
Του Παναγιώτη Πενταλιώτη
Η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών φαίνεται να είναι κλειστό κλαμπάκι για παρεάκι καλύτερο από το δικό σου, φίλε αναγνώστη, σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας με τα άτομα που κατέχουν τ/κυπριακά ακίνητα.
Το τραπέζι ήταν για συγγενείς και φίλους, αφού υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας ή στενά συγγενικά τους άτομα φαίνεται να κατέχουν τ/κυπριακές περιουσίες.
Τα διάφορα ρεπορτάζ αναφέρονται σε εξόφθαλμες περιπτώσεις, οι οποίες χρήζουν διερεύνησης. Ας πούμε όπως η περίπτωση ατόμου που εργάζεται στην Υπηρεσία και κατέχει ο ίδιος τουρκοκυπριακή περιουσία, η μητέρα του, ο πατέρας του, η αδερφή του, η νύφη του και την ίδια ώρα ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος συμμετέχει σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται ή διαχειρίζεται τουρκοκυπριακή περιουσία. Family business δηλαδή.
Το θέμα της… οικογενειακής παραχώρησης τ/κυπριακών περιουσιών δεν εξαντλείται σε οικογένειες εξ αίματος, αλλά και «πολιτικές» οικογένειες.
Αν ανατρέξουμε μόνο στην εφημερίδα μας, δεν είναι λίγα τα ρεπορτάζ που απεκάλυψαν ότι προνομιακά φιλέτα στη Λάρνακα δόθηκαν σε συγγενείς συναγερμικών στελεχών, την ώρα που κατείχαν εξ όσων φαίνεται και άλλες τ/κυπριακές περιουσίες. Σε μια άλλη περίπτωση, χώρος που ζητήθηκε από τον Δήμο Λάρνακας δόθηκε σε συναγερμικό στέλεχος για την ίδια χρήση που απορρίφθηκε ο Δήμος Λάρνακας! Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για πολιτικό πρόσωπο που κατέχει πλέον τ/κ περιουσία στη Λάρνακα, η οποία προκαλεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ερωτηματικά για το πότε και πώς του δόθηκε.
Σε μια άλλη διάσταση του θέματος, ο δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως «κάποια από τα τ/κ τεμάχια πέρασαν στα χέρια πρώην κρατικών αξιωματούχων που κατείχαν θέσεις – κλειδιά», ότι εμπλέκονται και κάποιοι υποψήφιοι Πρόεδροι και ότι η έγκριση δόθηκε «τη συγκεκριμένη στιγμή́ που εκδηλώθηκαν συγκεκριμένες υποστηρίξεις σε συγκεκριμένο υποψήφιο».
Συνήθως τέτοια θέματα εξαντλούνται στις αποκαλύψεις. Πάνω σε τ/κ περιουσίες στήνονται χρυσοφόρες επιχειρήσεις, συχνά με πολιτικές πλάτες, εδώ και χρόνια. Κι αυτό την ώρα που πολλοί πρόσφυγες περιφρονημένοι εγκλωβίζονται κυριολεκτικά μέσα σε ακατάλληλες πολυκατοικίες, γονατισμένοι οικονομικά, χωρίς να μπορούν να ζήσουν ή να εκμεταλλευτούν τη δική τους περιουσία λόγω της κατοχής.
Και αν κάποιοι από αυτούς -αναγκασμένοι από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται- αποταθούν στην επιτροπή αποζημιώσεων, τους ανεβοκατεβάζουν με διάφορα επίθετα, το πιο προσφιλές αυτό της προδοσίας. Ποιοι; Αυτοί που, τουλάχιστον μερικοί εξ αυτών, θέλουν να παρουσιάζονται και ως τουρκοφάγοι, που το μόνο που έφαγαν σε Τούρκο είναι η περιουσία τους εκ του ασφαλούς.
Όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες είναι, ίσως, η κορυφή του παγόβουνου. Το φαγοπότι να εξελίσσεται σε ένα τραπέζι αγνώστων διαστάσεων, όπως τις άγνωστες εκτάσεις που αναγράφονται στις λίστες όσων κατέχουν τ/κυπριακή περιουσία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει και να φαίνεται αλλά και να είναι… τίμια ως προς τις περιουσίες που διαχειρίζεται, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των νόμιμων ιδιοκτητών τους αλλά και για να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων. Προς το παρόν ούτε φαίνεται και, μάλλον, ούτε είναι! Η Ελεγκτική Υπηρεσία προχωρά για το θέμα σε τρεις έρευνες, ενώ σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα παρέθεσε παραδείγματα από την Έκθεση που δημοσίευσε το 2015 για το «πάρτι» με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, χωρίς βέβαια κανένας να λάβει υπόψη την έκθεση.
