Οι Βουλευτές εξέτασαν την καθυστέρηση στο «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού

Το ζήτημα της καθυστέρησης που παρατηρείται στις διαδικασίες για φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συζητήθηκε στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με Βουλευτές να εκφράζουν ανησυχία για τυχόν κυρώσεις από πλευράς ΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «δυστυχώς, τα χρονοδιαγράμματα για άλλη μια φορά φαίνεται να τροποποιούνται».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Διαχειριστής Συστημάτων Μεταφοράς είναι θα λάβει απόφαση κατά πόσο θα κατακυρωθεί η προσφορά για το λογισμικό και το επόμενο δεκαήμερο θα έχει καταλήξει επ’ αυτού.

Όμως, πρόσθεσε ο κ. Βότσης, η ΑΗΚ η οποία διαχειρίστηκε την προσφορά που αφορά το λογισμικό συστημάτων διανομής έχει απορρίψει την προσφορά που είχε ενώπιον της με αποτέλεσμα ο προσφοροδότης να κινηθεί προς την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και να περιμένουμε την απάντησή της για να δούμε πως προχωρούμε.

Εδώ, σημείωσε ο ίδιος, φαίνεται ακόμη μια καθυστέρηση, δυστυχώς.

Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα μαζί με τους εμπλεκόμενους και  εξέφρασε την ελπίδα ότι «στην επόμενη ενημέρωση να έχουμε καλύτερα νέα από αυτά που είχαμε σήμερα».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι «ενώ η ΡΑΕΚ έχει εκδώσει ρυθμιστικές αποφάσεις που είχαν να κάνουν ακριβώς με την ολοκλήρωση της μετάβασής μας στην ελεύθερη αγορά ενέργειας τον Ιούλιο του 2019, αυτός ο στόχος δυστυχώς φαίνεται να μετατίθεται για κάπου μέσα στο 2020.

Ο Διαχειριστής Διανομής δεν έχει ακόμη κατακυρώσει την προσφορά για το λογισμικό και θέλει περίπου 15 – 18 μήνες μετά από την κατακύρωση για να λειτουργήσει το σύστημα, είπε.  Παρόμοιο διάστημα, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, θέλει και ο Διαχειριστής Μεταφοράς ο οποίος επίσης δεν έχει κατακυρώσει προσφορά για το λογισμικό.

Άρα, σημείωσε ο ίδιος, «είναι θέμα να δούμε τον Υπουργό Εμπορίου να δούμε γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί οι ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ και να απονεμηθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει».

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι για την αγορά ηλεκτρισμού «δυστυχώς ακούσαμε τα ίδια». Ότι, πρόσθεσε, «για διάφορους λόγους θα υπάρξει επιπρόσθετη καθυστέρηση περίπου ενός έτους, από τους διαχειριστές συστήματος μεταφοράς και συστήματος διανομής κυρίως αναφορικά με τις προσφορές των λογισμικών συστημάτων τους».

«Μετά και την σημερινή συνεδρία στην οποία μια ακόμη φορά και για ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα αναδείχθηκε η ανευθυνότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης, είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι εκτιμήσεις μας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τους δεσμευτικούς μας στόχους από την ΕΕ για διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, στόχος που δεν υπάρχει επίσης περίπτωση να καλύψουμε ούτε στις μεταφορές», είπε ο κ. Κώστα.

Διερωτήθηκε «γιατί θα πρέπει ο φορολογούμενος πολίτης να πρέπει να πληρώσει κα πάλι την ανικανότητα της Κυβέρνησης». Γιατί, συνέχισε, «θα πρέπει το βαρύτατο πρόστιμο της ΕΕ να το πληρώσει ο καταναλωτής και όχι αυτοί που εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, αντί να λάβουν υπόψη τις δραματικές μας εκκλήσεις για λήψη αποφάσεων, προώθηση μέτρων και υλοποίηση σχεδιασμών, δεν έκαναν σχεδόν τίποτα».

«Το 2020 πλησιάζει, όπως πλησιάζουν και οι βαρύτατες κυρώσεις από την ΕΕ και η ευθύνη για ό,τι θα γίνει βαρύνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ.

«Φαίνεται ότι προχωρούμε από αναβολή σε αναβολή», ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Δυστυχώς, πρόσθεσε, «υπάρχει, όπως έχει φανεί, πρόβλημα για περαιτέρω καθυστέρηση γύρω στους 18 – 20 μήνες».

«Αυτό το θέμα είναι σοβαρό από την άποψη ότι ενδέχεται να δεχθούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σοβαρό πρόστιμο από την ΕΕ», είπε ο κ. Μυριάνθους. Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση ώστε να βρεθούν οι τρόποι για να αποφευχθεί αυτό το πρόστιμο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.