Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δείχνουν το δρόμο

• Δεν πάει άλλο, διαμηνύουν με μια φωνή και καλούν την κυβέρνηση να τερματίσει πρακτικές απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων

Του Γιάννη Κακαρή

• Παραγκωνίσθηκε πλήρως το συνδικαλιστικό κίνημα και δεν ενημερώθηκε ούτε ζητήθηκε η άποψή του για τις επιχειρούμενες αλλαγές, οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα χιλιάδες εργαζομένων

• Τέρμα στην ασυδοσία των ξενοδόχων, φώναξαν οι εργαζόμενοι

• Το ΑΚΕΛ καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το νόμο που επηρεάζει εργασιακά ζητήματα στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, χωρίς να ζητήσει την άποψη των εργαζομένων, προωθώντας έτσι την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και το “χρύσωμα“ των ξενοδόχων. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε ενδεχόμενη λήψη μέτρων από πλευράς τους, ιδιαίτερα αν ψηφιστεί τελικά ως έχει η τροποποίηση του νόμου που αφορά την υπενοικίαση τμημάτων των ξενοδοχείων και καταργεί ουσιαστικά συγκεκριμένη πρόνοια του νόμου σύμφωνα με την οποία κάθε ξενοδοχείο, αναλόγως της κατηγορίας του, υποχρεούται να απασχολεί ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων και κατάλληλα εκπαιδευμένων σε όλες τις ειδικότητες και να ρυθμίζει τους όρους απασχόλησής τους.

Ως λογικό επακόλουθο της μη ανταπόκρισης στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για κοινωνικό διάλογο, αλλά και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κοινή και μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ακολούθησε πορεία προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων επιδίδοντας ψηφίσματα προς τους αρμόδιους υπουργούς, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Οι συντεχνίες της ΠΕΟ και ΣΕΚ καταγγέλλουν το γεγονός ότι παραγκωνίστηκε πλήρως το συνδικαλιστικό κίνημα και δεν ενημερώθηκε ούτε ζητήθηκε η άποψή του για τις επιχειρούμενες αλλαγές, οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα χιλιάδες εργαζομένων στον κίνδυνο της απόλυσης και αντικατάστασής τους με νέο φτηνό εργατικό δυναμικό, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για την αγορά υπηρεσιών και τις υπεργολαβίες στα ξενοδοχεία.

Ως εκ τούτου απαιτείται η απόσυρση του νομοσχεδίου και η έναρξη διαλόγου, καθώς όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να παραμείνουν απαθείς στις εξελίξεις και θα αντιδράσουν με κάθε μέσο και δυναμικά σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψιν οι καταγγελίες τους. Επίσης ξεκαθαρίζουν ότι η ευθύνη θα βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση στις όποιες επιπτώσεις, είτε στον τουρισμό είτε στην οικονομία.
Από το Υπουργείο Εργασίας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν την προώθηση νομικών ρυθμίσεων που θα επιβάλουν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία για όλους τους εργαζομένους.

Επίσης μετέφεραν την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής του ανεργιακού επιδόματος μέχρι τρεις ή και περισσότερους μήνες, παρά το γεγονός ότι έθεσαν έντονα και επανειλημμένα το θέμα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αυτό είναι πολύ σοβαρό καθώς προκαλεί τεράστια προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες οικογένειες για αυτό και η λύση του είναι αναγκαία και επιβαλλόμενη.

Εκτός από την κυβέρνηση, οι συντεχνίες καλούν τη Βουλή και τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως παρέμβουν και ασκήσουν την επιρροή τους προς την κυβέρνηση για υιοθέτηση των προτάσεών τους για νομική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και εφαρμογή τους για όλους τους εργαζομένους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Τα συνθήματα που επικρατούσαν στη διαδήλωση ήταν κυρίως “κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα”, “τέρμα στην ασυδοσία των ξενοδόχων”, “εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι” και “νομική ρύθμιση των συμβάσεων στα ξενοδοχεία”.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι γενικοί γραμματείς της ΠΕΟ και ΣΕΚ, οι οποίοι μετέφεραν τη συναδελφική αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων στον αγώνα που διεξάγουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση». Η ΠΕΟ, διαβεβαίωσε ο Πάμπης Κυρίτσης, έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την ανάγκη κατοχύρωσης των συλλογικών συμβάσεων.

