Οι τράπεζες κάνουν κέρδη-μαμούθ – ΑΚΕΛ: Φόρος στα υπερκέρδη και στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων

«Οι τράπεζες κάνουν κέρδη-μαμούθ από τα επιτόκια και η κυβέρνηση παραμένει θεατής»

 

Το ΑΚΕΛ επαναφέρει την πρότασή του για φορολόγηση των απροσδόκητων υπερκερδών που έχουν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, και την αξιοποίηση των εσόδων που θα έχει το κράτος από το πιο πάνω μέτρο για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο Χάρης Πολυκάρπου, επικεφαλής Τομέα Οικονομίας, επεσήμανε χθες ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων κάνουν κέρδη-μαμούθ, αφού προικοδοτούνται από τα πρωτοφανή απροσδόκητα έσοδα που έχουν λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια, τα οποία πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση περιορίζεται σε παρακλήσεις και ευχολόγια.

«Το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται, έχει ευθύνη να στηρίξει αποτελεσματικά την κοινωνία», υπέδειξε ο Χ. Πολυκάρπου προσθέτοντας ότι «δεν είναι η ώρα για δικαιολογίες, αλλά για αποφάσεις. Αν υπάρχει πολιτική βούληση».

Σημειώνεται ότι το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών ήδη έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες (Ισπανία, Αυστρία, Λετονία, Σλοβακία, Βουλγαρία) και έχει οδηγήσει στη συγκράτηση των αυξήσεων, αλλά και την αξιοποίηση των εσόδων για στήριξη των ευάλωτων.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πακέτο προτάσεων το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από τη φορολόγηση των υπερκερδών, την προώθηση σχεδίων που θα αφορούν την επιδότηση του επιτοκίου, την προώθηση ρυθμίσεων για τις καταχρηστικές και παράνομες χρεώσεις, τη δημιουργία μηχανισμού για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε πηγές δανεισμού, την αύξηση των χορηγιών του κράτους ώστε να μειωθούν οι ανάγκες δανειοδότησης, και την προώθηση ρυθμίσεων για τις περιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι έχουν υπερκέρδη οι τράπεζες και κυρίως οι εταιρείες εξαγοράς δανείων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy