Οι βολιδοσκοπήσεις «εν είδει ιδεοθύελλας» έφεραν θύελλες στο Κυπριακό!

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη – ΠτΔ –δηλωσεις Γενεύη, Ελβετία Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. // Informal five-party Summit – PoR – Statements Palais des Nations, Geneva, Switzerland The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades makes statements to the Press.
Έλα στο Google News

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Πέραν της «αναξιοπιστίας» που εκπέμπει ο Πρόεδρος στους συνομιλητές του στο Κυπριακό και πέραν του ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί να «πείσει» επαρκώς για τις θέσεις μας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, ο Ελληνοκύπριος συνομιλητής στο Κυπριακό, κ. Μαυρογιάννης, στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στην εφ.

«Πολίτης» αφήνει εμμέσως πλην σαφώς αιχμές εναντίον του Προέδρου και για τη στάση του σε ό,τι αφορά τα δύο κράτη. Ο κ. Μαυρογιάννης δικαιολόγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος βολιδοσκοπούσε για λύση δυο κρατών, αποδίδοντας την κίνηση αυτή του Προέδρου σε «κούραση» και στην «απογοήτευση» που νιώθει ο Πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρογιάννης ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ασπάζεται τη μορφή λύσης δύο κρατών, αφού ανέφερε ότι μια τέτοια ιδέα δεν έχει κατατεθεί επίσημα στο τραπέζι των συνομιλιών, πρόσθεσε: «Mπορεί ο Πρόεδρος εμπιστευτικά να μίλησε με πολλούς ανθρώπους, εν είδει ιδεοθύελλας, εκφράζοντας την απόγνωση και τον σκεπτικισμό του και αναζητώντας διεξόδους.  Κάπως η δική του εκδοχή, του πολυακουσμένου “κανεί σιόρ, τζείνοι ποτζεί τζ’ εμείς ποδά να τελειώνουμε”, είναι έκφραση απελπισίας και ματαίωσης».

Εάν ο κ. Μαυρογιάννης εννοεί αυτά που λέει -και δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε- τότε μιλάμε για έναν Πρόεδρο που δεν μπορεί να συνεχίσει να ηγείται του κράτους και πολύ περισσότερο να ηγείται των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Όταν ο Πρόεδρος διακατέχεται από απελπισία και απόγνωση και καταφεύγει σε βολιδοσκοπήσεις για λύση δύο κρατών, τότε μιλάμε για άκρως επικίνδυνη συμπεριφορά για το μέλλον του τόπου και της πατρίδας μας.

Δυστυχώς, οι βολιδοσκοπήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη είτε έγιναν λόγω απόγνωσης, είτε εν είδει «ιδεοθύελλας», είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, έχουν κλονίσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της πλευράς μας.

Είτε συνειδητά ή όχι, ο Πρόεδρος έστειλε διεθνώς μήνυμα ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει άλλες μορφές λύσης πέραν από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, γεγονός που έχει επιτρέψει στην τουρκική πλευρά να εκτραπεί από τη λύση ΔΔΟ και να θέτει πλέον επίσημα στο τραπέζι εισηγήσεις για λύση δύο κρατών, χωρίς ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να λέει στην τουρκική πλευρά ότι αυτά είναι εκτός πλαισίου, είναι απαράδεκτα και πως φέρει αποκλειστικά την ευθύνη που δεν επιτυγχάνεται κοινό έδαφος επανέναρξης των συνομιλιών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.