Η μόνη αντίδραση που υπήρξε, μέχρι στιγμής, είναι από το ΑΚΕΛ, το οποίο καλεί τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν μαζί του τροπολογία που θα αφαιρεί τη συγκεκριμένη απαράδεκτη πρόνοια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο και να μην ταυτιστούν με την προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το κόμμα προσθέτει ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο πλήττει “όχι μόνο τους εργαζομένους, αλλά και την παρεχόμενη ποιότητα σε αυτόν τον νευραλγικής σημασίας τομέα για την οικονομία”.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τι προνοεί ο νόμος
Με τα κοινά ψηφίσματα, οι συντεχνίες ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ εκφράζουν την έκπληξη και αγανάκτησή τους, καθώς πληροφορήθηκαν την τελευταία στιγμή ότι ευρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση νέος νόμος που ρυθμίζει τα της ίδρυσης και λειτουργίας των ξενοδοχείων.
Όπως αναφέρεται, ο καταργούμενος νόμος περιέχει σημαντικές πρόνοιες που αφορούν τους εργαζομένους και βάσει των προνοιών του ψηφίστηκαν «Οι περί εργαζομένων στα ξενοδοχεία όροι Υπηρεσίας, Κανονισμοί» που ρυθμίζουν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες αλλαγές καταργείται το άρθρο 12 του νόμου που προνοεί ότι κάθε ξενοδοχείο ανάλογα με την κατηγορία του υποχρεούται να απασχολεί ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων, κατάλληλα εκπαιδευμένο σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες και να ρυθμίζονται αυτά τα θέματα με κανονισμούς, περιλαμβανομένων των όρων απασχόλησης του προσωπικού.
Ταυτόχρονα εισάγεται νέα πρόνοια που επιτρέπει στους ξενοδόχους να εκμισθώνουν ή να υπενοικιάζουν χώρους του ξενοδοχείου, όπως τα εστιατόρια και μπαρ, σε νομικά πρόσωπα ή εταιρείες ξένες προς την επιχείρηση (ξενοδοχείο).

Πλαίσιο

Και σκοπιμότητες…
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ευελπιστούν ότι οι προσπάθειές τους θα ευοδωθούν και δεν θα υπερψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο ως έχει, διαφορετικά θα λάβουν δυναμικά μέτρα. Επίσης δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους, υπογραμμίζοντας πως ό,τι κι αν συμβεί δεν θα βαραίνει καμιά ευθύνη τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, παρά μόνο την κυβέρνηση.
Σε επικοινωνία που είχε η “Κυριακάτικη Χαραυγή” με τον ΓΓ της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, Λευτέρη Γεωργιάδη, μας ανέφερε ότι τους δημιουργούνται συνειρμοί πως υπάρχει σκοπιμότητα για το ότι δεν καλέστηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψιν ότι στο αρχικό νομοσχέδιο δεν υπήρχε το σημείο της υπεκμίσθωσης και υπενοικίασης.
Επίσης μας ενημέρωσε ότι ενώ εκκρεμούσε ακόμα μια συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για αυτό το θέμα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή ζητώντας να αναβληθεί ώστε να δοθεί ευκαιρία στο συνδικαλιστικό κίνημα να καταθέσει τις απόψεις του. Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, δεν θεώρησε σκόπιμο να αναστείλει προσωρινά τη συζήτηση. «Όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση, πήγαμε στην επιτροπή και είπαμε απλώς την άποψή μας χωρίς να είναι μέρος του θεσμοθετημένου διαλόγου», πρόσθεσε ο Λ. Γεωργιάδης, υποδεικνύοντας ότι «αυτό αποδεικνύει ότι έγιναν λάθος χειρισμοί που μπορεί να περιέχουν και το στοιχείο της σκοπιμότητας».
Όσον αφορά την άποψη που προτάσσουν οι ξενοδόχοι πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν τα διακαιώματα των εργαζομένων και ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους κλάδους, ο Λ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «ο καθένας ξέρει τι γίνεται μέσα στα ξενοδοχεία. Εξάλλου και η ίδια η Στατιστική Υπηρεσία, σε πρόσφατη της έρευνα καταδεικνύει ότι οι χαμηλότεροι μισθοί είναι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», επισημαίνει.
Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο οι μισθοί αλλά συνολικά τα δικαιώματα, αφού όπως υπογραμμίζει «παρά τις προσπάθειες που κάναμε επανειλημμένα, για να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, το Υπουργείο Εργασίας δεν εισακούει τις εισηγήσεις μας για νομικές ρυθμίσεις, ώστε η Σύμβαση να έχει καθολική εφαρμογή, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι δεν είναι στη φιλοσοφία τους οι συμβάσεις να μετατρέπονται σε νόμους».
Αρκετοί εργοδότες αρνούνται να εφαρμόσουν συλλογικές συμβάσεις αμφισβητώντας τις, αφού βρίσκουν το παραθυράκι ότι είναι δικαίωμά τους να εφαρμόζουν προσωπικά συμβόλαια, με το Υπουργείο να μην αντιδρά, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ.
Εντελώς παράδοξο είναι το γεγονός πως «όταν οι συντεχνίες αντιδρούν ζητώντας νομικές ρυθμίσεις, οι εργοδότες αρνούνται επικαλούμενοι τις συλλογικές συμβάσεις», σημειώνει ο Λ. Γεωργιάδης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy