αμφισβητήσει την ύπαρξη συστημικών και θεσμικών ελλείψεων και ευθυνών στα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες; διερωτάται το ΑΚΕΛ. Γίνονται ή όχι μεγαλύτερες και αυταπόδεικτες αυτές οι πολιτικές ευθύνες, προσθέτει το ΑΚΕΛ, όταν αντί της αναδιοργάνωσης και της αναβάθμισης των ΥΚΕ, όπως δεσμεύονταν για χρόνια οι κυβερνώντες, αυτό που τελικά συντελέστηκε ήταν πισωγύρισμα και υποβάθμισή τους εξαιτίας κυρίως των κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας; Διερωτάται ακόμη εάν οι δραματικές συνέπειες της υποστελέχωσης, της συρρίκνωσης των προγραμμάτων, της απουσίας εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ΥΚΕ είναι ή δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών.

Τα μασάει… ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στον απόηχο του πορίσματος της Επιτρόπου Διοικήσεως για το θάνατο του Στυλιανού Κωνσταντίνου, η κυβέρνηση το μόνο που δεν έκανε ακόμα ήταν να καταλογίσει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση… Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είδε μέσα από το πόρισμα την επιβεβαίωση ότι λειτουργούν οι θεσμοί και ότι «τυχόν κενά, παραλείψεις ή και σφάλματα που εντοπίζονται, πρέπει να διορθωθούν». Υπάρχει, είπε, η πολιτική της κυβέρνησης και ισχύουν κάποιες κατευθύνσεις και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, χωρίς βέβαια να αποκλείει επιμέρους κενά, παραλείψεις ή και αδράνειες.

Γι’ αυτό, καταλήγει ο κ. Προδρόμου, εν αναμονή και της γνωμοδότησης και σχετικών αποφάσεων και εφόσον τυχόν ευθύνες θα καταλογισθούν δεόντως, μετά την υποβολή του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα και μετά το διορισμό ερευνώντος λειτουργού, «επιβάλλεται από πολιτικής απόψεως αυτοσυγκράτηση».

Θυματοποίηση καταγγέλλουν οι λειτουργοί ΥΚΕ

Σε αυθόρμητη σιωπηλή στάση εργασίας κατήλθαν χθες λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) μετά τα όσα καταλογίζονται σε συναδέλφους τους μέσα από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες σε τέσσερις λειτουργούς του τμήματος για το θάνατο του 15χρονου Στυλιανού τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στο Γραφείο Ευημερίας εξηγούν ότι κατήλθαν σε αυθόρμητη, μονόωρη, σιωπηλή στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σε ό,τι αφορά τη θυματοποίηση, όπως αναφέρουν, των συναδέλφων τους.

Σήμερα ανακοινώνουν μέτρα οι λειτουργοί ΥΚΕ

Τη λήψη μέτρων αποφάσισε χθες σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η κλαδική της ΠΑΣΥΔΥ, τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα σήμερα.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα της ΠΑΣΥΔΥ στη Λεμεσό, ξεκίνησε γύρω στις 4 μ.μ., με τους λειτουργούς να θέτουν προτάσεις γύρω από τα μέτρα αντίδρασης, αλλά και τρόπους στήριξης των συναδέλφων τους, στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες μέσα από το πόρισμα.

Ο πρόεδρος του κλάδου της ΠΑΣΥΔΥ, Ιωσήφ Μιχαήλ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι κρίθηκε αναγκαία η σύγκληση έκτασης Γενικής Συνέλευσης για λήψη μέτρων, με πρώτη σκέψη την 24ωρη στάση εργασίας και ότι ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης τέθηκαν δύο εισηγήσεις.

Η μία εισήγηση, ανέφερε, είναι 24ωρη απεργία και η δεύτερη εισήγηση είναι να χειρίζονται οι λειτουργοί αριθμό φακέλων, παρόμοιο με την πρακτική των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών, αφού θεωρούμαστε ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως ευρωπαϊκή χώρα σε όλες τις υπηρεσίες.
Διευκρίνισε ότι η πρακτική που υπάρχει στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ότι οι λειτουργοί μπορούν να χειριστούν μέχρι 20 φακέλους.
«Από τη στιγμή που οι δικοί μας λειτουργοί χειρίζονται 100 και 120 φακέλους, θα κρατήσουμε τους 20, τους άλλους θα τους δέσουμε και θα τους πάρουμε πακέτο έξω από το Υπουργείο Εργασίας», είπε.

Υπάρχει, πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ, «αυτός ο υπέρμετρος φόρτος και αυτό πρέπει να σταματήσει κάποτε».

Άννα Μισιαούλη

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.