Οι τράπεζες έβαλαν και «καπέλο» πέρα από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Νέες αυξήσεις επιτοκίων για νοικοκυριά και μικρομεσαίους

Νέες αυξήσεις επιτοκίων επέβαλαν οι τράπεζες στα δάνεια των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας, καθώς και στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι αυξήσεις είναι επιπρόσθετες απ’ αυτές οι οποίες προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία αναμένεται να επιβληθεί από τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο το επιτόκιο για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας έφτασε στο 2,32%, σε σύγκριση με 2,28% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται επίσης ότι πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση από τον Φεβρουάριο, ενώ έρχονται νέες αυξήσεις λόγω της απόφασης της ΕΚΤ, αφού σχεδόν όλα τα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ακόμη, το επιτόκιο για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ, παρουσίασε αύξηση στο 3,36% σε σύγκριση με 3,31% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται επίσης ότι πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική αύξηση από τον Ιανουάριο, ενώ έρχονται νέες αυξήσεις λόγω της απόφασης της ΕΚΤ.

Αντίθετα, το επιτόκιο για νέα δάνεια για ποσά πέραν του 1 εκατ. ευρώ -που αφορούν τους πολύ μεγάλους- κατέγραψε μείωση στο 2,89%, σε σύγκριση με 2,97% τον προηγούμενο μήνα.

Υπερκέρδη για τράπεζες

Οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού αναμένεται να επιφέρουν υπερκέρδη για τις τράπεζες, ενώ τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν καθηλωμένα στον πάτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,05%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,03%, σε σύγκριση με 0,01% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ΚΤ, τον Ιούνιο τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα 436,8 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 362,9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Παρά ταύτα, τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα 103,8 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 114,7 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ και τα νέα δάνεια προς εταιρείες για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ σημείωσαν μείωση στα 50,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 55,1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, τα νέα δάνεια προς εταιρείες για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ κατέγραψαν αύξηση στα 256,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 162,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 

Μπαράζ
Το επιτόκιο για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας παρουσίασε αύξηση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ το επιτόκιο για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ παρουσίασε αύξηση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.