Οι τυροκόμοι αρνούνται να παράξουν χαλλούμι ΠΟΠ – Πιέζουν για αλλαγές στο πρότυπο

Ο Υπουργός Γεωργίας προτείνει έλεγχο σήματος από την Bureau Veritas

Χαλλούμι: Κανένας έλεγχος το 2021 στην Κύπρο

Ενώ θα έπρεπε από την 1η Οκτωβρίου να παράγεται χαλλούμι ΠΟΠ, οι τυροκόμοι αρνούνται να το πράξουν επικαλούμενοι ότι μπορούν να παράγουν σύμφωνα με το εμπορικό σήμα το οποίο προϋπήρχε, πιέζοντας για αλλαγές στο πρότυπο. Επίσης, ζητούν να παράγουν προϊόντα με βάση το πρότυπο, αλλά και το εμπορικό σήμα και να φέρουν και τα δύο την ονομασία «χαλλούμι». Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εμπορίου δεν έχει προβεί σε κανέναν έλεγχο στην Κύπρο για το 2021 για την εφαρμογή του εμπορικού σήματος.

Η Επιτροπή Γεωργίας εξέτασε το πολυδιάστατο αυτό ζήτημα, με τους κτηνοτρόφους να ζητούν άμεση στήριξη και τον Υπουργό Γεωργίας να εκφράζει την πρόθεσή του να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος μέχρι το 2024.

Βοήθεια επίσης ζητούν και οι τυροκόμοι, οι οποίοι όπως αναφέρουν έχουν τεράστιες ποσότητες χαλλουμιού αδιάθετες. Ωστόσο, όπως διαφάνηκε, δεν είναι γνωστό αν αυτά ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές, καθώς το Υπουργείο Εμπορίου δεν έχει προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκη Γαβριήλ, πόσοι έλεγχοι έγιναν για την τήρηση του εμπορικού σήματος, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου, Παναγιώτα Πατσαλή, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι το 2017 – 2020, ωστόσο σημείωσε ότι το 2021 δεν έγιναν έλεγχοι στην Κύπρο, αλλά έγιναν σε αγορές του εξωτερικού από εμπορικούς συμβούλους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας πρότεινε όπως οι έλεγχοι για την εφαρμογή του εμπορικού σήματος γίνονται από την ίδια εταιρεία που κάνει τους ελέγχους για το προϊόν ΠΟΠ (Bureau Veritas), με την Υπουργό Εμπορίου να συμφωνεί.

Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην αλλαγή του ΠΟΠ και τις διαβουλεύσεις που γίνονται για αλλαγή της ποσόστωσης, ο Νίκος Παπακυριακού (ΠΟ Αγελαδοτρόφων) ανέφερε ότι αποδέχονται 100% αιγοπρόβειο, αλλά την ίδια ώρα να παράγουν και χαλλούμι με βάση το εμπορικό σήμα. Αυτό έφερε την έντονη αντίδραση των αγροτικών οργανώσεων δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικά προϊόντα με το ίδιο όνομα.

Ο καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ Φώτης Παπαδήμας σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει δεύτερη κατηγορία προϊόντων, με άλλη ονομασία στην οποία να περιλαμβάνονται αυτά που δεν είναι ΠΟΠ. Διερωτήθηκε αν το χαλλούμι που κυκλοφορεί στην Κύπρο είναι νόμιμο.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Γαβριήλ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ακούσαμε σήμερα ότι το Υπουργείο Εμπορίου δεν έχει κάνει ελέγχους, δεν ξέρει πόσα αποθέματα υπάρχουν στις αποθήκες των τυροκόμων και πόσα είναι σύμφωνα με το πρότυπο». Κάλεσε τα δύο υπουργεία να εφαρμόσουν αυτά που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Δέχονται ή καταγγέλλονται
Την τελική τοποθέτηση όλων των εμπλεκομένων αναμένει σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, αναφορικά με την πρόταση για τις αλλαγές στο προϊόν ΠΟΠ. Όπως ανέφερε, εάν δεν βρεθεί κοινή συνισταμένη, τότε το υπουργείο θα εφαρμόσει αυστηρά ό,τι προνοεί ο εγκριθείς φάκελος και θα καταγγείλει στις αρμόδιες Αρχές και το ευρωπαϊκό δίκτυο για την πάταξη της απάτης στα τρόφιμα όλα τα προϊόντα που φέρουν το όνομα του χαλλουμιού χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy