Οι υπεύθυνοι των άστεγων

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Το πόσο ετεροβαρές είναι το πλαίσιο των εκποιήσεων προς όφελος των τραπεζών και σε βάρος των δανειοληπτών αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο στη χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η μείωση των ΜΕΔ «οφείλεται, με σειρά σημαντικότητας, σε αποπληρωμές δανείων, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με στοιχεία ενεργητικού (ακίνητη περιουσία) και σε δάνεια που έχουν επιτυχώς αναδιαρθρωθεί και επανενταχθεί στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μετά το πέρας της περιόδου παρακολούθησης». Δηλαδή δανειολήπτες δίνουν τα κλειδιά των σπιτιών τους στις τράπεζες, υπό το βάρος προφανώς των αφόρητων πιέσεων που δέχονται λόγω της τεράστιας δύναμης την οποία απέκτησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως αποτέλεσμα των νομοθεσιών και των πρακτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με ορισμένα κόμματα προχώρησαν χθες σε νέα αλλαγή της νομοθεσίας, δίδοντας ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στα ταμεία-γύπες σε βάρος τόσο των δανειοληπτών όσο και των εγγυητών.

Το πιο τραγικό όμως είναι μετά την (σωστή) απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για στοχευμένη τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων για περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία απειλεί θεούς και δαίμονες. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η προστασία της κύριας κατοικίας «μπορεί να αποβεί καταστροφική» και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λαϊκισμό. Επίσης έκανε λόγο για κίνδυνο υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, αλλά και για κίνδυνο να μην εγκριθεί από την Κομισιόν το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης. Ακόμη, επιχείρησε να φορτώσει στα κόμματα την παταγώδη αποτυχία του Εστία και των υπόλοιπων σχεδίων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «θα τύγχαναν μεγαλύτερης επιτυχίας αν δεν αντιμετωπίζονταν με σκεπτικισμό από τους δανειολήπτες, λόγω των συνεχών προσπαθειών μεταβολής του πλαισίου των εκποιήσεων από πολιτικούς, και των οποίων η έκβαση καταδεικνύει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κακοπληρωτών που ενώ μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, εναποθέτουν τις ελπίδες μη αποπληρωμής σε συνεχείς υποσχέσεις και προσπάθειες για αλλαγές του πλαισίου των εκποιήσεων».

Σύμφωνα λοιπόν με τον Υπουργό Οικονομικών, το να προστατεύεται η κύρια κατοικία είναι λαϊκισμός, ενώ είναι υπεύθυνη στάση να εξαναγκάζονται οι δανειολήπτες να δίνουν τα κλειδιά των σπιτιών τους στις τράπεζες και να μένουν άστεγοι. Επικαλέστηκε μάλιστα τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στην Κομισιόν, αποφεύγοντας βεβαίως να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με τις οδηγίες της Κομισιόν για τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων καθώς και τις καταχρηστικές ρήτρες.

Στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ χιλιάδες δανειολήπτες έχαναν τα σπίτια και τις περιουσίες τους λόγω των υπερχρεώσεων των τραπεζών. Επίσης, οι τράπεζες έγιναν κράτος εν κράτει. Και αυτό μπορεί να τερματιστεί μόνο με την αλλαγή και την έλευση της προοδευτικής κυβέρνησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Με τον original εκπρόσωπο των συμφερόντων των τραπεζών, Αβέρωφ Νεοφύτου και με τον copy του, Νίκο Χριστοδουλίδη, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.