Για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), George Tsereteli.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Tsereteli για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα εξήρε τις δράσεις του ΟΑΣΕ, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των κρατών, καθώς και τον ρόλο που μπορούν τα διαδραματίσει η κοινοβουλευτική διπλωματία προς τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Tsereteli είπε ότι ο ΟΑΣΕ θεωρεί την Κύπρο ένα σημαντικό και στενό εταίρο, και εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Κύπρο και στην ΚΣ του ΟΑΣΕ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Κύπρος αποτελεί πρότυπο ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ και τα μικρά κράτη μέλη του Οργανισμού.

Εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του ΟΑΣΕ προς τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.