Οι τοπικές αρχές κατά του κορωνοϊού

Του
Άντρου Γ. Καραγιάννη*

 

Από τα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της πανδηµίας του κορονοϊού οι Τοπικές Αρχές έχουν σταθεί στο πλευρό των δηµοτών τους, αποδεικνύοντας έτσι το σηµαντικό κοινωνικό έργο που επιτελούν. Αρκετοί δήµοι έχουν προχωρήσει σε ελαφρύνσεις φόρων, ευκολίες πληρωµής και άλλα προγράµµατα κοινωνικής αρωγής για την ανακούφιση και διευκόλυνση των δηµοτών τους.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη εξόδου από την κρίση του κορονοϊού, τα µέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επεσήµαναν και αυτά την ανάγκη εκπόνησης ενός τολµηρού σχεδίου ανάκαµψης, το οποίο θα µπορούν να αξιοποιήσουν οι Τοπικές Αρχές προς όφελος των δηµοτών τους. Ο προϋπολογισµός της Ε.Ε., γνωστός ως Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο 2021-2027, όπως και το Ταµείο Ανάκαµψης για την αντιµετώπιση της πανδηµίας του Covid-19 περιλαµβάνουν αρκετές πρόνοιες, οι οποίες προτάθηκαν από την Επιτροπή των Περιφερειών, αν και αυτές δεν µας αφήνουν πλήρως ικανοποιηµένους. Βασικά στοιχεία, όπως η ασφάλεια, η ανάκαµψη, η ανθεκτικότητα των δήµων και των κοινοτήτων, η βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης, η πολιτική συνοχής και η αγροτική ανάπτυξη αποτελούν βασικά αιτήµατα των ευρωπαϊκών τοπικών και περιφερειακών Αρχών που δεν εξασφαλίστηκαν ικανοποιητικά. Το ίδιο ισχύει για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, την προώθηση του πολιτισµού, την ενίσχυση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων (ΜµΕ) και των ευάλωτων οµάδων πληθυσµού που έχουν πληγεί συγκριτικά περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδηµίας. […]

∆υστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι η εφαρµογή µέτρων περιορισµού έχει επιφέρει τροµερή αύξηση στα κρούσµατα ενδοοικογενειακής βίας. Αρκετά παιδιά έχουν στερηθεί για αρκετό χρονικό διάστηµα τους σχολικούς τους φίλους αλλά και το σχολικό περιβάλλον, γεγονός που επιβάλλει τη διασφάλιση του δικαιώµατος της εκπαίδευσης και της σχολικής φοίτησης για όλους. Με τα νέα δεδοµένα στην εκπαίδευση, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι µαθητές θα πρέπει να είναι γνώστες της χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο τουρισµός, ο οποίος αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήµατος σε αρκετές περιοχές, έχει επίσης πληγεί και γι’ αυτό επιβάλλεται η λήψη έκτακτων µέτρων προκειµένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος της κρίσης και να διασφαλιστεί αφενός η προστασία τόσο των ταξιδιωτών όσο και των εργαζοµένων στην τουριστική βιοµηχανία και αφετέρου η επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων. Εύλογα και οι τοµείς του πολιτισµού και της δηµιουργίας έχουν δεχθεί εξίσου σοβαρό πλήγµα και γι’ αυτό θα πρέπει τα κράτη-µέλη να ζητήσουν ενίσχυση των προγραµµάτων που αφορούν τον πολιτιστικό και δηµιουργικό τοµέα µέσα από το πρόγραµµα «∆ηµιουργική Ευρώπη».

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα κρίση θα δείξει κατά πόσο η αλληλεγγύη αποτελεί υποχρέωση των κρατών-µελών, έτσι όπως αναγράφεται στο άρθρο 222 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τοπικές Αρχές απέδειξαν ότι µέσα από συνεργασίες κατάφεραν να αντιµετωπίσουν µε επιτυχία τις προκλήσεις από την πανδηµία […] ενώ σε κεντρικό και ευρωπαϊκό επίπεδο διαφάνηκε ότι κάποιες χώρες άργησαν να συνειδητοποιήσουν την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Αυτό αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο για άσκηση πολιτικής από τα κάτω προς τα πάνω.

* Δήμαρχος Δερύνειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy