Οι τρεις μετατοπίσεις του Ηλία Κασιδιάρη

Η πολυαναμενόμενη απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, στο Εφετείο Αθηνών τις προηγούμενες ημέρες, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς επρόκειτο για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ απολογία του Ηλία Κασιδιάρη παρουσίασε ορισμένες κρίσιμες μετατοπίσεις της υπερασπιστικής γραμμής.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης κάλυψης των όσων λαμβάνουν χώρα στην κρίσιμη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναδημοσιεύουμε την ανάλυση των μετατοπίσεων Κασιδιάρη από την ιστοσελίδα jailgoldendawn.gr.

Πέραν από τη γενική άρνηση τέλεσης των αξιόποινων πράξεων που του αποδίδονται (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματική οπλοκατοχή), ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης προχώρησε στην απολογία του σε κρίσιμες μετατοπίσεις της μέχρι σήμερα υπερασπιστικής γραμμής, απολύτως ενδεικτικές των αδιεξόδων των ισχυρισμών της ναζιστικής οργάνωσης:

α. Ο Κασιδιάρης εγκατέλειψε πλήρως την άρνηση της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας και συγκρότησης της οργάνωσης, επικαλούμενος την «ελευθερία των ιδεών». Έτσι, ενώ επί χρόνια ολόκληρα η υπεράσπιση αρνιόταν την ύπαρξη τεκμηρίων που αποδεικνύουν τον ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ο Κασιδιάρης επέλεξε να αποφύγει κάθε απάντηση σε κάθε σχετικό ερώτημα. Η στροφή αυτή είναι απολύτως εξηγήσιμη: οφείλεται στο ότι τα τεκμήρια που έχουν παρουσιαστεί στην ακροαματική διαδικασία είναι τόσο αδιάσειστα (π.χ. ορκωμοσία δοκίμων μελών 2011, σημαία της Βέρμαχτ σε ορκωμοσία στο χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012, αναφορές στον εθνικοσοσιαλισμό σε έγγραφα και κλειστές ομιλίες, κ.λπ.), που η υπεράσπιση του συγκεκριμένου χαρακώματος κρίνεται πλέον παντελώς αδύνατη και ασύμφορη. Φυσικά, η αναφορά στην «ελευθερία των ιδεών» αλυσιτελώς προβάλλεται στο συγκεκριμένο δικαστήριο, που δεν δικάζει παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αλλά εγκληματική οργάνωση με ιδεολογικό (εδώ ναζιστικό) κίνητρο. Με την άρνηση απάντησης ερωτήσεων που διερευνούσαν την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή το κίνητρο, ο Κασιδιάρης μπορεί να απέφυγε τη γελοιοποίηση όσον αφορά φαιδρούς ισχυρισμούς του παρελθόντος που εξέθεσαν την οργάνωση, αλλά πέταξε λευκή πετσέτα για ένα σημαντικό κομμάτι του σε βάρος του κατηγορητηρίου.

«Να δικαστούν ακόμα και βουλευτές»

β. Ο Κασιδιάρης αναγκάστηκε να μετατοπιστεί από τους μέχρι σήμερα ισχυρισμούς της οργάνωσης όσον αφορά το ποιοι τέλεσαν τις εγκληματικές πράξεις. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα ο ισχυρισμός ήταν ότι δεν στοιχειοθετείται σχέση αξιόποινων πράξεων με μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής,  ο Κασιδιάρης, στην απολογία του, ζήτησε «να δικαστούν και να καταδικαστούν υποστηρικτές, μέλη, στελέχη, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, που τέλεσαν αξιόποινες πράξεις». Συμπλήρωσε όμως ότι «η Χρυσή Αυγή ΩΣ ΚΟΜΜΑ δεν έχει σχέση με την τέλεσή τους». Μάλιστα, κατέθεσε ότι «υπήρξαν άτομα που ενημέρωσαν το κόμμα ότι κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, αλλά το κόμμα ανέμενε την έκδοση δικαστικής απόφασης».

Πρόκειται για εντυπωσιακή μεταστροφή κι αυτό γιατί σε όλες τις αξιόποινες πράξεις που διερευνά το δικαστήριο, η Χρυσή Αυγή έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή, μιλώντας για συκοφαντίες ή αρνούμενη την τέλεσή τους από μέλη της. Έτσι: α) στην περίπτωση των Αιγύπτιων ψαράδων, ο Μιχαλολιάκος είχε δηλώσει την επομένη ότι οι δράστες «δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι», β) στην περίπτωση του ΠΑΜΕ, ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ για συκοφαντική και ψευδή καταγγελία, γ) στην περίπτωση του Παύλου Φύσσα, η Χρυσή Αυγή δήλωσε αρχικά ότι «δεν είχε καμία σχέση» (Κασιδιάρης) και στη συνέχεια ότι ο Ρουπακιάς ήταν «ένας περαστικός από τα 70 γραφεία της Χρυσής Αυγής» (Μιχαλολιάκος), δ) στην περίπτωση του Συνεργείου, ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «κάτι που φαντάστηκαν οι αναρχικοί» και ούτω καθεξής.

Η μεταστροφή αυτή είναι και εδώ εξηγήσιμη, καθώς το δικαστήριο έχει πλέον αναγνώσει δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις και ακόμα περισσότερες δικογραφίες από τις οποίες προκύπτει η τέλεση εγκληματικών πράξεων από μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής στα πλαίσια δράσης της οργάνωσης.

Μάλιστα μετά την καταδίκη Λαγού και Μίχου στο Συνεργείο, υπάρχουν πλέον και καταδικαστικές αποφάσεις για βουλευτές-μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Έτσι, η αποστροφή του λόγου του Κασιδιάρη «ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ» εξηγείται ως όψιμη εγκατάλειψη του Λαγού (που πλέον έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή) και επιχείρηση σωτηρίας μονάχα του Μιχαλολιάκου και του πολύ κλειστού κύκλου γύρω του.

Στοχοποίηση αναπληρωτή εισαγγελέα

γ. Ο Κασιδιάρης έκανε τέλος ένα πολύ κρίσιμο βήμα που μέχρι τώρα η Χρυσή Αυγή απέφευγε: ενώ στο παρελθόν οι αναφορές περί «σκευωρίας» και «πολιτικής δίωξης» δεν ακουμπούσαν τη σύνθεση του παρόντος δικαστηρίου και στρέφονταν κατά προσώπων της προδικασίας (Ντογιάκος, Κλάπα κ.λπ.) και της πολιτικής (Δένδιας, Αθανασίου κ.λπ.), στην απολογία του, ο Κασιδιάρης στοχοποίησε ευθέως τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Στέλιο Κωσταρέλλο, αρνούμενος να απαντήσει ερωτήσεις του με τη φράση: «Δεν απαντώ σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα γιατί έχει απόλυτη και σφαιρική γνώση εγκληματικών ενεργειών του Ντογιάκου και δεν στοχεύει στην αποκάλυψη αλλά στη συγκάλυψη της αλήθειας». Πρόκειται για ισχυρισμό που προβλήθηκε για πρώτη φορά στον πέμπτο χρόνο της δίκης! Έτσι, η σκευωρία αγγίζει πλέον ΚΑΙ τη δικαστική σύνθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, γεγονός που προετοιμάζει και τους ισχυρισμούς της οργάνωσης σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος των ηγετικών στελεχών της.

Γιατί δεν με ρωτάτε και για τον Τσε;

Για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες, στο ακροατήριο, κατά τη δικάσιμο με τον Ηλία Κασιδιάρη, υπήρχε σημαντική παρουσία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής. Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την αρχή της απολογίας του κατονόμασε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ως υπεύθυνους για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε μια φερόμενη φράση του Αντώνη Σαμαρά ότι «με αυτή τη διαδικασία θα πάω τη ΧΑ στο 2%». Επίσης ο Κασιδιάρης έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα του φερόμενου τηλεφωνήματος που έκανε ο τότε υπουργός Αθανασίου σε δικαστικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

«Αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις έρχονταν στην Ελλάδα και πίεζαν για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής, αλλά υπήρχαν πιέσεις και απο την Κομισιόν», υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Φυλακίστηκα για να μην μπορώ να παράγω πολιτική», υποστήριξε κατά την απολογία του, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, «αδιανόητη» την κατηγορία.

«Αυτά είχα να πω για την κατηγορία που μου αποδίδεται», δήλωσε όταν τελείωσε την πρώτη του τοποθέτηση, με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, να φωνάζει «για αυτά που έκανες δεν είπες τίποτα».

«Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για κανένα άρθρο και καμία άποψη που αφορά ιστορική κριτική», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για τη γραπτή του αναφορά στον Χίτλερ ως «αναμορφωτή» και «στρατιωτική ιδιοφυΐα».

Εκνευρισμένος, μάλιστα, ρώτησε το δικαστήριο γιατί δεν τον ρωτάει και τη γνώμη του για τον Τσε Γκεβάρα, ο οποίος υπήρχε σε εξώφυλλο εντύπου της Χρυσής Αυγής που διατίθετο, μάλιστα, κεντρικά.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις του δικαστηρίου που αφορούσαν τη ναζιστική φύση της οργάνωσής του, τα ναζιστικά σύμβολα, αλλά και το τατουάζ του με τη σβάστικα.

Εκπαίδευε τα μέλη στο δημόσιο λόγο

Ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε επίσης ότι ο ρόλος του ως «εκπαιδευτής» στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, ήταν να εκπαιδεύει τα στελέχη στο να έχουν έναν «καλού επιπέδου δημόσιο λόγο», επειδή σε αυτό, όπως είπε, το κόμμα έπασχε.

Το δικαστήριο επέμεινε στις ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να εκπαίδευε μέλη στη σκοποβολή και σε πολεμικές τέχνες, με τον Ηλία Κασιδιάρη να υποστηρίζει ότι έχει μεγάλη αγάπη στα όπλα, αλλά ότι δεν δίδασκε κάτι τέτοιο στα μέλη και τα στελέχη.

Μιλώντας για την απειλή του ότι «θα υπάρξουν νεκροί», τόνισε ότι «είχα έντονο ύφος επειδή αντιμετώπιζα την αδιαφορία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ήταν υποχρεωμένα τα μέλη της Χρυσής Αυγής να έρχονται στις εκδηλώσεις φορώντας τις μαύρες μπλούζες και τα παντελόνια παραλλαγής, ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι πολλοί έρχονταν στις εκδηλώσεις όπως ήθελαν.

«Για να το αποδείξω αυτό θα καταθέσω φωτογραφία του Παναγιώταρου που έχει έρθει σε εκδήλωση με μαγιό», δήλωσε, προκαλώντας ένταση.

Στο ίδιο πλαίσιο επιχείρησε και να υποβαθμίσει το ζήτημα του στρατιωτικού βηματισμού και τη δομή στρατιωτικής μονάδας που έδινε η Χρυσή Αυγή. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιστατικά, δήλωσε ότι καθώς οι χρυσαυγίτες πήγαιναν στο σημείο, πρότεινε να περπατήσουν με στρατιωτική δομή ώστε να τιμήσουν τους 2.000 νεκρούς.

Μάλιστα δήλωσε ότι μετάνιωσε για αυτή του την πρωτοβουλία, επειδή τότε κατάλαβε ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν ανίκανη να περπατήσει με στρατιωτικό βήμα.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.